Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mete K. Kaynar

Mete K. KaynarTürkiye'nin 1950'li Yılları yazarı
Yazar
Derleyen
8.8/10
27 Kişi
105
Okunma
11
Beğeni
2.842
Görüntülenme

Mete K. Kaynar Sözleri ve Alıntıları

Mete K. Kaynar sözleri ve alıntılarını, Mete K. Kaynar kitap alıntılarını, Mete K. Kaynar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1964 Bunalımı sonrasında Kıbrıs, artık çeşitli güç ve iktidar odaklarının üzerinde söyleyecek sözü olduğunu bir konuya dönüşür. Kendilerine siyasal ikbal arayan generallerin, askerlere karşı elini güçlendirmek isteyen muhalefet partilerinin, dünya siyasetini Soğuk Savaş merceklerinden izlemeyi sürdüren kayıtsız İslamcıların, ABD'yi eleştirmek isteyen ateşli öğrencilerin artık kendilerince savunacakları yeni bir davası vardır.
Sayfa 236 - 1964 Kıbrıs Bunalımı ve Johnson MektubuKitabı okudu
Mustafa Kemal'in işini kolaylaştıran, Bonapartist bir rejim kurmasını kolaylaştıran bir şey vardı: Mülk sahibi sınıflar güçsüzdü. İşte bir tarafta toprak ağaları, öte tarafta çelimsiz bir ticaret burjuvazisi var. Ortada bir sanayi burjuvazisi zaten yok. İşte o boşlukta Mustafa Kemal bundan yararlanarak Bonapartist rejimi dayatıyor.
Sayfa 197 - İletişim Yayınları, Röportaj; Mete Kaan KaynarKitabı okudu
Reklam
Milli irade vurgusu ( hatta fetişizmi ! ), sağın temel özelliklerindendir. Sağ, siyasetin merkezinde Meclis'i görür ve demokraside söz söyleme hakkı ancak seçimlerden en çok oyu alan, kendisinde milli iradenin tecelli ettiği partiye aittir. Bu anlayışa göre "millet doğruyu bilir/aldanmaz" ve onun destek verdiği parti de bu çerçevede ne yaparsa doğrudur.
Sayfa 383Kitabı okudu
Pes Artık ...
17 Eylül 1967 tarihinde ise tam manası ile bir felaket yaşandı. Kayseri'de oynanan 2. lig müsabakasında Kayseri'nin attığı gol sonrası karşılıklı sataşmalar ve husule gelen kavga büyüdü. Kayserililerin misafir Sivas tribününe yürümeleri sonucu ezilmeler ve havasızlıktan hayatını kaybedenler oldu. Olaylar bununla da kalmayarak stadyumun dışına çıktı ve iki şehir arasında kanlı bir savaşa dönüştü. Her iki şehirde cadı avı başladı. Arabaların yakıldığı, dükkanların, işyerlerin harap edildiği yetmezmiş gibi küçük çocuklar öldürüldü. Neticede çoğunluğu çocuk 37'si Sivaslı olmak üzere 43 can'ın hayatını kaybettiği, yüzlercesinin sakat kaldığı, yaralandığı bir futbol savaşıydı bu...
Sayfa 1035 - Altmışlı Yıllarda SporKitabı okudu
Gestapo? Seni gidi gayretli anti komünist seni : )
Solun ikonu haline gelen Nazım Hikmet'in karşısına sağın şair ikonu olarak Necip Fazıl Kısakürek yerleştirilir. 1962'de gayretli anti-komünist Necip Fazıl Kısakürek, " Yabancı İdeolocyalarla Mücadele Bakanlığı" kurulsun diye teklif verir; sivil elbiseli Komünistlikle Mücadele Polisi oluşturulması için ısrarcıdır.
Sayfa 923 - Altmışlı Yıllarda EdebiyatKitabı okudu
Cumhuriyet tarihinde merkez sağın unsurları nüveler halinde TCF ve SCF'de görülürken, merkez sağ ilk defa iktidarda olma fırsatını tabiri caiz­se, 1946-1950 yıllan arası CHP iktidarı döneminde bulur. Ayrıca CHP'nin bu dönemde uyguladığı politikalar, Soğuk Savaş dönemi boyunca hemen he­men bütün merkez sağ partilerinin yürütecekleri politikaların da temel un­surlarını oluşturacaktır. Dolayısıyla CHP'nin 1946-1950 yılları arasındaki iktidarı döneminde -hakim tarih okuması bunun tersi yönde olsa da- Türkiye'deki merkez sağı kurduğu ve ilk yürütücüsü olduğu öne sürülebilir. Bununla birlikte, CHP'nin merkez sağın kuruculuğunu ve yürütücülüğü­nü üstlenmesi, halkın nazarında samimi bulunmayacak ve CHP, 14 Mayıs 1950 seçimlerinde iktidarı ve merkez sağın kondüktörlüğünü DP'ye devrede­cektir. DP de, iktidara geldiğinde CHP'nin açtığı yolda emin adımlarla iler­leyecektir.
Sayfa 300Kitabı okudu
Reklam
Aslında Türkiye'de devrimci sol, 1970'lerde ciddi biçimde kitleselleşmiş olmasına rağmen aşırı parçalı yapısıyla siyasal iktidara talip olabilecek durumda değildi.
Sayfa 114Kitabı okudu
1960'lı yıllarda sigortalı çalışanların %35 ile 45'i toplu sözleşme kapsamındadır. 2000'li yıllarda bu oranın %3-4 arasında seyrettiği düşünülecek olursa 1960'ların sendikalaşma oranlarının kıymeti daha iyi anlaşılabilir.
Sayfa 658Kitabı okudu
Hep gördüğümüz ' bab.' kısaltması buymuş
...devrim kavramı sözlükte " Bab." olarak kısaltılan Babus'tan yararlanılarak önerilmiş; ama yine de kelimenin kökü, manası ve teşekkülü hakkında tam bir karara varılamamıştır. 16. Asır Türk bilginlerinden 'Merkez Efendizade' lakaplı ' Ahmet İbni Musa İbni Mustafa İbn-el Merkez ' isimli yazarın eseri olan Babus, Arapçadan Türkçe'ye bir lügat kitabıdır. Bir sözlük kadar kapsamlı değildir.
1960lar boyunca kentli küçük üreticiler kendilerini terkedilmiş ve engellenmiş hissettiler. Necmettin Erbakan'ın 1967'de TOBB genel sekreterliğine, 1969'da da genel başkanlığa seçildiği ve Başbakan Demirel tarafından bu görevden uzaklaştırıldığı süreç, sanayi sermayesi içindeki büyük- küçük ve İstanbul-Anadolu ayrışmasının ne derece derinleştiğinin bir göstergesiydi. Bu olay, aynı zamanda, o döneme kadar DP ve onun devamı olan AP'nin seçmen koalisyonunda yer alan bir sermaye grubunun yeni bir siyasal adrese yönelmesiyle sonuçlanarak, Türkiye'nin ileriki dönemdeki ekonomik ve siyasi tarihine damgasını vuracak bir gelişmeyi başlatacaktı.
Sayfa 188 - Altmışlı Yıllarda Türkiye EkonomisiKitabı okudu
326 öğeden 211 ile 220 arasındakiler gösteriliyor.