Joseph Kastein

Sabetay Sevi yazarı
Yazar
8.2/10
17 Kişi
49
Okunma
0
Beğeni
1.496
Görüntülenme

Joseph Kastein Sözleri ve Alıntıları

Joseph Kastein sözleri ve alıntılarını, Joseph Kastein kitap alıntılarını, Joseph Kastein en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Yankı bir cevap değildir. Yankı bir adamın sesinin kendine dönmesidir, çabaların etkin olmasını isteyen hırslı ruha verilen karşılıktır.”
Sabetay Sevi, Temmuz 1626'da, Musevi takvimine göre be- şinci ayın dokuzuna tekabül eden, ikinci Tapınağın yok edildiği günde doğdu.
Reklam
17. yüzyılın başlarında, eski adıyla Symyma olan, İzmir'de, Mordecai Sevi adında bir Yahudi yaşardı. Mora'lı bir Bizans aile- sinden gelen Sevi, küçük bir tavukçu dükkanı işleterek kanaatkar ve dürüst yoldan geçimini sağlar, karısına ve Elijah, Joseph ve Sabetay adlarında üç oğluna bakardı.
Yahudi kolonisinin son büyük dağılışı, Yahu- dilerin İspanya'dan sürgün edilmesi yüz yıl önce gerçekleşmişti. Yeni merkez Doğu'da kurulmak üzereydi. Ekmek ve geçim der- diyle ta Sibirya'ya kadar giderek geri dönmüş mültecileri, Polonya ve Ukrayna kabul etmişti.
Mesih olarak Sevi’yi kabul edenler, bu durum karşında büyük bir düş kırıklığına uğradılar ve umutsuzluğa düştüler. Natan Levi’ye göre ise, Sabetay Sevi sadece zahiren dinini değiştirmişti. Amacı Yahudileri kurtarmaktı. Sabetay Sevi’nin dinini değiştirmesi genellikle tam olarak açıklanamayan gerekçelere bağlanır. Gerçekte, genel kanı Sabetay Sevi’nin mesihlik iddiası taşıyan bir paranoyak oluşudur. Ancak Sabetay Sevi’nin müritleriyle beraber olduğunu haber alan otoriteler, onu tek bir Yahudi’nin dahi yaşamadığı Arnavutluk’un Ülgün kasabasına sürdüler. Orada günlerini yalnızlık içinde melankolik ve mistik bir atmosferde geçiren Sabetay Sevi, 1676’da öldü. Müritleri, Sevi’nin denize girdiğine ve su üzerinde yürüyerek yok olduğuna inanmışlardır.
Sabetay Sevi, etrafına hızla birçok mürit topladı. Diğer sahte Mesihlerin aksine, fikirleriyle felsefe alanında mücadele edemeyen Rabanut, Sevi’nin bilgisine ve zekâsına karşı gelemiyorlardı. Sabetay Sevi’nin 1650’lerin başında İslam mutasavvıfı, Niyazi Mısri ile görüştüğü bazı kaynaklar tarafından belirtiliyor. Nitekim 19. yüzyılda Osmanlı siyasal yaşamında önemli roller üstlenen Melamilik Tarikatı, fikirlerini Mısri’ye dayandırmış, üyelerinin pek çoğu Sebataycılardan oluşmuştu. Sabetay Sevi,1663’te Kudüs’e gitti ve buradaki Yahudilerin temsilcisi olarak seçildi. Sabetay Sevi, bu arada Polonya’da kötü şöhretiyle tanınan ve Osmanlı ülkesine kaçan Sara adında bir kadınla da evlendi. Sabetay Sevi, bu hareketini Tanah’taki bir olaya dayandırmıştı.
Reklam
29 öğeden 31 ile 29 arasındakiler gösteriliyor.