Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Alparslan Küçük

Mehmet Alparslan KüçükDinler Tarihi yazarı
Yazar
8.0/10
25 Kişi
172
Okunma
1
Beğeni
1.579
Görüntülenme

Mehmet Alparslan Küçük Gönderileri

Mehmet Alparslan Küçük kitaplarını, Mehmet Alparslan Küçük sözleri ve alıntılarını, Mehmet Alparslan Küçük yazarlarını, Mehmet Alparslan Küçük yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Konfüçyüs, dil ve ülke yönetimi arasında doğrudan bir ilişki kurmaktadır. Ona "Bir ülkeyi idare etmeye çağrılsaydınız ilk iş olarak ne yapardınız?” diye sorduklarında şöyle cevap vermiştir: "Önce dili düzeltirdim. Dil düzgün olmazsa, kelimeler düşünmeyi iyi anlatamazlar. Düşünceler iyi anlatılmazsa, yapılması gereken şeyler iyi yapılamaz. Gereken yapılamazsa, ahlâk ve kültür bozulur. Ahlâk ve kültür bozulursa, adalet yolunu şaşırır. Adalet yanlış yola saparsa, halk güçsüzlük ve sarhoşluk içine düşer. Ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. Bu sebeple söylenilen söz doğru söylenmelidir. Hiçbir şey bunlardan dolayı dil kadar mühim değildir"
Yüce Allah, insana kendisini bulması, gerçeği anlaması için akıl, emrettiği yolda yürümesi için irade, yanıldığında yolunu düzeltmesi için ömür vermiş ve insanı yeryüzünün halifesi kılmıştır.
Reklam
Darwin amca yapma yanarsın demedim mi:))
Sayısız canlının ortaya çıkışına "tesadüf"e bağlayan "Evrimciler",bugün mevcut olan türlerin taksimini tabiî ayıklama ile izah etmektedirler.Onlara göre hayat savaşında kuvvetliler hayatta kalıp özelliklerini irsiyet ve üreme yoluyla sürdürmüş, zayıfların türleri ortadan kalkmıştır.Evrimcilerin bu nazariyeleri de çok tenkitlere uğramış ve zaman onların yanıldığını ortaya koymuştur. Çünkü Mamut, Dinozor gibi dev yapılı hayvanların nesli tükenirken,sayıları milyarlar ile sayılamayacak kadar çok zayıf canlılar varlıklarını sürdürebilmiştir.
*bu gelenek hala devam etse Türkiye'de %90 tercih edilen meslek olurdu:)
Yuğ törenlerine yuğcı ve sığırtcı adı verilen kişiler katılır.Bunlardan yuğcı, ölenin maceralarını hikaye edip anlatır; Sığırtçı da ağlayıcılık görevini yerine getirir.
Türklerin eski dini şamanizm diyenlere yanıt;
Merhum Hikmet Tanyu; Şaman kelimesinin Türklere yabancı olduğunu, Türklerin Şamanizm gibi bir dinlerinin olmadığını ve böyle bir adlandırmanın yanlışlığını ortaya koymuştur.Onun araştırmalarına göre Şaman, dinde sadece bir elemandır ve hiçbir dinde din adamına dayanarak o dine ad verilmemektedir (Hristiyanlığa papaz dini Yahudiliğe haham dini denilemeyeceği gibi)
bulunduğumuz zaman Türk genini de deformasyona uğratmış*
Açık sözlü olan Türkler, yaltaklanmayı, yaldızlı sözleri ve yapmacık hareketleri sevmezler. Hileli yollarla mal mülk edinmez,böyle yolla zengin olmayı tasvip etmezler
Reklam
şintoizm'de sembollere atfedilen önem*
