Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Şişman

Mehmet ŞişmanEğitim Bilimine Giriş yazarı
Yazar
8.2/10
5 Kişi
60
Okunma
1
Beğeni
1.491
Görüntülenme

Mehmet Şişman Gönderileri

Mehmet Şişman kitaplarını, Mehmet Şişman sözleri ve alıntılarını, Mehmet Şişman yazarlarını, Mehmet Şişman yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Geri kalmış ülkelerin önemli sorunlarından biri de eğitimdir. Gelişmiş ülkelerin tarihine bakıldığında modern zamanlarda okullaşmanın hızla yaygınlaştığı, okur-yazarlık oranının, ülkelere göre değişmekle birlikte yüksek olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu ülkelerin sanayileşmesiyle eğitim arasında ilişkiler vardır. Eğitim yoluyla kalkınmaya en iyi örneklerden biri Japonya'dır.
Sayfa 164 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Kalkınma, sadece ekonomik anlamlar içermeyip aynı zamanda, bir toplumun kültürel, sosyal yönlerden de gelişmesini ifade eder. Kalkınmışlığın göstergelerinden biri de insanların eğitim düzeyleridir. Kalkınmış ülkelerde eğitime daha çok kaynak ayrıldığı, eğitimin süresinin daha uzun ve kalitesinin daha iyi olduğu gözlenir.
Sayfa 164 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Reklam
Zamanla kullanılmayan, geliştirilmeyen, yenilenmeyen bilgiler ve ustalıklar değerini kaybeder.
Sayfa 163 - Pegem AkademiKitabı okuyor
EKONOMİ İÇİNDE İNSAN
Toplumda bölüşümün adaletli bir şekilde yapılabilmesinin engelleri bugün bile aşılmış değildir.
Sayfa 162 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Eğitim sisteminin temel amacı, düşünme, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, demokratik değerleri ve millî kültürü özümsemiş, paylaşıma ve iletişime açık, sanat ve estetik duyguları güçlü, özgüven ve sorumluluk duygusu ile girişimcilik ve yenilikçilik özelliklerine sahip, bilim ve teknoloji kullanımında üretimine yatkın, bilgi toplumunun gerektirdiği temel bilgi ve becerilerle donanmış üretken ve mutlu bireylerin yetişmesidir.
Sayfa 141 - Pegem AkademiKitabı okuyor
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN AMAÇLARI
Genel Amaçlar: Türk Millî Eğitiminin genel amacı, Türk milletinin bütün fertlerini, 1. Atatürk inkalâp ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulunan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk Milletinin milli, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerinin benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek; 2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere sahip hür ve bilimsel düşünme gücüne sahip bireyler yetiştirmek. 3. Gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek; 4. İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak; 5. Böylece bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan millî birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır (madde 2).
Sayfa 122 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Reklam
Günümüz toplumlarında kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ve bunların aile ortamına da girmeleri, ailelerin bu araçların zararlı ve yıkıcı etkilerine karşı seçici davranmalarını gerekli kılmaktadır. Bunun sağlanamadığı durumlarda söz konusu araçlar, sadece yeni yetişenleri değil, yetişkinleri de etkilemekte, böylece bu araçlara bağlı olarak popüler bir kültür oluşmaktadır. Bu durumda aileye dönük eğitimde gerekli ve önemli olmaktadır. Zaten okulun işlevi, sadece öğrencileri değil, aynı zamanda ailelere de eğitmektir. Eğitimde varılmak istenen son hedef de kolay etkilenmeyen insanlar yetiştirmektir.
Sayfa 106 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Ailenin, çocuğun bedensel, fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal, ahlaki ve dil gelişiminde olduğu kadar okul başarısında da önemli bir yeri ve rolü vardır. Çocuğun söz konusu yönlerden sağlıklı bir biçimde gelişebilmesi, aile ortamı ile yakından ilişkilidir.
Sayfa 106 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Aile, çocuğa ilk eğitimin verildiği yerdir. Her şeyden önce aile, bir okulöncesi eğitim kurumu olarak kabul edilir.
Sayfa 106 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Çocuklar, ailede değer verilen, kabul edilen davranış, adet, gelenek görenek ve alışkanlıkları, başta ana ve babalar olmak üzere diğer aile üyelerini rol modeli alarak sosyal öğrenme süreci içinde gözleyerek ve taklit ederek öğrenir. Her aile, çocuğuna yeme-içme alışkanlıklarından eğlenme alışkanlıklarına kadar kendi yaşam biçimini, önem verdiği değerleri, bilinçli ya da bilinçsiz olarak kazandırır.
Sayfa 106 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Reklam
Sosyal Değişme Sürecinde Türk Eğitim Sistemi
Türkiye içinde yaşadığımız dönemde, ekonomik, siyasal, kültürel, eğitsel yönlerden çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Eğitim açısından yaklaşıldığında Türkiye, insan kaynakları, finansman, alt yapı yetersizliği gibi birtakım sorunlar ve yetersizlikler ile karşı karşıyadır. Temel eğitimden başlayarak yükseköğretime kadar eğitimin her kademesinde giderek okullaşma oranı artmaktadır. Bunun yanında Batıya giden beyin göçüne ise bir türlü engel olamamaktadır. Birçok öğrencisini Batılı ülkelere lisansüstü eğitime göndermekte, büyük miktarda bedeller ödemektedir. Halen, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde yurt dışında binlerce öğrenci eğitim görmektedir.
Sayfa 103 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Türkiye'de Tanzimat'tan itibaren süre gelen Batılılaşma hareketleriyle birlikte bir eski-yeni çatışması da yaşanmaktadır. Bu süreçte, birçok edebiyat eserinde (araba sevdası, yeşil gece, vurun kahpeye, çalıkuşu, yaban) rastlandığı gibi bir öğretmen-halk veya aydın-halk çatışması gözlemlenmektedir. Çatışmalardan olumlu bir sonuç çıkarılması ve yararlanılması, çatışmanın iyi yönetilmesini ve uzlaşmanın sağlanmasına bağlıdır. Aksi halde toplum bu çatışmalardan büyük bir zarar görür.
Sayfa 101 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Öğretmen, ülkede aydınlar grubunun bir temsilcisi olarak düşünüldüğünde, toplumla ilişkilerinde topluma yabancılaşmadan yaklaşması gerekir. Aksi halde, örneklerine çokça rastlanan bir öğretmen-halk çatışması söz konusu olabilir.
Sayfa 101 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Öğrenci için öğretmen, sadece bilgi taşıyıcısı ve aktarıcısı olmayıp o, aynı zamanda çeşitli görüş, tutum ve davranışlarıyla öğrencileri bilinçli ya da bilinçsizce etkilemekte, rol modeli olmaktadır.
Sayfa 101 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Sosyolog E. Durkheim'e göre insan, sosyalleşme süreci ile doğal bir varlık olmaktan sosyal bir varlık konumuna geçer. Böylece insanın doğuştan sahip olduğu kendine özgü biricikliğine ikinci bir benlik olarak sosyal kişilik boyutu eklenir. Ona göre sosyalleşme ile eğitim eşanlamlı, birbirine benzer, birbirleriyle iç içe geçen süreçler olup eğitim, planlı bir sosyalleşme sürecinden başka bir şey değildir.
Sayfa 94 - Pegem AkademiKitabı okuyor
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.