Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Henri Poincare

Henri PoincareBilimin Değeri yazarı
Yazar
8.8/10
10 Kişi
44
Okunma
24
Beğeni
2.447
Görüntülenme

Henri Poincare Gönderileri

Henri Poincare kitaplarını, Henri Poincare sözleri ve alıntılarını, Henri Poincare yazarlarını, Henri Poincare yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İkisini de dengelemek lazım.
Her şeyden şüphe etmek ve her şeye inanmak, bizi düşünmekten azat eden iki eşit çözümdür.
Henri Poincaré
Mantıkla kanıtlarız ama sezgiyle keşfederiz. Nasıl eleştirileceğini bilmek iyidir, nasıl oluşturulacağını bilmek daha iyidir.
Reklam
Mutlak şüphecilik yerdizdir; güvenimiz tam olmayabilir, fakat her şeyi bir bütün halinde reddedemeyiz, tartışmamız gerekir.
Sayfa 180Kitabı okudu
Her genelleme bir hipotezdir. Şu halde hipotez, şimdiye kadar hiç kimsenin inkar etmediği bir role sahiptir. Ancak o mümkün olduğu kadar erken ve sık sık doğrulanmalıdır.
Sayfa 151Kitabı okudu
Kesinlik olmaksızın tahminler yapmak, hiç tahmin yapmamaktan elbette daha iyidir.
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
Bir tahmin ne kadar sağlam temellere dayanıyor görünürse görünsün, doğrulamaya giriştiğimiz takdirde kendisinin bir gün deney tarafından yalanlanmayacağına hiçbir zaman mutlak surette emin olamayız.
Sayfa 146Kitabı okudu
Bir bilim ancak nesnel kaldığı takdirde uygulanabilir.
Sayfa 140Kitabı okudu
Hiçbir kuvvetin tesiri altında bulunmayan bir cisim ancak düzgün ve doğrusal bir hareket yapabilir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Atasal Deneyler
Doğal seçilim sonucu zihnimiz dış dünyanın koşullarına adapte olmuş ve tür için en kullanışlı olan geometriyi benimsemiştir. Bu husus bizim sonuçlarımıza da tamamen uygundur; geometri doğru değil, sadece kullanışlıdır.
Reklam
Homojenlik kanunu
Bir kere meydana gelen bir hareketin, özellikleri değişmeksizin ikinci, üçüncü, hatta sonsuz defa yinelenebileceğini söyleriz.
Sonsuz küçükler, ölçülemeyecek kadar küçük cisimleri tarif etmek için kullanılır.
Doğrulama tam da salt analitik olduğu için ve hiçbir şeye öncülük etmediği için ispattan farklıdır.
Matematik biliminin mümkün oluşu bile insana çözülemez bir çelişki gibi gelir. Eğer bu bilim yalnızca görünürde çıkarımsal ise, acaba hiç kimsenin şüphe bile etmek istemediği bu kesinlik ona nereden gelir? Eğer aksine, onun ileri sürdüğü bütün önermeler formel mantık kuralları aracılığıyla birbirlerinden çıkarılabilirse, nasıl oluyor da matematik devasa bir totolojiye* indirgenmiyor? * Totoloji, bir önermenin bütünüyle doğru olması, çelişkinin tersi.
125 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.