Jean Guitton

Düşünme Sanatı yazarı
Yazar
8.3/10
11 Kişi
39
Okunma
2
Beğeni
1.368
Görüntülenme

Jean Guitton Gönderileri

Jean Guitton kitaplarını, Jean Guitton sözleri ve alıntılarını, Jean Guitton yazarlarını, Jean Guitton yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
G.B.- Somut bir olayı ele alalım: Bir canlı hücre sıkışık bir "zincir" oluşturan yirmi kadar amino asidinden yapılmıştır. Bu amino asitlerin işlevi de yaklaşık 2000 spesifik enzime bağlıdır. Aynı mantığı yürüterek, biyoloji bilginleri böylece, bin değişik enzimin bir canlı hücre oluşturuncaya dek (birçok milyar yıllık bir evrim sırasında) düzenli bir biçimde birbirlerine yaklaşmaları için olasılığın bire karşı 1000 olduğunu hesaplıyorlar. J.G.- Demek ki bu şans hiç yoktur.
Sayfa 43
Elbette Darwin'in ortaya attığı evrim yasaları var ve rastlantıya büyük bir yer veriyor; ama bu yasalara kim karar verdi? Hangi "rastlantı" sonucu bazı atomlar birbirlerine yaklaşıp amino asitlerin ilk moleküllerini oluşturdular? Gene hangi rastlantıyla bu moleküller bir araya toplanıp DNA denilen bu korkunç derecede karmaşık yapıyı kurdular? Biyoloji bilgini François Jacob gibi ben de şu basit soruyu soruyorum: İlk canlı hücrenin doğma sını sağlayacak ilk mesajı veren ilk DNA molekülünün planlarını kim hazırladı?
Sayfa 38
Reklam
İlk çağların toprağında güneş bir milyar yıldır parlıyor. Göz alabildiğine, kilometrelerce yüksekliğe durmadan buhar ve gaz şeritleri püskürten erime durumunda uçsuz bucaksız lav çöllerinden başka bir şey görülmüyor. Bu iri kara bulutlar yavaş yavaş toplanıp Yer'in ilk atmosferini oluşturuyorlar. Karbon gazı, amonyak, karbon oksidi, azot ve
Sayfa 35
İnanılmaz derecede kısa bir an süresinde, yaradan, hiçliğin tümü içindeki varlık olmanın bilinciyle, kendi varoluşunu yansıtacak bir ayna yaratmaya karar verecektir. Madde, evren: Onun bilincinin yansımaları, ilk hiçliğin o güzel uyumundan kesin olarak kopma: Tanrı sanki kendisinin görüntüsünü yaratmıştır. Her şey böyle mi başladı? Belki bilim bunu hiçbir zaman doğrudan doğruya söyleyemeyecektir; ama bu suskunluğu içinde sezgilerimize yol gösterebilir.
Sayfa 31
J.G.- Peki öyleyse büyük patlamanın başlangıcındaki bu çok büyük enerji miktarı nereden geliyor? Öyle seziyorum ki "Planck Duvarı"nın ardında gizlenen şey başlangıçtan gelen, sınırsız gücü olan bir enerji biçimidir. Yaratılıştan önce sonsuz bir sürenin varolduğunu sanıyorum. Bitmez tükenmez, henüz açılmamış, geçmişe, şimdiye geleceğe bölünmemiş tam bir zaman. Öyle bir zaman ki, şimdiki zaman onun çift yüzlü aynasının sadece bir yüzü olacak biçimde bir simetrik düzene henüz ayrılmamış; işte o zamana o geçmeyen mutlak zamana aynı tam, bitmez tükenmez enerji karşılık oluyor. Sınırsız enerji okyanusu, Yaradandır. O Duvarın gerisinde duran şeyin ne olduğunu anlayamıyorsak, bunun nedeni bal gibi Tanrının, Yaratılışın gizi karşısında fizik yasalarının ne diyeceklerini bilememeleridir.
Sayfa 30
G.B.- Boş bir alanı ele alalım. Kuantum kuramı tanıtlamıştır ki buraya yeterli ölçüde enerji aktarırsak, bu boşluktan ortaya madde çıkabilir; bunu genişletirsek, öyleyse başlangıçta, big bang dan hemen önce, ilk boşluğun içine sınırsız bir enerji akısı aktarıldığını, bu akının ilk kuantum değişimine neden olduğunu, bundan da evreni mizin doğduğunu varsayabiliriz.
Sayfa 30
Reklam
103 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.