Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İsmail Rusuhi Ankaravi

İsmail Rusuhi AnkaraviDört Kitabın Manası: Fatiha Suresi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
7.6/10
5 Kişi
24
Okunma
12
Beğeni
1.680
Görüntülenme

İsmail Rusuhi Ankaravi Sözleri ve Alıntıları

İsmail Rusuhi Ankaravi sözleri ve alıntılarını, İsmail Rusuhi Ankaravi kitap alıntılarını, İsmail Rusuhi Ankaravi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
· merâtib-i a'lâ
ben o'nun hem lütfûna, hem kahrına âşığım şaşılacak şey ki ben her iki zıdda da âşığım!
beyâzıd-ı bestamî hâzretlerine bir tanesi şöyle sordu: "ey şeyh, niçin evlenmedin?" beyâzıd hâzretleri şöyle cevap verdi: "değil evlenmek, eğer gücüm yetseydi, kendi nefsimi boşardım."
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
·fakr-ı manevî
derviş odur ki, geçer addan sandan muradı da yoktur iki cihândan
hâkk'ın râhmet rüzgarlarıyla zafere erişen ruh, hüdâ'nın kahrından halâs olur.
kuluyum cân durdukça ol hikmetli kur'ân'ın toprağının tozuyum muhammed-i muhtarın
bu yola girene lâzım olan şey; hâkk'a yürürken çilelere katlanması ve çektiği sıkıntılara âit çilesini sevmesidir.
Reklam
benim katımda bayram, Allah'ın kemâl ve cemâl sıfatlarına âit keşifte bulunduğum ve o'nun cemalini gördüğüm gün olacaktır.
Sayfa 392 - ibn fariz hâzretleriKitabı okudu
tarikatın pazarında amelden daha geçerli bir akçe yoktur.
Sayfa 123Kitabı okudu
ben tam otuz seneden beri Allâh'la konuşuyor, Allâh'ı dinliyorum. insanlarsa kendileriyle konuştuğumu ve kendilerini dinlediğimi zannediyorlar.
Sayfa 103 - beyâzıd hâzretleriKitabı okudu
otuz tane şeyh ile dostluğum oldu. hepsi de abdâl (dünyadan elini eteğini çekmiş) idi. kendilerinden ayrıldığım esnada hepsi de ayrı ayrı bana şu nasihati ettiler: 'kötülerle asla mukarenette (yakınlaşmada) bulunma.'
Reklam
ben aşk çeşmesinde abdest aldığımdan beri varolan her şeye çâr tekbir getirdim
Sayfa 134 - molla hâfızKitabı okudu
avâma mübah olan şeyler tarikat ehline haramdır.
Sayfa 126Kitabı okudu
İsmail Ankaravi, 17, yüzyılın ilk yarısında yaşamış, Ankara doğumlu, İstanbul'da mukim bir Osmanlı arifi ve Mevlevi şeyhidir. İstanbul ahalisini marifet ve tevhid yoluna irşad hizmetiyle birlikte, Ankara ve Konya şehirlerinde, İstanbul Galata Mevlevihanesi'nde telif eniği eserleriyle tasavvufi-irfani geleneğe önemli katkılarda bulunmuştur. Osmanlı kültür hayatında en fazla kitap yazanlardan biri olarak dini ilimlerin çoğunda yaklaşık 28 adet eser kaleme almıştır. Eserlerindeki tasavvuf düşüncesinin temelinde Şeyh-i Ekber Muhyiddin İbn arabi ve Hz. Hüdavendigar Mevlana Celaleddin Rümi'nin marifet (bilgi) ve aşk doktrini vardır. Bu doktrini layıkıyla yansıttığı en hacimli eseri Mesnevi şerhidir. Şerh, sadece Osmanlı muhitlerinde değil, modem dönem Batı dünyasında ve İran'da da tanınmaktadır. İngilizce konuşan dünyaya Mesneviyi tercüme ve şerheden Reynold Alleyne Nicholson büyük oranda Ankaravi şerhinden istifade etmiş; İran'da İsmet Settarzade büyük bir himmet göstererek Ankaravi şerhinin tamamını Türkçe'den Farsça'ya tercüme etmiştir (Tahran: İntişarat-Zerrin hş. 1380).
Sayfa 7 - Hayy Kitap ☪ 1.baskı - Mart 2008Kitabı okudu
Önsöz
Geçmişte ve günümüzde, Doğu'da ve Batı'da, toplumun çok farklı kesimlerince en fazla okunan ve üzerinde çalışma yapılan eserlerden biri Hz, Pir Mevlana Celaleddin Rümi'nin Mesnevi-i Şerifidir. Yaklaşık 25 bin beyit ve altı defterden (cilt) oluşan Mesnevi izerine osmanlı tasavvf düşüncesi geleneğinde yapılan en yetkin çalışma, İsmail Rüsühi Ankaravi'nin (ö. 1041,/1632) Mecmüatü'l-Letaif ue Matmüratü'l- Maarif adlı tam Türkçe Mesnevi şerhidir (yorum-açıklama). Eser, bilindiği kadarıyla bir Mevlevi dedesinin yazdığı ilk tam Türkçe şerhtir.
Sayfa 7 - Hayy Kitap ☪ 1.baskı - Mart 2008Kitabı okudu
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.