Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İsmail Çağlar

İsmail ÇağlarTürkiye'de Basın Özgürlüğü yazarı
Yazar
Editör
10.0/10
2 Kişi
9
Okunma
0
Beğeni
247
Görüntülenme

İsmail Çağlar Sözleri ve Alıntıları

İsmail Çağlar sözleri ve alıntılarını, İsmail Çağlar kitap alıntılarını, İsmail Çağlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Abdi İpekçi ve Hrant Dink gibi önemli gazetecilerin fikirlerinden ötürü öldürüldüğü, birçok gazetecinin benzeri sebeplerle senelerce hapiste yattığı dönemler Türkiye tarihinin acı gerçekleri olarak önümüzde durmaktadır.
Demokratik kültür içerisinde muhalefetin varlığını bir kazanım olarak görmek ile teröre destek veren yayın kuruluşlarını muhalefet ekseninde meşrulaştırmak birbirlerinden farklı durumlardır.
Sayfa 124Kitabı okudu
Reklam
Adalet Bakanlığı verilerine göre çarpıcı bir durum da, cezaevlerinde yer alan 63 kişiden 59'unun basın yoluyla işlenen suçlar, "yazdıkları yazılar ve gazetecilik faaliyetleri" nedeniyle değil, "basınla ilgisi olmayan suçlar" dan dolayı tutuklandıkları veya mahkum olduklarıdır. Açıklamada geriye kalan 4 kişinin işe "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan dolayı cezaevinde yattıkları ve bunun da "basın yoluyla işlenen suçlar" kapsamında yer aldığı ifade edilmektedir.
Sayfa 119Kitabı okudu
İsmail Beşikçi Doğu Anadolu'nun Düzeni isimli bir kitap yazdığı için çalıştığı üniversiteden atıldı. Onlarca yıllık hapis istemleriyle yargılandı. Halbuki tek yazdığı, Doğu'da Kürtler olduğu ve onların da her halk gibi yaşama hakkı olduğuydu. Dindarların da başı beladaydı yıllarca. Dini inançlarını bildiği gibi yaşamak isteyenler gerici yobaz diye yaftalandı. Bastırılmaya çalışıldı. Bu basına da yansıdı.
İçlerinde Marx, Lenin, Said Nursi, Nazım Hikmet, Mahir Çayan ve Aziz Nesin gibi dünyada ve Türkiye'de tanınmış isimlerin eserlerinin de bulunduğu 453 kitabın, 1949 yılından beri devam eden yasağı 2012 yılında kaldırılmıştır.
Kitap takmak sadece Hitler Almanya'sına özgü bir durum değil. Sayısız kitap, resmi ideolojinin anlayışına uygun olmadığı için Türkiye'de de yakılmıştır.
Reklam
Egemen konumunun sarsılmasını siyaset dışı yollarla tadil etmeye çalışan bir grubun "basın özgürlüğü" üzerinden alanını genişletmeye çalışması kabul edilemez. Bu doğrultuda basın özgürlüğü, siyasi amaçlar uğruna araçsallaştırılmakta ve tek taraflı işletilen bir özgürlük anlayışına hapsedilmektedir.
Adalet Bakanlığının açıklamasına göre muhtelif raporlarda tutuklu gazeteci oldukları iddia edilen toplam 231 isim arasından sadece 63 kişi cezaevinde yer almaktadır. Bu kişilerden sadece 2'si basın kartı sahibidir. 5'inin Sosyal Güvenlik Kurumunda kaydı bulunmamakta; resmi çalışma kayıtlarına göre bir basın kuruluşunda veya başka bir işte çalışmamaktadır.
Sayfa 126Kitabı okudu
Basın özgürlüğü ile ilgili diğer bir önemli tartışma konusu da "tutuklu gazeteciler" ile ilgilidir. Türkiye'de basın özgürlüğü tartışılırken, konu ne yazık ki tek taraflı bir çerçeve içerisinde ele alınmaktadır.
Sayfa 118Kitabı okudu
Ne zaman hangi suçtan tutuklandığı, dava kapsamı, dava dosyası numarası gibi somut hiçbir detay verilmeden bazı isimler raporlarda tutuklu gazeteci olarak yer almaktadır.
Sayfa 126Kitabı okudu