Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İlker Maga

İlker Magaİnsansız Anı Olmaz yazarı
Yazar
Derleyen
9.3/10
4 Kişi
17
Okunma
0
Beğeni
328
Görüntülenme

İlker Maga Gönderileri

İlker Maga kitaplarını, İlker Maga sözleri ve alıntılarını, İlker Maga yazarlarını, İlker Maga yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sondaki tespit mükemmel
İnsan beyni zaten durmuş durumda. İnsanlarda zevk diye bir şey yok, kültür yok. Dünyanın en aşağılık insanları, en değerli yaratıklar gibi sunuluyor.
Bazı şeyler okulda filan öğrenilmez. İyi bir şey ancak iyi bir kültürden sonra olur. Adamın ilk önce kültürü olmalıdır. Fotograf makinesinin nasıl çalıştığını öğretmek için okul gerekmez. Zaten okullarda da pek çok şeyi yanlış öğretiyorlar. Makinenin nasıl çalıştığını öğrenmek için bir hafta yeter. Birkaç hafta da diğer teknik meseleler için gereklidir, o kadar. Asıl öğrenilmesi gereken estetiktir, kültürdür. Önemli olan zevklerin gelişmiş olmasıdır. Önemli olan görmesini bilmektir.
Reklam
Charlie Chaplin
Üst katta olduğunu biliyordum, insanlığın zihnine dünyanın en cevval adamı olarak yerleşmiş bir imajı bozmamak için o günlük görünüşüyle ortaya çıkmak istemiyordu. Çünkü benim gibi o da elimdeki fotoğraf makinesinin acımasız olduğunu biliyordu.
Sadece kafa resmi değildir portre. Yaşamın toplamıdır. Tek bir kafa fotoğrafına portre denebilir elbette, ama bu eksik olur, bence portre, çekilen insanın hayattaki yerini verebilmedir. Bu anlamda insan hayatının kaydıdır. Ben önemli bir insanın portresini çekerken o insan hayatı boyunca neyi söylemek istemişse onu yansıtmaya çalışırım.
Fotoğrafçının geldiği fark edilmemeli. Zaten böyle bir hava yaratılırsa gerçek duruşlar bozulmuş olur. Ortalıkta pek görünmemeye çalışırım. Fotoğrafçı sessiz dolaşan bir şahit gibi çalışmalıdır.
Dünyada her zaman böyle olmuştur. Bütün reklam şirketlerinin başında, içinde solcular vardır.
Reklam
Biz aslında görsel tarihçileriz. Biz yaşadığımız devri kaydetmekteyiz. Ben kendimi devrini kaydeden bir tarihçi olarak görüyorum, diğer fotografçılar da, hatta amatörler bile bunu kabul etmeseler de kendi devirlerini kaydetmektedirler. Demek ki biz görsel tarih yazmaktayız. Çünkü görsel tarihçi, olayları en doğru yansıtan tarihçidir, çünkü makine yalan konuşmayan bir araçtır.
"İyi bir tiyatro yazarı tiyatronun içinde büyür" demişti. Mesela Tennessee Williams, Broadway'de yer gösterirmiş, tiyatronun içinde olabilmek, onun havasını kaybetmemek için. Piyeste temponun düşmemesi için o havayı yakalamak lazım. Sinema da öyledir, fotoğraf da ... Tempo asla düşmemelidir. Temponun hayat boyu devam etmesi lazım. Bu işlerde emekli olunmaz. İgor Stravinski, Yehudi Menuhin emekli olamaz; ben onlar değilim, ama ben de emekli olamam.
Şairimizin dediği gibi, darağacı da insan içindir, uçak da insan içindir; insan olmasa icat edilmeyecekti. Herşey insanlar için vardır. Onun için ben hep insanların fotoğrafını çekerim.
Dünyada herşey insanlar için yapılır. İnsan olmadığı zaman hayat olmaz. Onun için benim fotograflarımda hep insan vardır. Ayasofya Camii'nde bir şey çekerken benim için önemli olan, önünden geçen insan, yani hayattır. Tarihi abide çeken adam benim için fotografçı değil, reprodüksiyoncu sayılır.
Reklam
54 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
İlham verenler..
Fotoğraf adına bir şeyler başarmış insanlar bana hep ilham vermiştir hayatım boyunca. Ara Güler'in şu dediğinden mütevellit olabilir bu durum "Fotoğrafçı çok dolu olmalı... Resim bilecek, müzik bilecek, tiyatrodan anlayacak, çok okuyacak, anında karar verebilecek, yani çok zeki olacak... Zevkleri çok gelişmiş olacak, kültürü olacak... Bun­lar varsa fotoğrafçı olur..." kendimi bildim bileli çok yönlü insanlara hep imrenmişimdir. Benim de dahil olduğum, fotoğrafta kendine amatör sıfatını takan insanları da bir güzel yermiş Ara Güler bu kitabında."Pazar günleri çıkıp fo­toğraf çekmekle olmaz bu iş. Mesela sen amatör bir beyin cerrahına beynini teslim eder misin?" Hayır, kimse etmez tabii ki, bu cümle dahi silkelenmek için yeterli. Sadık Üçok son zamanlarda yaptığı bütün işler bana ilham veren birisi. Ara Güler'in röportajında anlattığı 'Fotoğrafçı' tanımına birebir uyan birisi şahsımca. Yakın zamanda üniversite ödevim vesilesi ile ben de kendisi ile bir röportaj yapmıştım ( Not olarak '25' veren hocama selamlar) ve bu kitabı okuduktan sonra çok iyi anladım ki iyi fotoğrafçıların kafası aynı şekilde çalışıyor. Anı yakalamalı, anı fark etmeli ve anı bilmeli insan. Sürekli daha iyi objektif daha iyi kamera kafasından çıkılmalı, çünkü gerçekten tüm olay zihnin ve gözün kurduğu kompozisyonda bitiyor. Henri Cartier'in dediği gibi "Fotoğraf çekmek aynı anda beynin gözün ve kalbin bir olayı hedeflemesidir." İlham verici, mükemmel bir röportaj!
İnsansız Anı Olmaz
İnsansız Anı OlmazAra Güler · YGS Yayınları · 200517 okunma
Sevgisiz insan, insansız da fotoğraf olmaz!
Fotoğraftan çok para kazandığımı söy­leyemem. Fotoğraftan hiç zengin olunur mu? Şim­di iyi kazanıyorum. Benden fotoğraf istiyorlar, ben de pahalıya satıyorum. Zengin olmak için patates tüccarı falan olmak lazım.
Pazar günleri çıkıp fo­toğraf çekmekle olmaz bu iş. Mesela sen amatör bir beyin cerrahına beynini teslim eder misin?
Bazı şeyler okulda filan öğrenilmez. İyi bir şey ancak iyi bir kültürden sonra olur. Adamın ilk ön­ce kültürü olmalıdır. Fotoğraf makinesinin nasıl ça­lıştığını öğretmek için okul gerekmez. Zaten okul­larda da pek çok şeyi yanlış öğretiyorlar. Asıl öğrenilmesi gereken estetiktir, kültürdür. Önemli olan zevklerin gelişmiş olmasıdır. Önemli olan görmesini bilmektir.
82 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.