Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Şakir Ülkütaşır

Mehmet Şakir ÜlkütaşırAtatürk ve Harf Devrimi yazarı
Yazar
8.7/10
12 Kişi
50
Okunma
5
Beğeni
1.209
Görüntülenme

Mehmet Şakir Ülkütaşır Sözleri ve Alıntıları

Mehmet Şakir Ülkütaşır sözleri ve alıntılarını, Mehmet Şakir Ülkütaşır kitap alıntılarını, Mehmet Şakir Ülkütaşır en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hüseyin Cahit Yalçın
Gazete bile okunmayan bir memlekette ilmi ve edebi eserlerin ne kadar rağbet göreceği pek kolay tahmin edilebilir.
Sayfa 45 - cumhuriyetKitabı okudu
Bekir Ağayı ne zaman görsem : "50 yaşımda beni okuttu. Ömrümde ilk hocam Gazi Babamız oldu. Sağ olsun, bin yaşasın." diyerek en Büyük Öğretmenimiz Atatürk'e karşı kalbinin sonsuz sevgi ve şükranlarını belli etmekten geri durmaz, hep bu imtihanı anar ve gözleri dolardı.
Sayfa 100 - cumhuriyetKitabı okudu
Reklam
Atatürk'ün Sinop gezisinden
Elifiye şalvarları ve elvan çemberleriyle dikkati çeken, yanımdaki köylü kadınların : "Safa geldin oğul, Tanrı sana uzun ömürler vire. Tuttuğunu başarasın!" diye bağrışmaları zaten heyecandan dolu dolu olan gözlerimizi o anda yaşartmıştı.
Sayfa 97 - cumhuriyetKitabı okudu
"Çok işler yapılmıştır, ama bugün yapmağa mecbur olduğumuz, son değil, lakin çok lüzumlu bir iş daha vardır. Yeni Türk Harfleri çabuk öğrenilmelidir. Her vatandaşa kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik, milliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki, bir milletin, bir heyet-i içtimaiyenin yüzde onu, yirmisi okuma-yazma bilir; yüzde seksen, doksanı bilmez; bu ayıptır. Bundan insan olarak utanmak lazımdır. Bu millet utanmak için yaratılmış bir millet değildir. Iftihar etmek için yaratılmış ve tarihini iftiharlarla doldurmuş bir millettir. Milletin yüzde doksanı okuma-yazma bilmiyorsa hata bizlerde değildir. Hata onlardadır ki, Türk'ün seciyesini anlamayarak birtakım zincirlerle kafamızı sarmıştır. Mazinin hatalarını kökünden temizlemek zamanındayız. Hataları tashih edeceğiz. Hataların tashih olunmasında bütün vatandaşların faaliyetini isterim. En nihayet bir sene, iki sene içinde bütün Türk heyeti içtimaiyyesi yeni harfleri öğreneceklerdir.Milletimiz, yazısıyla ve kafasıyla bütün alem-i medeniyetin yanında olduğunu gösterecektir." Mustafa Kemal'in bu söylevi, yurt içinde büyük bir ilgi ve heyecan yarattı. Basın alemi -hatta Batı basını- işe geniş sayfalar ayırdı. Işte böylece, harf devrimimize hazırlık devresi biterek, başlama ve uygulama dönemi açılmış oldu.
Sayfa 63 - cumhuriyetKitabı okudu
Bir taraftan Arap harflerinin sanki Allah tarafından gönderilmiş olduğu, onunla okuma-yazmanın bir din gereği bulunduğu boş inanç, öte taraftan Latin harfleri kabul edilirse, eski (İslâmî) ilim ve kültürümüzün mahvolacağı, eski ile olan bağlarımızın büsbütün kopacağı düşüncesi vardı.
Gazi, nasıl on sene evvel düşmanları vatan topraklarından atmak için milleti seferberliğe çağırdı ise şimdi de Türk yurdundan cahilliği kaldırmak için seferberlik ilan etti.
Reklam
Atatürk'ün harf devrimini müjdeleyen ilk nutku
"Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için Yeni Türk Harflerini kabul ediyoruz. Bizim güzel, ahenkdar, zengin lisanımız, yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak ve bu lüzumu anlamak mecburiyetindeyiz. Lisanımızı muhakkak anlamak istiyoruz. Bu yeni harflerle behemahal pek çabuk bir zamanda mükemmel bir surette anlayacağız. Anladığımızın asarına yakın bir zamanda bütün kainat şahit olacaktır. Ben buna katiyetle eminim, siz de emin olunuz."
Sayfa 63 - cumhuriyetKitabı okudu
Paris'te çıkan Ekselsiyor gazetesinden
"Türkiye, günden güne yenileşmektedir. Gazi, Türkiye'de Harem'i ilga ile fesi çıkarttıktan sonra, şimdide Türk dilinin ıslahı için uğraşmaktadır. (...) "
Sayfa 116 - cumhuriyetKitabı okudu
Gazi, nasıl on sene evvel düşmanları vatan topraklarından atmak için milleti seferberliğe çağırdı ise şimdi de Türk yurdundan cahilliği kaldırmak için seferberlik ilan etti.
Sayfa 66 - cumhuriyetKitabı okudu
Garpta maarif çok ileri gitti hemen otuz seneden beri büyük Garp milletlerinde okuma yazma bilmeyen hiçbir insan kalmamıştır. Biz bu işte çok geri kaldık. Bu halin sebepleri şunlardır : 1.Padişahlar ve onların etrafındaki yardakçıları yalnız kendi menfaatlerini düşünüyorlar, milletin cahillikten kurtulmasını akıllarına bile getirmiyorlardı. 2.Hocalar ve şeyhler halkın okuyup yazarak dünya işlerinden haber almalarını istemiyorlardı. 3.Eski Arap harflerini öğrenmek çok zor idi. 4.Padişahların kötü idaresi yüzünden harpler, karışıklıklar bitmiyordu. Halk rahat nefes alamıyordu ki okumaya vakit bulabilsin.
Sayfa 66 - cumhuriyetKitabı okudu
29 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.