Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Lars Öhrström

Lars ÖhrströmParis'teki Son Simyacı yazarı
Yazar
8.0/10
2 Kişi
15
Okunma
0
Beğeni
157
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Araştırmacı

Okurlar

15 okur okudu.
4 okur okuyor.
17 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Burada, Kalahari Çölü'nün sınırında, manzaranın cansız, sarımsı bir renk tonuna sahip olması beklenirken yağmur her şeyi canlı bir yeşil renge bürümüştür. Durduğumuzda, birbirine benzeyen yüzlerce kelebeğin küçük bir çamur havuzunda toplandığını görüyoruz.
Sayfa 13
Bu bölüm bizi nispeten medeni Danimarka ile İsveç Krallığı arasındaki doğal sınır olan orman bölgesine, Småland'in en karanlık yerine götürecektir. Burada, ahırda ne üretilir onu öğreneceğiz.
Sayfa 169
Reklam
Bugün, doğalgaz, örneğin, metan gazı ve diğer fosil kaynaklar, Haber-Bosch işlemine dahil edilen hidrojen gazını üretmede kullanılmaktadır; bu da vücudumuzdaki nitrojen atomlarının çoğunu yenilenemez kaynaklara bağımlı hâle getirir.
Sayfa 117
Bana göre termodinamik, matematiksel bir gözle bakıldığında herkes tarafından anlaşılabilir. Olayları bir anda çok daha keskin görebilir, diğer türlü gizlenen ilişkileri keşfedebilir, daha önce fark etmediğiniz sonuçlara varabilirsiniz. Örneğin, bilinen miktarda A ve B molekülleriyle -diyelim ki bunlar karbondioksit ve su olsun- işe başladığınızda, herhangi bir sıcaklıkta ne kadar C ve D -bunlar da oktan (petrolde bulunan bir hidrokarbon molekülü) ve oksijen olsunlar- üretebileceğinizi hesaplayabilirsiniz: Sonuç sıfır olur çünkü Gibbs Serbest Enerji prensibinde yolculuk daima yukarı yönlüdür. Bizim için kötü haber; küresel ısınmayı çözecek hiçbir kestirme yol yok.
Sayfa 238
Vitruvius'un kurşun konusundaki pratik tavsiyesine aynı derecede kulak asılmamış olması üzücüdür. Musluk suyu düzenlemeleri söz konusu olduğunda şu kesinlikle nettir: "Suyun sağlıklı kalmasını istiyorsak, hiçbir surette kurşun borularda taşımamalıyız." Bu meyanda Vitruvius, tesisatçıların, kurşun işçilerinin (plumbum Latincede kurşun demektir) sağlığının kötüleşmesinden bahsederken, bunun "vücudun doğal renginin yerini derin solgunluğa bırakması"ndan kaynaklandığını da belirtir.
Sayfa 195

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
272 syf.
7/10 puan verdi
Yazarın hikayeleştirme noktasında sıkıntıları olduğunu düşünüyorum. Onun dışında sadece kimyayla kalmayıp işin siyasi, tarihi, ekonomik ve sosyal boyutlarını da ele alarak akademik bir üslupla ele almış. Akademiyi sevmem, üslubundan hiç hoşlanmam. Kimyayı severim, beni organik kimya öğrendiğim zamanlara götürdüğünden tuvalette okumayı tercih etmem.
Paris'teki Son Simyacı
Paris'teki Son SimyacıLars Öhrström · Ketebe Yayınları · 202215 okunma
272 syf.
6/10 puan verdi
Yazar periyodik tabloda geçen elementleri hikayeler vasıtası ile okuyucuya aktarmaya çalışmış. Fakat ya çeviri hatası var yada yazar konuyu iyi aktaramamış. Bir element hikayesini dinlerken hızlıca başka bir hikayeye geçiyor. Anlamakta zorluk çıkarıyor. En iyi anladigim bölümü napolyonun düğmeleri olan kısmı oldu
Paris'teki Son Simyacı
Paris'teki Son SimyacıLars Öhrström · Ketebe Yayınları · 202215 okunma