Hıdır Göktaş

Kürtler - 1 yazarı
Yazar
Derleyen
8.3/10
3 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
751
Görüntülenme

Hıdır Göktaş Sözleri ve Alıntıları

Hıdır Göktaş sözleri ve alıntılarını, Hıdır Göktaş kitap alıntılarını, Hıdır Göktaş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kürdistan Demokrat Partisi Nizamnamesi'nde partiye girebilmek için yemin edilmesi de bir koşul olarak yer alıyordu. Partiye girişte edilmesi gereken yemin ise şöyle belirleniyordu: "Ben, biliyor ve inanıyorum ki, mensubu bulunduğum Kürt halkı, zorbalar tarafından bütün insani, sosyal ve kültürel haklarından, zorla, hile ile, kabalıkla ve kalleşlikle mahrum edilmiştir. Halkımızı özgürlüğe kavuşturmak, onurlu ve kutlu kılmak ve bunları koruyabilmek için, devrimci çalışma ve mücadele yapmak, özellikle milli bir teşkilat kurmak zaruridir. Bu nedenle, ölünceye kadar bu devrimci yolda yürüyeceğime, arkadaşlarımı koruyacağıma, Kürt halkının özlem ve isteklerini gerçekleştirmek için tüm gücümü harcayacağıma ve partimizin saflarında çalışacağıma, namusum, şerefim, tüm fikri ve maddi mukaddesatım üzerine yemin ederim.
ant yayınlarıKitabı okudu
Kürtler üzerinde yoğun baskıların sürdürülmesine karşın, yine de gizli gizli örgütlenme çalışmaları sürdürülüyor ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin bir benzerinin de Türkiye'de kurulması düşünülüyordu. Bu çerçevede 1961 yılında Silopi'de Abdülkadir Ökten, Faik Bucak, Ömer Turan, Sait Elçi ve bir grup Kürt ileri geleni "Kürdistan Demokrat Partisi Mesullüğü" adı altında gizli bir siyasi birim oluşturdular. Bu birim, Türkiye dışındaki başta Barzani'nin önderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi olmak üzere diğer Kürt örgüt ve gruplarıyla yakın temas içerisine girerken; bir kaç yıl sonra kurulacak olan partinin de ilk adımı oluyordu.
ant yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Barzanilerin önderlik ettiği isyanların ardından Kürtler yaygın olarak örgütlenmeye başladılar. Şeyh Mahmut Berzenci’nin yardımcılarından Profesör Refik Hilmi’nin başkanlığı altında, 1939 yılında Sü- leymaniye’de Hevi (Umut) isimli bir örgüt kuruldu. Yurtsever ve milli bir özelliğe sahip olan bu örgüte hemen her meslekten insanlar üye olmaya başladı. Hevi kısa sürede üye sayısını artırmasına karşın, bir süre sonra çeşitli eleştiriler almaya başladı. İçerisinde sol unsurlara yer vermediği için eleştirilen Hevi örgütü, daha sonraları Nazilerin görüşünden etkilenen bir örgüt olmakla suçlandı. 1945 yılma kadar güçlü olarak faaliyetlerini sürdüren Hevi Örgütü daha sonra giderek zayıflamaya başladı ve bu örgütün tabanı, kendisinden sonra kurulan Rızgari (Kurtuluş) örgütüne doğru kaydı.
ant yayınlarıKitabı okudu
Şeyh Mahmut Berzenci önderliğindeki Kürtler, 22 Mayıs 1919 tarihinde Süleymaniye'ye girdiler ve bağımsızlıklarını ilan ettiler. Süleymaniye'yi ele geçiren Kürtlerin buradaki İngiliz temsilcisi Binbaşı Greenhouse'yi tutuklaması, bölgedeki İngiliz askeri birliklerinin başındaki General Fraser'i rahatsız etti. Fraser, büyük bir askeri güçle tekrar Süleymaniye üzerine yürüdü ve bir çok Kürdü esir aldı. Şeyh Mahmut Berzenci de yaralı olarak ele geçirildi. İngilizler, Berzenci'yi yargılayarak idama mahkum etmelerine karşın, bu kararlarını infaz etmekten o an için çekindiler. Berzenci'nin idam cezası kaldırılarak, Hindistan'a sürgüne gönderilmesi benimsendi.
ant yayınlarıKitabı okudu
Dönemin İktisat Vekili Celal Bayar, 1936 yılında doğuya yaptığı bir inceleme gezisinden sonra 69 sayfalık bir "Şark Raporu" hazırladı. Bu raporda, bölgede yapılması gereken uygulamalara ilişkin olarak şu görüşler yer almaktaydı: "Şark'ta bugün için dahi tamamen yerleştiğimiz iddia olunamaz, İstinad edeceğimiz (dayanacağımız) en mühim kuvvet ordumuz ve jandarmamızdır. Doğu illerinde hakimiyet ve idare bakımından göze çarpan bariz bir hakikat vardır; Şeyh Sait ve Ağrı isyanlarından sonra Türklük ve Kürtlük ihtirası karşılıklı şahlanmıştır. İsyan edenleri tenkil etmek için şiddetin manası anlaşılır ve yerindedir. İsyandan sonra, fark gözetmeksizin idare etmek de bundan ayrı ve mutedil bir sistemdir."
alan yayıncılıkKitabı okudu
Nasturi İsyanında yapılacak "Tedip" (yola getirme) harekatı öncesinde, Genelkurmay Başkanlığı gelişmeler hakkında 13 Ağustos'ta Başbakanlığa şu bilgileri verdi: "....4-Erzak ve cephane idhaları ile uçakların uçuş hazırlığı tamamlandıktan sonra, kıtalar bulundukları yerden hareket ettirilecek ve o bölgede, o zamana kadar birlikte hareket yapmaları için nakden fedakarlıkla elde edilebilecek Çölemerik, Beytüşşebab, Gılıgoyan, Şırnak ve Cizre bölgesindeki Kürt aşiretleri kendi reisleri komutasında ve bu reislerin maiyetinde bölgenin özelliklerini bilen ve her bakımdan güvenilir subaylar ile küçük müfrezeler verilerek, Nasturi bölgesine saldırılacak, kıtalar ise yardımcı kuvvet olarak bunları takip edecektir. Harekata Beytüşşebab ve Hodriş ile güneyindeki kıtalara Nasturilerin bulunduğu bölgeye kuzeybatı ve batıdan girmek suretiyle başlanması düşünülmektedir...."
alan yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
135 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.