Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan Ayık

Hasan AyıkAhlak Sorunumuz yazarı
Yazar
9.5/10
3 Kişi
24
Okunma
2
Beğeni
597
Görüntülenme

Hasan Ayık Gönderileri

Hasan Ayık kitaplarını, Hasan Ayık sözleri ve alıntılarını, Hasan Ayık yazarlarını, Hasan Ayık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
108 syf.
10/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Evrensel Ahlak
Kitap ahlak sorunlarımızı dile getirerek başladı. Maddi manevi her türlü ahlak ve erdemi yitirdiğimiz modern tanrılara karşı gönüllü köle olduğumuzu gözler önüne serdi. Değerler eğitiminin ailede, okulda ve çevrede oluştuğu en çokta çevrede şekillendiği belirtildi. Kitapta 3 ahlaktan bahsetmek mümkün. Akılcı denilen rasyonel aklı kabul eden batılı tarz, duygusal denilen sömürülen ahlak yipi ve İslam evrensel ahlakı. Akılcı ahlak yapısında haz, güç ve menfaat temelli ilişkiler olduğu için ahlak yok. Çünkü erdem yok. İslam dini evrensel ahlak temeli üzerine kuruludur. İslam inanç, ibadet ve muamelattan oluşur. Salih amel olan güzel ahlak bizlere ilk öğretilmesi gereken konu olması gerekirken ibadetlerden sonra öğretilen konu olarak ahlak soyut olduğu için hep görmezden gelinmiştir. Bu da bizlerin temel sorunu olmuştur. İmam Gazalinin eseri İhya kitabından bolca esinlenilmiş. İslam evrensel ahlakı, “Allahın ahlakı ile ahlaklanmak(marifetullah)” ile olacağını bunun da Allahın kendisini bildirdiği Esmaül Hüsnasıyla tanıyabileceğimizi cüzi miktarda biz insanlarda tecelli ettiğini belirtmiştir. “Kendini bilen Rabbini bilir” Ahlakın özü, kalbimizdeki düşünce ve erdemlerimizden oluşur. Kalbimizi putlardan temizleyerek Peygamber Efendimizin(sas) “ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” hadisine binaen Kur’andaki peygamber kıssaları da sadece o olaya özgü değil biz tüm insanlığa mesaj anlamı taşımaktadır. Biz kendimizi unutmuş, gaflete düşmüşüz, sürüklenmişiz hayatın meşgalesine.. Bu durumdan kurtulmak için salih amel olan güzel ahlaka sarılmalı. Kitap ufuk açıcı, tavsiye ederim.
Ahlak Sorunumuz
Ahlak SorunumuzHasan Ayık · Önce Kitap · 201820 okunma
Bu kitap, yaşadığımız çağda içine düştüğümüz ahlak sorununu mütevazı bir şekilde teşhis ederek, İslam ahlakı bağlamında yine mütevazı bir çözüm sunma gayretinin ürünüdür.
Reklam
Ahlak
En zalim insan bile içten bir samimiyet, karşılıksız sevgi ve merhamet karşısında eriyebilir.
140 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
#kitaptanıtım #gazalininfilozoflarıeleştirisininepistemolojikdeğeri Uzun zamandır Gazali'nin Doğu ve Batı dünyasındaki yerini, filozoflara bakış açısını, İbn-i Rüşd ile kıyaslanmasını merak ediyordum. Kitap sayesinde bi miktar merakım giderildi. Fakat İbn-i Rüşd'ün de kitabını okuyup kıyasladıktan sonra elbet. Gazali bir grup
Gazali'nin Filozofları Eleştirisinin Epistomolojik Değeri
Gazali'nin Filozofları Eleştirisinin Epistomolojik DeğeriHasan Ayık · Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları · 20166 okunma
Anlam ortaya konulduktan sonra bu anlama etiket olacak lafzın önemi yoktur.
Gazali'ye göre hayal, aklî çıkarımlara karışarak eşyanın hakikatini tahrip etmektir.
Reklam
Gazali, aklın başlangıcı olmayan bir alemin varlığını ve alemin özgür bir irade tarafından yoktan var edildiğini kabul edebilmesini ancak vehmin mutlaklaştırdığı zaman ve mekan kalıplarından kurtulduğu zaman mümkün olduğunu söylemektedir.
Gazali'nin evrenin yapısı ile ilgili olarak bir taraftan evrenin Allah tarafından en ince hesaplarla yaratıldığını söylemekte, diğer taraftan bu hesapları ortaya koyan ilkeleri yapısökümüne uğratmaktadır.
Gazali'de bilginin kaynağı ne sadece akıl ne de sadece sezgidir. Bilgiye kaynak olmaları açısından deneyle akıl arasında bir tercih yapılacak olsa Gazali'de bilginin kaynağının öncelikle akıl olduğunu söylemek mümkündür.
Reklam
Gazali'ye göre : Eşyanın dış dünyada, zihinde ve dilde olmak üzere üç tür varlığı vardır. Eşyanın dış dünyadaki varlığı asli( hakiki) varlık, zihindeki varlığı ilmi varlık, dildeki varlığı ise göstergesel varlıktır.
Gazali'nin düşünce sistemi, mantık anlamında değil ama metafizik anlamında Farabi ve İbn-i Sina'dan ayrılmaktadır. Farabi ve İbn-i Sina varlığı vacip ve mümkün olarak ayırıp , mümkünü vacibe bağlamışlarken, Gazali mümkünü doğrudan düşünce sisteminin temeline koymuştur.
Kant diyor ki :
Deneyim bize neyin var olduğunu söyler ama nasıl olması gerektiğini söylemez.
Gazali, filozofların metafizikle ilgili düşüncelerinin yakini bilgiye dayanan kesin doğrular değil, hayal ve vehme dayanan tahmini fikirler olduğu düşüncesindedir.
Gazali metafiziği, keskin zekalıların bile anlayamayacağı kadar karmaşık, kapalı ve içinden çıkılmaz bir ilim olduğunu söyleyerek bilimler sınıfına sokmamaktadır.
39 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.