Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Maurice Duverger

Maurice DuvergerSiyasal Rejimler yazarı
Yazar
8.3/10
26 Kişi
126
Okunma
20
Beğeni
2.787
Görüntülenme

Maurice Duverger Gönderileri

Maurice Duverger kitaplarını, Maurice Duverger sözleri ve alıntılarını, Maurice Duverger yazarlarını, Maurice Duverger yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özne ile nesne arasındaki ilişkiye göre, her toplumsal münasebet yeni karakterler yaratan ve bireyin düşünce yapısını değiştiren bir bütünlük gösterecektir. Bu sürekli bütünlük, fertlerin yapısını bile değiştirebilen bir etkileşim sistemi şeklinde ortaya çıkar.
"Çağdaş diktatörlükler, biraz demokratik bir görünüş kazanmak amacıyla, yetkisiz bir kukla meclis bulundururlarsa da ülkeyi meclissiz yönetirler."
Reklam
"En fenası, kötülüğün varolması değil, onun iyiden ayırt edilmemeye başlanmasıdır."
"Ya saflık ya da korku nedeniyle birçok kişi, gerçekten çok görünüşe, olgulardan çok metinlere bağlanmakta ve işin kötüsü, otokratik rejimlerin çağdaş biçimlerini demokratik olarak nitelemekte inatla direnmektedir."
"İkinci Dünya Savaşı sırasında faşist rejimlerin çöküşü tehlikeyi azaltmadı: çünkü faşizme yol açan nedenler ortadan kalkmamıştır."
Başkanlık
Başkanlık sisteminde Senato, federasyon içinde ayrı ayrı topluluklar olan eyaletleri temsil eder, eyaletin nüfusu ne olursa olsun, her eyalet aynı sayıda delegeyle Senatoda temsil edilir. Tersine Temsilciler Meclisi her eyaletin nüfusu oranında seçtiği milletvekillerinden oluşur; böylece, bu meclis, Amerikan federasyonunun birliğini temsil eder.
Reklam
Kıta Avrupası halklarında ve özellikle Latinlerde, "başkasına saygı" düşüncesinin varlığı pek kesin değildir; oysa Britanya rejimini her türlü bozulmadan koruyan ve sonuç olarak özgürlüğün temelini meydana getiren işte bu saygıdır.
Komünizm, sosyal demokrasiyi kurmak amacıyla siyasal demokrasiyi ortadan kaldırmasına karşılık, faşizm, sosyal demokrasiyi engellemek için siyasal demokrasiyi ortadan kaldırır.
Sosyal demokrasi, özgürlüğü egemen kılmaktan çok, eşitliği gerçekleştirmeyi amaçlar. Sosyal demokrasi için önemli olan, bazı kişilerin ekonomik yönden başka kişilere köle olmasına, "insanın insanı sömürmesine" son vermek, Anatole France'ın şu cümlesinde hem alaylı, hem de çok acı bir biçimde dile getirdiği toplumsal bir durumu ortadan kaldırmaktı: "Yaşam için gerekli şeyleri, bunları üretenler bulamazken, bunları üretmeyenler bolluk içindeler."
Geri110
160 öğeden 151 ile 160 arasındakiler gösteriliyor.