Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Yaşar Ertaş

Sultanın Ordusu yazarı
Yazar
Derleyen
8.3/10
9 Kişi
45
Okunma
8
Beğeni
1.171
Görüntülenme

Mehmet Yaşar Ertaş Sözleri ve Alıntıları

Mehmet Yaşar Ertaş sözleri ve alıntılarını, Mehmet Yaşar Ertaş kitap alıntılarını, Mehmet Yaşar Ertaş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1520'de tahta çıkan Kanuni Sultan Süleyman babasından çok geniş bir coğrafyayı miras aldı. Süleyman'ı tahtaki ilk yılları yeni fethedilen Arap topraklarını Osmanlı aidiyetinin güçlendirilmesi ve batıda bazı yeni kalelerin fethi ile geçti. Suriye'de Canberdi Gazali ve Mısır'da Hain Ahmet Paşa isyanlarını bastırdı. 1521'de Belgradı ve 1522'de Rodos'u fethetti. 1526'da Mohaç'ta Macar ordusunu yendi. Macar kralı II. Lajos' un savaştan hemen sonra ölmesiyle Osmanlılar Hapsburglarla karşı karşıya geldiler. Macaristan'ı alma ve Roma'ya kadar gitme arzusu ve sonrasında evrensel Müslüman imparatorluk kurma hayali Süleyman ve onun birlikte hareket eden Sadrazam İbrahim Paşa ve Nişancı Celalzade Mustafa sultan'ın İmajını yükseltilmesi için çeşitli ideolojik maddi yatırımlarda bulundular.
Sayfa 21 - Zahit Atçıl, "Fütuhattan Diplomasiye Geçiş: XVI. yüzyıl Osmanlı Devleti'nde Dış Politikanın Görünümü"
Gaza ve fütuhat Osmanlılar için XIV. yüzyıldan itibaren bir yaşam biçimi olmuştur. Kuzeybatı Anadolu'da küçük bir beylik olan Osmanlı Devleti hızlıca Anadolu ve Avrupa topraklarına doğru genişleyerek büyük bir devlet olma yolunda emin adımlarla ilerliyordu. Nitekim bir yüzyıl içinde Osmanlı siyasi coğrafyası Anadolu, Trakya, Bulgaristan, Sırbistan ve Teselya bölgelerini kapsayacak şekilde geniş bir alana yayıldı. Osmanlı'nın doğu ve batı yönünde genişlemesi 1453 yılında Bizans İmparatorluğu'nun merkezi İstanbul'un fethinden sonra hızlandı.
Sayfa 19 - Zahit Atçıl, " Fütuhattan Diplomasiye Geçiş: XVI. Yüzyıl Osmanlı Devleti'nde Dış Politikanın Görünümü", Osmanlı'da Diplomasi, Siyaset ve Savaş, Ed: Mehmet Yaşar Ertaş, Hacer Kılıçaslan, Kronik Kitap, İstanbul, 2020.
Reklam
Abdülhamid'in 1906'da darbe sonucu tahtan indirilmesinden İngiltere-Almanya arasında yaşanan 1914'te başlayıp Avrupa'ya yayılan Büyük harbe kadar geçen süre zarfında Osmanlı jeopolitiği üzerindeki İngiliz-Alman rekabeti İstanbul'da dört darbeye yol açtı: ilki 1909`da Abdülhamid'in devrilmesi, ikincisi 1913'te yaşanan Bab-ı Ali baskını ile İttihatçı kadroların iktidara gelmesi, üçüncüsü Sadrazam Mahmut Şevket Paşa'ya düzenlenen suikast ile hükümetin değişmesine yol açmış ve son olarak Ekim 1914'te Alanların istediği şekilde Osmanlı'nın Rusya'ya saldırarak Alman kontrolüne girmesine yol açmıştır.
Sayfa 63 - Cafer Talha Şeker, "Osmanlı Jeopolitiğinde İngiliz-Alman Rekabeti: Diplomasi, Çıkarlar ve Darbeler, 1909-1914"
Edirne Anlaşması Osmanlıların 1541'de Budin'i almalarından sonra Macaristan'daki durumu pekiştirdi. Budin merkezli Macaristan'ın Osmanlı'nın vilayeti olduğu vurgulandı. Budin'in Batı ve kuzeyinden çekilen hat ile Osmanlı sınırı belirlendi. Habsburgların Macaristan'ın kendi yönetimlerini alma hayalinden vazgeçilse de Ferdinand en azından Erdel yani Transilvanyayı Habsburglara bağlama fikrinden tamamen vazgeçmedi... Edirne Anlaşması sonraki diplomatik ilişkilerin temel referans noktası oldu.1562'de olduğu gibi 