Hüsnü Erkan

Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme yazarı
Yazar
5.0/10
1 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
614
Görüntülenme

Hüsnü Erkan Gönderileri

Hüsnü Erkan kitaplarını, Hüsnü Erkan sözleri ve alıntılarını, Hüsnü Erkan yazarlarını, Hüsnü Erkan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
251 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Ekonomik Gelişmeleri ,Yenilikler ve Türkiye'nin Ekonomik Sistemi .
Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme son derece iyi hazırlanılmış,yeterli ve iyi kaynakların taranıp tablo ve grafiklerle okura sanayi tolumu,sanayi toplumunda sosyo -ekonomik gelişmlere,entegre gelişim,bilgi toplumu ve Türkiye'nin geçmiş dönemleriyle bilgi toplumu olamamasının mukayese edilmesi ,atılması gereken adımlar ,bunun öncesinde sanayi
Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme
Bilgi Toplumu ve Ekonomik GelişmeHüsnü Erkan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 19985 okunma
Rasyonel düşünce deyip son noktayı koyuyorum.
Oysa, kültürel alan içindeki stratejik nokta, düşünce kalıbı ve dünya görüşüdür. Bunu değiştirmek,dinamik gelişim için yeterlidir. Düşünce kalıbının bilimsel olup olmaması; "nesnel nedensellik" ve "tutarlı mantığa" dayalı olup olmaması stratejik bir noktadır. İnsan düzeyinde kuantum sıçraması, insana bilimsel düşünceyi vermekle sağlanır. Aydın geçinen insanlarımızın çok büyük çoğunluğu, olaylara, duygusal ,tepkisi ve yorumcu yaklaşmaktan kurtulamamıştır.
Reklam
Üretim şart! Boş tartışmalara vakit yok.
Türk aydının; subjektif, duygusal ve yüzeysel tartışma ve kavgası Tanzimat'tan beri, ilerici-gerici-sağcı-solcu gibi yüzeysel kavgalarla, bilim ve bilgi üretmeden sürüp gitti.
Nokta atışı! Entelektüel olmak farklı bir boyut.
Atatürk, "hayatta en hakiki müşrit ilimdir, fendir" derken, insanların değil, bilimsel düşüncenin rehberliğini görmüştü. Oysa ki bizim, " aydın geçinen " kesimimiz, yüzeysel yaklaşımları yüzünden sloganlarda, inançlarda ve ideolojilerde çözüm aramaları yüzünden sloganlarda, inançlarda ve ideolojilerde çözüm aramaları yüzünden, Atatürk 'ün gerisinde kaldıkları gibi, Batı aydınlanmacı filozofların kendi toplumlarında oynadıkları benzer bir rolü Türk toplumunda oynayamadılar. "Entel" olurken entelektüel olamadılar. "Entelektüel " dendiğinde; bilim ,kitap , kütüphane, aydınlanma, çoğulculuk, düşünceler zenginliği gibi imaj ve çağrışımları toplumda yaratamadılar. Bunun yerine "entel" denince , "entel -barlar" çağrışımı yaptırmakla yetindiler.
Sayfa 131Kitabı okudu
Bilim bazlı buraya dikkat.En büyük eksik.
Bir bakıma Batı'nın aydınlanma çağında yaşadığı yenilenmenin, Türk toplumunda kitlelere ulaştırılması yönünde, ekonomik, sosyal ve kültürel politikalarla, demokrasi ve eğitim politikalarına ihtiyacı vardır. Her ne kadar Atatürk en önde gelen Türk aydınlanmacısı ise de ,Türk aydını bilim bazlı dünya görüşüne yönelemediği için,toplumun kültür gecikmesini kırması henüz tam olarak sağlanmamıştır.
Bunun aksi olarak sosyal farklılaşma ve kutuplaşma var maalesef.
Değinilen sorunların çözümü için, toplumsal bütünleşmeyi sağlayıcı sosyal politikalarla, beşeri sermaye ve kurumsal altyapıya yönelik politikaların, bölgesel ve sosyal farklılıkları azaltıcı yapısal politikalarla birlikte devreye sokulması gereklidir. Bu yapısal politikalar, orta tabakayı güçlendirici sosyal politikalardan, küçük ve orta boy işletmeleri destekleyici ekonomi politikalarına kadar uzanmaktadır. Sosyal bütünleşmenin artırılması, orta tabakaları güçlendirirken, sosyal katmanlar arası geçişliliği ve dikey akışkanlığı artıracaktır. Kalkınmanın ve sanayileşmenin dinamik motoru olan yenilikçi -girişimci -yöneticiler daha çok orta tabakalardan çıkmaktadır. Çünkü orta tabakalar yükselmeye, rekabetçi düşünceye ve yeniliğe daha yatkın bir sosyal grup oluşturmaktadır. Bu kesimden yararlanmak için orta tabakaların güçlendirilmesi zorunludur.
Reklam
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.