Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İskender Ohri

İskender OhriAnadolu'nun Öyküsü yazarı
Yazar
6.6/10
9 Kişi
33
Okunma
3
Beğeni
930
Görüntülenme

İskender Ohri Sözleri ve Alıntıları

İskender Ohri sözleri ve alıntılarını, İskender Ohri kitap alıntılarını, İskender Ohri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bütün bu acı anıların özeti: savaşlar, yenilgiler ve şehitlerdi... Arada bir görünüp parıldıyan bir kış güneşi gibi, bütün bu savaş yılları boyunca, ışıldayan birkaç anı vardı sadece... Bunca acılarla dolu ve boşuna akmış olan o geçmiş günleri anımsadıkça üzülür, sinirlenirdi."
Sayfa 42 - İstanbul: Baha Matbaası, 1971.Kitabı okudu
"İstanbul, Müslüman Türk ulusunun yeryüzünde görülmemiş derecede mimari ile maneviyatı birleştirerek, doğa güzelliğiyle imanı kaynaştırarak inşa ettiği, adeta bir vücut şehri değil bir ruh şehridir. Her köşesi, kendine özgü güzellikleriyle bir başka coğrafya gibidir. Bu tarih ve eşsiz güzelliklerle dolu şehrin masmavi göğünde, içilen berrak ve şifalı suyunda, ışıldayan denizinde, velhasıl herşeyinde bir şiir parıltısı, insanı heyecanlandıran kanatlarında havalandıracak bir esinti var sanki..."
Sayfa 107 - İstanbul: Baha Matbaası, 1971.Kitabı okudu
Reklam
"Aşığı olduğu İstanbul'un her yerini, türlü anılarıyla bilirdi. Yerine göre tarihimiz, dilimiz, mimarlığımız, müziğimiz ve yazı sanatımızdan, dinleyenleri şaşırtan görüşlerle söz ederdi. Hele İstanbul'u, mazi ve tarih sinmiş o Türk ve Müslüman semtleri gezmeyi sever ve anlatmaya da bayılırdı. Güzel yüzünde tatlı ve haz dolu bir ışıltı, gözlerinde yumuşak, kimi de eski şanlı çağın özlemini belirten bir parıltı, sıcak ve yumuşak, kimi zaman birden coşup yükselen bir sesle, o semtleri ve onlarla ilgili tarihi olayları, bir ressam gibi gözlerinin önünde canlandırarak anlatırdı."
Sayfa 106 - İstanbul: Baha Matbaası, 1971.Kitabı okudu
Doğu uygarlıklarının hepsi halka dayanarak doğmuş ve hepsi halktan koparak batmıştır. Osmanlının halka dayanarak kurduğu yaman devlet, Bizans’ı halktan koptuğu için bir vuruşta yıkmış, o da halktan koptukça kısırlaşıp batmıştır.
Doğu Uygarlığı:
Doğu uygarlığı hayatın her alanına, üste baaş giyilenlerden okullara ve devlet rejimine kadar, her şeyin din geleneğinden gelen kurallara bulayan bir sistemdir.
Sayfa 168Kitabı okudu
Binlerce yıl önce unutulan bir dil ile yazıyı çözüp okumak, o dili yeniden bulurcasına öğrenmek, bir ölüyü diriltmekten farksızdır; gerçekten şaşılacak bir şey.
Reklam
Osmanlı/ İlmiye Sınıfı:
Hep Arapça öğrenim yapan ilmiye sınıfı, peygamberimizin Arap olması yüzünden, adeta Araplığa tapma duygusuyla şartlanmıştı. Medrese Türkü alır, Türkten başka bir şey yapar; Kapıkullarını yetiştiren Enderun ise, Türkten başkalarını alıp Türk yapardı.
Sayfa 126Kitabı okudu
Platon, daha o zamanlarda, bedenimizin çirkin ve değersiz bir kalıp, asıl ruhun değerli ve ebedi olduğunu, bir başka dünyada mutluluğa erişeceğimizi söylüyordu.
Platon Efendi'nin Kurnazlığı
Platon, daha o zaman, bedenimizin çirkin ve değersiz bir kalıp, asıl ruhun değerli ve ebedi olduğunu, bir başka dünyada mutluluğa erişeceğimizi söylüyordu. Hem de kitap sahibi peygamberlerden önce. Atina'daki 400.000 nüfusun 250.000 kişisi köle idi. Bütün ağır işlerle hizmetleri, boğaz tokluğuna, hep onlar görürdü. Platon Efendi, kurnazca buluşuyla, o kölelere, '' Bu dünyaya kulak asmayın, iş öteki dünyada; siz asıl orada rahat edeceksiniz!..'' demek istiyordu. Şimdiki papazlarla din adamları da böyle demiyor mu?
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.