Larry Shiner

Sanatın İcadı yazarı
Yazar
9.1/10
15 Kişi
126
Okunma
3
Beğeni
1.923
Görüntülenme

Larry Shiner Yorumları ve İncelemeleri

Larry Shiner yorumları ve incelemelerini, Larry Shiner kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Larry Shiner puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Sanatın İcadı, modernliğin yerleşik kurumlarından biri olan sanatın soykütüğünü çıkaran, sanat ve etrafında kurulu tüm kavramlar sistemini yapısöküme uğratan bir kitap. Son yıllarda teori ve felsefede yaşanan dönüşümler, yaşadığımız toplumun hiçbir kurumunun kendinden menkul yapılar olmadığını bize gösteriyor. İçinde yaşadığımız kültürün tüm unsurlarının bir tarihsel matris içinde gerçekleştiğini öğrenmek kimsede şaşkınlık uyandırmıyor. Eski tarih yazımı yöntemlerinin bir kenara bırakılması ve tarihin yeniden yazılması gereğinden daha sık söz ediliyor. Sanat tarihini sanat yapıtlarının tarihi olarak ele alan, Batı dışı kültürleri Batılı kategorilere sokan yaklaşım da bu sorgulamadan daha fazla kaçamayacak hale geldi. Larry Shiner, öncelikle, Batı’nın diğer toplumlara ve hatta kendi geçmişine bakışının, son iki yüzyıl içinde kurumsallaşmış olan sanat ve zanaat ayrımına göre biçimlendiğini gösteriyor.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010126 okunma
448 syf.
9/10 puan verdi
Larry Shiner’in sanatın özünü yakalamak ve yakalanması için önayak olmak için sanat hakkında farklı bir eleştiri getirerek günümüzün mevcut sorunu hakkında fikir vermektedir bu eserinde. Zanaatlikten türeyen sanat düşüncesini modernizm ve öncesi olarak iki dönemde inceliyor Shiner. Öncesinde zanaat eseriyle yapılan herhangi bir şey usta ve ustalık yoluyla daha farklı ve daha özgün bir ürün olması için belli bir tasarımdan geçiyor ve sanat olgusu bu noktada ortaya çıkıyordu. Küçük üçgen kral mezarlarının piramitleştirilmesi süreci gibi. Sonrası süreci ise modernizm üzerinden anlatmakta ve yapma eyleminin yerini yaratma eylemi aldığını, zanaat üzerinden sanatın gitmediğini ve daha soyut bir işlev üzerinden icra edildiğini işlemekte. Teknoloji, yeni kullanılan malzemeler ve yeni dalların ortaya çıkmasıyla yaratma eyleminden üretim eylemine geçildiğini ortaya koymakta. Keza bu tespiti oldukça güzel. Sanat da diğer dallar gibi endüstriyel mantıktan nasibini aldı. Bu noktada çok kesin bir fikir ortaya atmakta Shiner; sanatın bittiğini ve artık yok edilmesi gerektiğini söylemektedir. Oldukça eleştirel bir perspektiften, hem yapı sökümcü hem de sanatın arkeolojisinin çıkarıldığı nitelikli bir eser yazmış Shiner. Sanat icra edenler için tartışmasız en ideal kitap diyebilirim. Sanat üzerine düşündürüyor üreticisini... Keyifli okumalar dilerim.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010126 okunma
Reklam
448 syf.
8/10 puan verdi
Batı Sarmalı Üzerinden Ayrı Bir Sanat ve Tarih Görüşü Var Etme Çabası
Kitabın başta değindiği hususlardan biri evvela Batı tabanlı sanat dışında başka sanat akımlarının var olmasının mümkün kılınması gerçeği. Hem felsefe, hem sanat, hem tarih, hem de diğer bilim ve diyalektik bağlarda her argümanın Batı'yı tamamiyle bir ölçü alarak tümden bir değerlendirme yapılamayacağı üzerine bir eleştiri. Eskinin kadim değerlerinin unutulmaması, örnekleme yapmam gerekirse "Anadolu'daki usta-çırak" ilişkisinin evrensel boyutta sürekliliği desteklediğini ve yaratıcılığı artırdığına izaha yakın açıklamak getiriyor. Başka bir açıdan ise eser; tarih yazılma yöntemlerinin günümüz koşulları ile yeniden ele alınarak artık başka bir perspektiften değerlendirilmesi ve yeni bir tarih yazma tekniğinin günümüz koşullarında oluşturulmasını savunuyor. Sanat, zanaat, usta-çırak, özgünlük, sanatçının toplum duyarlılığı, eserin özü ile birlikte verdiği mesajı, aynı zamanda sanatın doğuşu ile sürecini gayet güzel açıklıyor. Sanat tarihine ve eleştirel eserleri okumaya müptela iseniz bilhassa okumanızı tavsiye ederim. Okuyup okumamak tamamen kendi keyfiyetinize kalmış bir durum. İyi okumalar.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010126 okunma
448 syf.
·
Puan vermedi
·
41 günde okudu
Larry Shiner çocukluğunda ailesiyle birlikte ziyaret ettiği Field Doğa Tarih Müzesi’ndeki Afrikalı yerlilere ait figür ve maskelerden çok etkilenmiş, birkaç yıl sonra Chicago’ya tekrar gittiğinde daha önce Doğa Tarih Müzesinde bulunan objelerin Sanat Müzesine nakledildiğini ve orada sergilendiğini görmüş. İlk zamanlar çok üzerinde durmadığı bu
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010126 okunma
448 syf.
6/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Eh işte
Yusuf Kaplan'ın okuma listesinde olduğu için alıp okuduğum sanat tarihi kitabı. Okumayı düşünenler için genel bir değerlendirme yapacağım. Artılar 1- Çok uzun bir araştırma sonucu yazıldığı belli. Özellikle sanat tarihi ile uğraşanlar ilgilenenler için bir çok referans içeriyor. 2- Kitap sadece resim heykel değil edebiyat, müzik, mimari dallarına girerek genel olarak sanatı anlatıyor. 3- Kitapta sanatçıların hayatları ve çalışmaları ile ilgili çok güzel ayrıntılar mevcut. Eksiler 1- Kitap gereksiz uzun. Bir çok yerde tekrara düşüyor, sonlara doğru artık bitse de gitsek haline geliyor. Çok rahat 425 sayfa yerine 250 sayfaya düşüp aynı görüşler okuyucuya aktarılabilir. 2- Kitapta sadece Avrupa sanat tarihi var. Başka coğrafyalara değinilmiyor. 3- Dili çok akıcı değil. Akademik bir dille yazılmış veya çevrilmiş. Sonuç: Zorda olsa okuduğuma pişman değilim ancak bitince rahat bir nefeste almadım değilim. Sanat tarihine özel ilginiz yoksa, mesleğiniz sanat tarihçiliği değilse okumasanızda olur.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010126 okunma
448 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sanatın İcadı, modernliğin yerleşik kurumlarından biri olan sanatın soykütüğünü çıkaran, sanat ve etrafında kurulu tüm kavramlar sistemini yapısöküme uğratan bir kitap. Son yıllarda teori ve felsefede yaşanan dönüşümler, yaşadığımız toplumun hiçbir kurumunun kendinden menkul yapılar olmadığını bize gösteriyor. İçinde yaşadığımız kültürün tüm
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010126 okunma