Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hüseyin Gazi Topdemir

Hüseyin Gazi TopdemirBilim Tarihine Giriş yazarı
Yazar
6.8/10
73 Kişi
260
Okunma
7
Beğeni
2.852
Görüntülenme

Hüseyin Gazi Topdemir Gönderileri

Hüseyin Gazi Topdemir kitaplarını, Hüseyin Gazi Topdemir sözleri ve alıntılarını, Hüseyin Gazi Topdemir yazarlarını, Hüseyin Gazi Topdemir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefenin Başlangıcı ve Yunan Felsefesinin Farkı
Günümüzde giriş düzeyinde veya daha kapsamlı felsefe tarihi araştırmalarında Grek dünyasıyla eş zamanlı başka uygarlıklarda da (Hint, Çin gibi) felsefi düşünüşün veya kavrayışın çok sayıda örneğiyle karşılaşılmış olması, bu belirlemeyi (felsefenin başlangıcını) belirli ölçüde güçsüz kılmaktadır. Bu düşünceleri dayanak olarak aldığımızda, felsefenin dünyanın birçok bölgesinde eş zamanlı olarak ortaya çıkmış bir vaziyet alış olduğunu (Brahmanizm ve Budizm Parmenides ile çağdaştır), buna karşın Grek dünyasında bu vaziyet alışın daha verimli sonuçlandığını söylemek uygun olacaktır. Zira hikmetli sözlerden oluşan ve salt etik problemlerin çözümü olarak görmek yerine, felsefenin bütün varlığa ilişkin tümel bir bilgi uğraşısı olarak öne çıkarılmasının, Grek dünyasını farklı kıldığından söz edilebilir. Burada oluşturulan veya oluşan bakış açısına göre, felsefe genel olarak varlık, insan ve doğa üzerine, bir yönüyle değil, bütün olarak, aynı zamanda olduğu gibi değil, olması gerekeni de içerecek şekilde, inceleme etkinliği, saf düşünceye dayanan önsel bir araştırmadır. Bundan dolayı sınıflandırma felsefede büyük önem taşır. Çünkü amacı değişmez doğrulara ulaşmaktan çok, var olanlara ilişkin saf düşünceye dayalı açıklamalar oluşturmaktır.
Reklam
Asla çatışması söz konusu olmayan bilim, felsefe ve din adeta zorla çatıştırılır hale getirildi ve sonunda entelektüel rüzgar İslam dünyasında dindi.
Tekrar olması niyazımdır.
Müslümanlar yaklaşık beş yüzyıl dünyanın entelektüel liderleri olmayı başarmışlardır. On ikinci yüzyıldan on altıncı yüzyıla kadar ise Türkler bu mirasın koruyucusu ve geliştiricisi olacaklardır.
Nefret'in mizacı soğuktur, vücudu serin tutar hasta eder, Ümit ise sıcaktır, vücudu ısıtır, rahatlatır...
Kant'a göre insan, içinde bulunduğu olumsuz duruma aklın kendisi yüzünden değil, onu kullanmaması yüzünden düşmüş ve insan şimdiye kadar aklını kendi başına kullanamamış, hep başkalarının klavuzluğuna gereksinim duymuştur.
Sayfa 257
324 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.