16. Yüzyılda diğer bütün Osmanlı anlaşmaları birkaç küçük değişikliklerle Edirne Antlaşması'nın şartlarını tekrarladı. Asıl esas değişiklik 1606 Zitvatorok Antlaşması ile geldi. Çünkü Zitvatoruk Anlaşması ile Habsburglara unvan konusunda Osmanlı Devleti ile aynı statüye geçirdi ve Osmanlı hazinesini ödedikleri yıllık haraca son verdi. Fakat bütün değişikliklere rağmen Zitvatoruk Anlaşması Edirne Antlaşması'nda yer alan toprak bütünlüğünün korunması, sınırların ihlal edilemezliği, serbest ticaret, diplomatik değişim gibi şartları aynen tekrar etti. Edirne Anlaşması Osmanlı Hapsburg imparatorluklarının paylaştığı arazi sınırını tespit etmişti... İki güç arasındaki sınırları değiştiren Karlofça Antlaşması'na kadar 16. Yüzyılın ortasında imzalanan anlaşma Osmanlı Habsburg ilişkilerini yaklaşık bir buçuk yılını belirleyen temel metindir. s. 30-33.
Zahit Atçıl, "Fütuhattan Diplomasiye Geçiş:XVI. yüzyıl Osmanlı Devleti'nde Dış Politikanın Görünümü"
1530'lar Osmanlıların Macaristan'ı yönelik politikasını değiştirmesi gerektiğini gösterdi. Çünkü Zapolya'nın resmi Macaristan Kralı olması ancak sınır güvenliği sağlayabilecek güçte olmayışı, Ferdinand'ın barış ya da savaşla Macaristan'ı elde edeceğini sanmasıydı. Karşı tarafta somut adımlar atıldı. Ferdinand ve Zapolya arasında 1538' de gerçekleşen gizli anlaşma olan Nagyvarad Anlaşması Zapolya'nın sağlığında Ferdinand'ın isteğini askıya almasına Zapolya'nın ölümünden sonra Macaristan'ın Ferdinand'a devredilmesini öngörüyordu. Evli olmayan yaşlı Kral Zapolya Polonya prensesi Isabella Sigismund ile evlendi. John Zapolya Sigmund adlı oğlunun doğumdan sonra ilen Zapolya'nın müşaviri doğan çocuğun haklarını savunmak amacıyla Osmanlılar bilgilendirdi. Aynı zamanda Ferdinand'da bir elçi ile Navgyvarad Anlaşmasının içeriği konusunda sultan ve vezirleri bilgilendirmek amacıyla İstanbul'a gönderdi. Bu haber sultan ve vüzerayı Hayal kırıklığına uğramıştı. Çünkü onların gözünde Macaristan Sultan'ın kılıcı ile aldığı yerdi. s. 24-25.
Zahit Atçıl, "Fütuhattan Diplomasiye Geçiş: XVI. Yüzyıl Osmanlı Devleti'nde Dış Politikanın Görünümü"
"Sencovan Camii'nde ilk Cuma namazı, Şeyhülislam Zenbilli Ali Efendi'nin imamlığında, 14 Safer 922/2 Ocak 1523 günü kılınmıştır."
Sayfa 114 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tarih ve Psikoloji
Febvre'e göre, tarihçilerin ilgi alanına girmesi gereken konulardan biri de duygusal ve içgüdüsel olanı, yani insan düşüncesini ele alan zihniyet tarihiydi. O'na göre tarihçiler ve psikologlar, sistematik bir iş birliği içinde zihniyet tarihini incelemek suretiyle '' tarihsel psikoloji '' adı verilen yeni bir araştırma alanı oluşturabilirlerdi.
Sayfa 76 - İdeal Kültür Yayıncılık
"Kalenin en büyük kilisesi olan St. Jean Katedrali içindeki Hristiyanlığa ait resimler, semboller ve figürler kaldırıldıktan sonra mihrap, minber gibi İslami unsurlar eklenerek ve zemine hasırlar döşenerek camiye çevrilmiştir. (Sencovan Camii)."
Sayfa 113 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
XVI. Yüzyılın ilk yarısı iki büyük rekabeti sahne oldu:Osmanlı-Habsburg rekabeti, Osmanlı-Safevi rekabeti.
Sayfa 21 - Zahit Atçıl, "Fütuhattan Diplomasiye Geçiş:XVI. Yüzyıl Osmanlı Devleti'nde Dış Politikanın Görünümü"
Geri15
59 öğeden 51 ile 59 arasındakiler gösteriliyor.