Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Leyla Saz

Leyla SazHaremde Yaşam yazarı
Yazar
9.3/10
3 Kişi
19
Okunma
4
Beğeni
1.597
Görüntülenme

Leyla Saz Sözleri ve Alıntıları

Leyla Saz sözleri ve alıntılarını, Leyla Saz kitap alıntılarını, Leyla Saz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çerkez kadınlarının bazıları kızlarını ta beşikten: "Padişah haremi olup ihtişam ve elmaslar içinde hayat süreceğine" dair ninnilerle büyütürlerdi.
Bizde "Çerkez'im" diyen bir cariye daha bulunuyordu. Sivas köylerinden olduğu, çırağ edildikten sonra oradan gelen bir akrabasıyla anlaşıldı. Bundan o zaman Türklerin de çalınıp satıldığı anlaşılıyor.
Sayfa 59 - Dün Bugün Yarın YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Satılığa gelen cariyeler arasında asil,zengin,fakir,güzel,çirkin olmak üzere her türlüsü bulunurdu.Güzelliğine,vücudunun intizamına ve yaşına göre fiyatları olurdu. Kızın bir dişi noksan olursa bedelinden bir kuruş düşülürdü. Şayet başı ayaz,gözü şaşı,kısa boylu ise yine fiyattan düşerlerdi. Eğer tabanı düzse uğursuz addedilir ve alınmaz yahut güçlükle satılırdı.
Sayfa 50 - Dün Bugün Yarın YayınlarıKitabı okudu
arife çiçeği:::'')
Bayram hazırlıkları arifeden önce bitirilir, arife günü gençler, çocuklar hep giyinir sarayın büyük beylik sofalarında avluda, bahçede ve ormanda gezinirlerdi. Bunlara 'arife çiçeği' derlerdi. Bayram eğlenceleri için avluya kurulan dönem dolap, atlıkarınca, salıncak arife günü ikindi vakti hazır bulunurdu. Yapan ustalar nöbetçi haremağalarının gözü önünde tecrübe eder giderlerdi.
Sayfa 123Kitabı okudu
boğazdaki saraylar/yalılar...
Saraylar, büyük yalılar avizelerle, fanuslarla, binlerce fenerlerle pek parlak biçimde donatılmıştı. Dağlardaki ağaçlara ve yerlere o kadar çok fener ve kandil konmuştu ki, altın yaldıza boyanmış bir tablo sanılırdı.
Sayfa 148Kitabı okudu
"Harem ve haremde olup bitenler" Osmanlı sosyal yaşamında bir "yasak bölge" olarak kalmıştır. Bu nedenle de Osmanlı vak'anüvis ve tarihçileri, burasının içyüzü hakkında bilgi edinme imkanından oldukça yoksun kalmıştır.... "bilinmezlik dünyası" olarak sürekli gizemliliğini korumuştur.
Reklam
Kızlardan Oluşan Batı Müziği Orkestrası:
"Saza davetli olanlar toplanınca padişah hareminin orkestra takımı, yarı resmi, al fitilli, koyu lacivert pantolon, setre, ferahili fesli altmış kadar kız, sazendebaşıları önde olduğu halde gelirler. Sofanın yan tarafında notaları notalıkları yerleştirirler. Orkestranın yöneticisi olan kız, elindeki kısa değneği ile işaret edince başlarlar. Orkestra takımında keman, viyolonsel ve kontrbas calan kızlar da bando takımında yer alırlar. Bu zeki ve yetenekli kızların her biri birkaç çeşit musiki aleti çalacak kadar hünerlidir."
Sayfa 129Kitabı okudu
Musikar:
"Ağız armonikasi şeklinde bir düdük. Gagasandaki deliklerden rüzgar estikçe türlü sesler çıktığına inanılan bir masal kuşu. Bu sese yönelen diğer kuşları avlayarak beslendiğine inanılır. Musiki kelimesi de buradan gelmektedir. Musikinin temelinin bundan geldiğine inanılır. Musikarin gagasinda 360 delik vardır. Uçtuğu zaman bu deliklerden ses çıkar. Musikide de 360 makam vardir."
Sayfa 175Kitabı okudu
Şehzadelerin Çocuklukları:
"Şehzadeler, sütninesi tarafından emzirilir, özel hizmetlerini ise dadısı yapardı. Elbette, anne gözetiminde büyürlerdi. Sütninesi ve dadısından başkasının kucağına verilmezlerdi. Padişahın çocuğunu hiç kimse öpemezdi."
Şiir gibi...
- Efendim, bu nurlu ayın karşısında bulunmakla bahtiyarım, cevabım pek hoşuna gitti. -Memnuniyetinize iştirak ediyorum, karşılığı ile katıldı.
Sayfa 149Kitabı okudu
Reklam
Bayram Töreni:
"Bayram hazırlıkları arifeden önce bitirilir, arife günü gençler, çocuklar, hep giyinir sarayın büyük beylik sofalarında avluda, bahçede ve ormanda gezinirlerdi. Bunlara 'arife çiçeği' derlerdi. Bayram eğlenceleri için avluya kurulan dönme dolap, atlıkarınca salıncak, arife günü ikindi vakti hazır bulunur. Yapan ustalar nöbetçi haremağalarının gözü önünde tecrübe eder giderlerdi."
Sayfa 123Kitabı okudu
Hanedanın, sofralarına misafir almaları âdet değildi, misafirler o sarayın büyük kalfasıyla otururdu.
Sayfa 207 - Dün Bugün Yarın YayınlarıKitabı okudu
Haremde Mevlid-i Şerif, Regaip, Miraç ve Berat Kandilinden önce karşılama orucu tutulur, Kur'an okunurdu. Saraylarda hiçbir vakit ibadet ihmal edilmezdi. Tarikata mensup kimseye rastlamadım.
Sayfa 119 - Dün Bugün Yarın YayınlarıKitabı okudu
1800'lerde bir sultanefendinin çeyizi...
Kabı altın üzerine elmaslı Mushaf-ı Şerif, pırlatanlarla süslü yazı takımı, bir taç, gerdanlık, bir broş, kemer tokaları, bilezikler, küpeler, iğneler, salkım broşlar, saatler, ortası ve sapı elmaslı yelpazeler, sapı elmaslı sineklik, bir kahve takımı, elmaslı altın zarf, ortası elmaslı kahve örtüsü ile bir çift elmaslı yemek kaşığı, kapağının tepesi elmaslı bir çift kulplu altın bardak ve daha bir sürü eşya bulunuyordu.
54 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.