Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Şükrü Özkan

10.0/10
1 Kişi
2
Okunma
1
Beğeni
285
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
2 okur okudu.
11 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Feyerabend'in bilimsel eğitimle ilgili söylemleri hem bilime hem de eğitime nasıl bakılması gerektiği noktasında bir sonuca ulaşmaya yardımcı olabilir. Ona göre hiçbir bilimsel teori mutlak hakikatmiş gibi sunulmamalıdır. Çünkü bilim tarihine bakıldığında birbirini yanlışlayan birçok teorinin var olduğu görülür. Ancak yine de o, insanların bildikleri ve sevdikleri bir teoriye bağlı kalmalarının zararlı olmadığını, çünkü bunun bir dünya görüşüne sahip olmak anlamına geldiği gibi insanların geçici de olsa bağlanabilecekleri bir şeye ihtiyaç duyduklarını belirtir.Bir bilim insanı da bu şekilde hareket eder.
Sayfa 162Kitabı okudu
Bilimsel faaliyetten vazgeçilmez ancak bilimin kehanet aracı olarak kullanılması, dinin ve diğer değerlerin yerine ikame edilmesi kabul edilemezdir. Ayrıca bilim birtakım gerçeklere ulaşmayı sağlarken bir tapınma konusu olmamalıdır. Zira bilim mutlak doğru yani bütün zaman ve mekânlarda geçerli olacak şekilde bilgi üretmez. Deneyden yola çıkılarak oluşturulmuş bir tahminin, ne derece sağlam temellere dayanıyor görünürse görünsün, başka bir zaman farklı deneylerle ve onlar üzerine temellenen başka tahminlerle yanlışlanamayacağından emin olamayız. Dolayısıyla bu engin evrende tahmin yürütülecek bu denli olayın var olması ve her olayın yeterli deneyle gerekçelendirilememesi, her zaman olasılık dairesi içerisinde gerektirir (Poincare, 1998, 184).
Sayfa 210Kitabı okudu
Reklam
Günümüzde bilimin tek yetkili olduğunu savunan görüşün peygamberleri ve müritlerinin olması bu mirasın etkisini gösterir. Bunlardan biri olan Peter Atkins, tarihsel olarak bilimin durmadan ilerleyişinin bize onun tek yetkili olduğuna inanmaya iyi bir sebep verdiğini belirtir, Ona göre bilimin araştırma alanını sınırlaması, onun başarısının sıçrama noktası ve doğruluğunun tezahürüdür. Bu yönüyle bilim, evrensellik iddiasındaki dinden ve ondan devşirilen teistik bakış açısından çok daha dürüst bir yaklaşımdır. Dawkins'e göre de şayet bilimin söyleyecek bir şeyi yoksa başka bir disiplinin söyleyecek hiçbir şeyi olamaz. Bu noktada Michael Poole, Dawkins ve Atkins'in düşüncelerinin yanlışlığına değinerek ve bilimin belli sınırları olduğunu vurgulayarak, bu sınırlar dışındaki soruların metafiziksel olması sebebiyle doğadan başka bir şeyin var olup olmadığını veya onun bir sebebi olup olmadığını araştırmanın zaten bilime düşmediğini söyler. Her şeyin nasıl başladığı, niçin burada olduğumuz ve yaşamın amacının ne olduğu yönündeki sorulara bilimin cevap veremediğini belirten Medawar da ilk ve son şeylerle ilgili bu tarz sorularda bilimin sınırı olduğunu düşünür.
Sayfa 161Kitabı okudu
Claude Alvares'in belirttiği üzere bilim, kendi denetimi altında olmayan alanları zorla ele geçirme ve sömürme sürecine sokulmuştur. Ona göre bu hâliyle bilim, Tanrı ve doğa hakkında en doğru bilgilere sahip olduğunu iddia etmekle birlikte başkalarını sarsılmaz olduğunu iddia edilen bu doğruları kabule zorlayan “büyük bir din”dir (Baloğlu, 2003, 31). Başka bir deyişle bilime karşı duyulan güvenin aşırı şekilde abartılması ve böylece bilimin dini bir kimliğe sokulması, onun yanılmaz ve kesin yasalar ortaya koyduğu düşüncesi ile sonuçlanmıştır (Topaloğlu, 2011, 123). Dawkins'e göre inanç kanıta dayanmadığı için dinin temel kusurudur. Ancak az önce biz de Dawkins'in bilimci bir tutumla bilimi dinleştirdiğini yani kendi inançlarını bilimsel gerçeklikmiş gibi sunduğunu iddia ettik. Buna karşılık Dawkins ve diğer yeni ateistler, kendilerini önceki bilimci hareketten ayrı görerek din ve dini terimlerini yeni ateizmin tanımına eklemlemek istemezler (Kaden and Schmidt-Lux, 2016, 87). Bazıları bu iddiaları ciddiye alıp cevaplandırırken bazıları meseleyi alaya alır.
Sayfa 173Kitabı okudu
Bilimin istismarı!!!!
Bilim istismarcılarının oyununa gelmemek için okunabilecek bazı eser ve belgesel önerisi. İslam ve bilim-1 youtu.be/hIJiiEyjxgE İslam ve bilim-2 youtu.be/jLP6MkBb7wI İslam ve bilim-3 youtu.be/6OQ9I_VGJqw

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok