Hasan Aydın

Hz. Muhammed ve Kuran yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.7/10
75 Kişi
192
Okunma
65
Beğeni
7,4bin
Görüntülenme

Hasan Aydın Sözleri ve Alıntıları

Hasan Aydın sözleri ve alıntılarını, Hasan Aydın kitap alıntılarını, Hasan Aydın en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çoğu kez Kuran'da yer alan tartışmalarda Tanrı'nın insanları tehdidiyle de karşılaşılır. Örneğin, Kuran'a eskilerin masalları(esatir el-evvelin) diyen birisi için "yakında onun burnu üzerine damga vuracağız" denilebilmektedir. Bilindiği gibi tehdit, ikna gücü zayıf olan ya da bilgisel açıdan doyurucu yanıt vermekten aciz kalanın başvurabileceği bir yöntemdir. Her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten Tanrının insani sözlerini eleştirenleri ikna yerine tehdit etmesi anlaşılır bir şey değildir...
Sayfa 48
İslam Kültüründe Donukluk
Her şeyden önce İslam kültüründe bilgi ve değer üretilmiyor. Bunu açıkça geçmişte üretilmiş ve kutsallaştırılmış İslami kültür engelliyor. İslam kültüründe bilgi ve değer üretilememesinin temelinde, öznenin kendine yabancılaştırılması, her şeyin yanıtının kutsanan geleneklerde, dinsel metinlerde yahut mistik gizemlerde aranması yatıyor. Bu açıdan İslam dünyasında kültür düşünsel meşruiyeti tümüyle dinsel bir zemine oturtmuş durumdadır. Bu durum toplumu ve kültürü adeta tarihsizleştiriyor. Donmuş, ezeli, ebedi, kapalı bir kültür haline getiriyor. İslam kültürü bu açıdan tarihsiz bir kültürdür denilebilir.
Sayfa 53
Reklam
Melek peygamber beklentisinin olası nedenleri
İslam öncesi Arapların, insan peygambere niçin karşı çıktıklarını, bu karşı çıkışlarını hangi temele dayandırdıklarını kestirmek oldukça güçtür. (...) Eğer durum böyleyse, Yahudilerin peygamber beklentisine ek olarak Hıristiyanlar tarafından kutsallaştırılan İsa peygamber örneğinin, İslam öncesi Arapların peygamberlik anlayışına, önemli etkiler yaptığı, zihinlerindeki peygamber modeliyle Hz. Muhammed uyuşmadığı için de onu yadsıdıkları sonucuna ulaşılabilir. Öte yandan, doğal bir biçimde, herhangi bir dışsal etki olmaksızın, Hz. Muhammed'e peygamberliği yakıştıramadıkları için onun peygamberliğini yadsımak amacıyla "melek peygamber" modeli üretilip, işi çıkmaza sokmayı arzuladıkları da söylenebilir. Ya da kimi Araplar, kudretli olan bir Tanrı'nın istemlerini, bir insanı ayrıcalıklı kılarak, onu peygamber olarak seçip muhatap alarak iletmesini Tanrı'ya yakıştıramamış olabilir.
Sayfa 128Kitabı okudu
Araf Suresi, 54; Yunus Suresi, 3. "Tanrı evreni kaç günde yarattı" sorusu üzerine gelen bir ayet olduğu ve sorunun Yahudilerce Hz. Muhammed’i sınamak üzere sorulduğu ileri sürülür. Anılan ayetin Eski Andaşma'nın Tekvin bölümündeki ifadesinden tek farkı. Tekvin bölümünde Tanrı'nın yedinci gün dinlenmeye çekilmesi; Kuran'da ise tahtına kurulup, işi bırakmasıdır.
Felsefi bilimlerin dayanağı olan insan düşüncesi veya aklının bir sınırı olduğu noktasında ısrarlıdır İbn Haldun. O, insanın metafiziksel bir nedensellik ilişkisini kavramasının mümkün olmadığını düşünür. Her ne kadar kıyas, olgusal alanda övgüye değer olsa da metafizik alanda işe yaramaz. Bu nedenle insan, ilahî varlık, akıllar ve evrenin başlangıç ve sonu ile öte dünya meselelerinde kesin kıyasa dayalı bilgilere değil ancak zanlara erişebilir.
Sayfa 190 - Elis YayınlarıKitabı okudu
İbn Haldun’a göre kelam dinî-vazi bir bilimdir ve esas görevi ilkeleri temellendirmektir, asla metafizik yapmak değildir. Kelam ve tasavvuf, naklî veya dinî bilimler olarak kıyas yöntemine bağlıdırlar, bu yüzden onların metafizikleştirilmesi büyük hata olur. Çoğu zaman kelam ile felsefenin konularının iç içe girdiğinden yakınan İbn Haldun, kelama artık ihtiyaç olmadığı kanaatindedir.
Sayfa 187 - Elis YayınlarıKitabı okudu
Reklam
367 öğeden 371 ile 367 arasındakiler gösteriliyor.