Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

John McWhorter

John McWhorterOur Magnificent Bastard Tongue yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
291
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
John Hamilton McWhorter V
Unvan:
Amerikalı Dilbilimci
Doğum:
Philadelphia, Pensilvanya, ABD, 6 Ekim 1965

Okurlar

2 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
To wit, any claim that people in general are using a word “erroneously” is illogical. Of course if the issue is just one person using a word in an unprecedented way, then we might classify it as a mistake. A language is a contract under which there is general, although unconscious, agreement as to where words are moving. To use a word in a fashion that impedes communication with others is therefore a foul. However, mistakes of that kind will usually come from children or foreigners. If a significant proportion of the people speaking a language are using a word in a way that dictionaries tend not to mention, it means that the word is moving—as we would expect, since words always do.
Also, none is from ne and one, and never is from ne and ever. But those may not feel like the same thing. Since we don’t have ne alone anymore, none and never don’t feel to us as if they start with a ne.
Reklam
Emotional and social expressions have a way of watering down with use. Good-bye started as “God be with you,” darn started as “eternal damnation,” LOL started as “laughing out loud.” I’m fine began as meaning one was terrific, with that earlier meaning of fine.
One way of calling someone out on some kind of excess is to phrase it in the form of that particular how question: How many times do I have to tell you? (I’ve told you too many times as of now). Convention and context ensure that this confuses no one, which is why a language allows such things to creep in and settle.
“Ther daweth me no day,” he writes in his poem The Legend of Good Women “that I nam up and walkyng in the mede.” That meant: There dawns me no day that I am not ( ne + am = nam ) up and walking. I am not was nam , is not was nis , were not was nere . If I’m speaking Middle English, if I want to, I will, but if I don’t want to, I nill .
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
257 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Words on the Move
İngilizce üzerinden güncel örneklerle hareket ederek kelimelerin neden değiştiğini, nasıl değiştiğini ve bu değişimlere nasıl yaklaşmamız gerektiğini anlatan bir dilbilim kitabı. Yer yer dilbilim terimleri kullansa da herkesin okuyabileceği düzeyde yazılmış. Konu başlıklarından bahsetmek gerekirse: Edimbilim: anlamsız ama işlevli kelimeler, emotikonlar Anlam değişimleri: Shakespeare İngilizcesi, contronimler Gramer kelimeleri: can, must, used to gibi yapıların kökeni İngilizce Büyük Ünlü Kayması: kelimelerin yazım ve telaffuzlarındaki farkların sebebi Kelime türemeleri: bileşik kelimeler, kısaltmalar, vurgular
Words on the Move
Words on the MoveJohn McWhorter · Henry Holt and Co. · 20161 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
OUR MAGNIFICENT BASTARD TONGUE: THE UNTOLD HISTORY OF ENGLISH
İngilizce neden kolay bir dil sayılıyor? Neden "Speak you..?" değil de "Do you speak?" diyoruz, neden var bu anlamsız "do" ? Neden ailenin diğer üyeleri(Almanca, İsveççe vs.) gibi gramer cinsiyeti yok? Neden diğer Hint-Avrupa dilleri gibi her öznesi farklı çekimlenmeyip bir -s takısıyla(I go, he/she/it goes) işi bitiyor? Bu farklılıkların tarihi bir nedeni var mı yoksa öylesine mi meydana geldiler? Dilbilimci John McWhorter, bugüne kadar sıradan vatandaşa anlatılan İngilizce Tarihi'ni yetersiz bulmuş, ve kendi başlığıyla bir "Anlatılmamış Tarih" kitabı yazmış. Sadece kelimeler verip 800 yılında böyle yazılıyordu, 1200'de böyle oldu, 1600'de şöyle oldu demiyor. Bunun yerine gramerin zamanla değişimine odaklanıp; Viking akınları, Keltler ve hatta Kartacalılara kadar uzanan bir hikaye anlatıyor. Kitapta bir de Sapir-Whorf hipotezine ayrılmış bir kısım var. Dediklerine katılsam da kitabın konusuyla alakasız buldum. Genele hitap etmişken bu popüler mite de değineyim demiş diye düşünüyorum.
Our Magnificent Bastard Tongue
Our Magnificent Bastard TongueJohn McWhorter · Gotham Books · 20081 okunma