Ayna; Japon mitolojisinde gizemli bir yere de sahiptir.Çünkü Japonlara göre "ayna"; ilâhî iradenin adaletine ve tarafsızlığına bir işaret,hiçbir şeyi saklamadan, iyi veya kötü her şeyi olduğu gibi yansıtan kutsal bir objedir.
Taoizm ahlaki öğretilerinde part (4)
Bir şeyi bilmeyen insanın en olgun insan olduğunu,bilinmeyen bir şeyi de biliyor görünmenin hastalık olduğunu söylemektedir.
Taoizm ahlaki öğretilerinde part (3)
Şu üç şey insanın değerlendirdiği hazinesidir: Birincisi,nezaket ve sevgi; ikincisi, ekonomi; üçüncüsü alçak gönüllülüktür. Nezaket,bir insanı yüceltir ve saygılı yapabilir. Ekonomi, bir kimseye özgürlük kazandırır.Alçak gönüllülük ise bir kimseyi yetenekli kılabilir.Halbuki insanlar; nezaketi bırakarak küstah, ekonomik olmayı kabul etmeyerek bağımlı,alçak gönüllülüğü terk ederek de yeteneksiz olur.
Taoizm ahlaki öğretilerinde part (2)
İyilere karşı iyilik gösteriyorum; iyi olmayanlara karşı yine iyilik gösteriyorum. Bu suretle hepsi iyi olur.
Reklam
Taoizm ahlaki öğretilerinde part (1)
Yalnız kendisi için çalışan insanların yükselemeyeceğini,kendisi ile övünenlerin bir iş göremeyeceğini, çok yüksekten konuşan insanların bunu da uzun zaman devam ettiremeyeceğini belirtmektedir.Ayrıca o,ihtirasının esiri olan insanların büyük bir yanılma içinde olduğuna ve hiçbir zaman başarılı olamayacağına da dikkat çekmektedir.
ülke siyasetçileri*
Lao-Tzu, halkın yönetim şeklini Tao te King'te şöyle açıklamaktadır:"Kafalarını boşaltırlar, midelerini doldururlar.İradelerini zayıflatırlar, kemiklerini kuvvetlendirirler.Daima halkı bilgisiz ve isteksiz bırakırlar.Bilgili insanlar bir şey yapmak cesaretini göstermezler.Wou Wei yaptıkları zaman her şeyi iyi yönetirler."
Wou Wei (Taoizmin temel felsefesi,hiçbir şey yapmamak/sükunet anlamina gelir.
mülakatta adalet arayanlar olur gibi;
Ülkede ne kadar fazla şey yasak edilirse, millet o kadar fakir olur.İnsanlara karşı alınan tedbirler ne kadar ustalıkla hazırlanırsa hazırlansın, onların arasından o kadar inanılmaz hileler ortaya çıkar. Ne kadar çok kanun çıkarılırsa eşkiyalık ve hırsızlık o kadar artar.
Destanda Oğuz Han'ın,tek bir Tanrı'ya iman etmedikçe hiçbir kadını zevce edinmediği; putperestliğe karşı açtığı mücadelede babasını bile affetmeyip onu tahtından indirdiği ve tek Tanrı inanışını hâkim kıldığı anlatılmaktadır. (Bu durum,Hz.İbrahim'in babası Azer'le olan durumuyla karşılaştırmalıdır.)
Türklerin inançlarını ve anlayışlarını yansıtan en eski yazılı belge "Orhun Anıtları/Kitabeleri"dir.Orhun Kitabeleri'nde de bir tek Tanrı'nın varlığı,ona gösterilen hürmet ve O'nun iradesi ile işlerin olduğu inancı dikkati çekmektedir.Bu kitabelerde,herşeyin yaratıcısı ve yönlendiricisi olan "Tek Tanrı İnancı" açık bir şekilde işlenmiştir. Bu "Tek Tanrı İnanışı" ile İslâm'dan önce Araplar'daki "Hanifilik" arasında önemli bir benzerlik bulunmaktadır. Bu benzerlik, Oğuz Han/Oğuz Kağan Destanı'nda açıkça görülmektedir.
249 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.