Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mete K. Kaynar

Mete K. KaynarTürkiye'nin 1950'li Yılları yazarı
Yazar
Derleyen
8.8/10
27 Kişi
105
Okunma
11
Beğeni
2.842
Görüntülenme

Mete K. Kaynar Gönderileri

Mete K. Kaynar kitaplarını, Mete K. Kaynar sözleri ve alıntılarını, Mete K. Kaynar yazarlarını, Mete K. Kaynar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ecevit oy kaybederek çıktığı seçimlerden sonra 27 Ekim'de yaptığı basın toplantısında " CHP'nin ortanın soluna gelerek aşırı sola çektiği duvar gibi AP de ortanın sağında, aşırı sağa bir duvar çekerse demokrasi sürekli yaşama imkanı bulur. " diyerek aslında Ortanın Solu programından ne murat ettiğini ortaya koyar.
Sayfa 240 - 10 Ekim 1965-12 Ekim 1969 Demirelli Yıllarda Dış PolitikaKitabı okudu
Bu dönemde çok sayıda genç subay Doğan Avcıoğlu'nun 21 Ekim 1969'da çıkarmaya başladığı "Devrim" dergisi çevresi ile ilişkiye geçer. Devrim, "cici demokrasi" diyerek küçümsediği parlamenter demokrasi ile vakit kaybetmeden iktidarın ele geçirilmesi gerektiğine inanan yazılar yayınlar. Devrim'in çizgisi açıktır: NATO'dan ayrılmış, tam bağımsız Türkiye.
Sayfa 239Kitabı okudu
Reklam
Nisan 1967'de Türkiye SSCB ile Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı ekonomik işbirliği anlaşmasını imzalar. 1967'de SSCB'de 11 gün süren uzun bir ziyaret gerçekleştirdiğinde adı " Yoldaş Demirel" 'e çıkar. Moskova ile bu kadar yakınlaşmanın siyasi mezhebine ters düşeceğini söyleyenlere bildik üslubu ile cevap verir: "Demir çeliğin komünisti olmaz."
Sayfa 238Kitabı okudu
16 Mart 1964'te çıkarılan karaname ile İstanbul Rumları, tıpkı 6-7 Eylül 1955'te olduğu gibi cezalandırılır. Kararname ile Türkiye'de yaşayan Yunan uyruklu 12.903 kişinin kısa sürede yurdu terketmeleri istenir. Kararnamenin uygulanması, ister istemez Yunan uyruklularla evlenen çok sayıda TC yurttaşını bu evliliklerden olan çocukları ile birlikte yurt dışına çıkmak durumunda bırakarak bir insanlık trajedisine yol açar. Gidenler yaşamlarının geri kalan kısmını doğup büyüdükleri yerden kopartılmanın acısı ile geçirirken geride kalanlara Kıbrıs sorununun rehinesi olarak endişe içinde yaşamak düşer.
Sayfa 236 - 1964 Kıbrıs Bunalımı ve Johnson MektubuKitabı okudu
1964 Bunalımı sonrasında Kıbrıs, artık çeşitli güç ve iktidar odaklarının üzerinde söyleyecek sözü olduğunu bir konuya dönüşür. Kendilerine siyasal ikbal arayan generallerin, askerlere karşı elini güçlendirmek isteyen muhalefet partilerinin, dünya siyasetini Soğuk Savaş merceklerinden izlemeyi sürdüren kayıtsız İslamcıların, ABD'yi eleştirmek isteyen ateşli öğrencilerin artık kendilerince savunacakları yeni bir davası vardır.
Sayfa 236 - 1964 Kıbrıs Bunalımı ve Johnson MektubuKitabı okudu
Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti 16 Ağustos 1960'ta ilan edilir. Türkiye altmışlar boyunca, 1959 Londra Antlaşmaları'nın Kıbrıslı Türklere tanıdığı kurucu ortak statüsünün sürebilmesi için bu anlaşmaların kurduğu Bağımsız Kıbrıs'ı destekler. Buna karşılık Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar Londra Antlaşmaları'nın öngördüğü güç paylaşımına dayanan yapıyı bozacak, dolayısıyla Kıbrıslı Türkleri azınlık statüsüne indirgeyecek politikalar izler.
Sayfa 230Kitabı okudu
Reklam
İkinci sorun ise 14 Temmuz 1958 darbesinden sonra Irak'a dönmesine izin verilen Molla Mustafa Barzani'nin Irak Kürdistan'ında başlattığı mücadelenin Türkiye siyasetinde özgül etkiler yaratmaya başlamasıdır. Önceki onyıllarda Türkiye, Irak ve İran'ın askeri işbirliği yaparak denetim altında tutmayı başardıkları Kürt sorunu, altmışlı yıllardan başlayarak bölgeselleşerek siyasal boyutlar kazanır .
Sayfa 230Kitabı okudu
Komünist de Siyonizme Karşı O Dönem Ama Sebebi Allah Rızası Olmayınca : )
Altmışların ana akım islamcılığının gündemi " beynelminel komünizme ve siyonizme " karşı mücadeleyle sınırlıdır.
Sayfa 220Kitabı okudu
Şubat 1965'te Arap ülkelerinden Türkiye'ye okumak üzere gelen öğrencilerin sayısı 2000'i aşar. Bu durum, özellikle Ortadoğu ülkelerinden gelenlerle birlikte üniversite gençliğinin bölge ve dünya siyasetine ilişkin farkındalıklarını arttırır. Yabancı öğrenciler arasında bulunan çok sayıda Filistinli öğrenci ile Türkiye'deki üniversite gençliği arasındaki etkileşim,özellikle 1967 Arap-İsrail Savaşı'nın da etkisiyle, kendine özgü sonuçlar yaratarak gerek Türkiye siyasetini gerekse Türkiye'nin ABD ve İsrail gibi ülkelerle ilişkilerini etkileyen dinamikleri açığa çıkarır.
Sayfa 219Kitabı okudu
68 Kuşağı Oluşum Süreci
Değişim süreci altmışlı yılların ikinci yarısında 20. yüzyılın en önemli devrimci dalgasına dönüşerek bütün Kuzey yarımküreyi kat eder. 1968'de tepe noktasına erişen dalga, uluslararası düzenden başlayarak bütün toplumsal hiyerarşileri sorgulayan küresel ölçekli bir dönüşümü tetikler. 60'ların ikinci yarısında geniş toplumsal kesimler hızla siyasallaşarak kendi ad ve hesaplarına kurulu düzene baş kaldırırlar. Kuzey yarımkürede yaşanan değişim arayışına Güney yarımkürede yayılan sömürgecilik karşıtlığı ve çok sayıda ülkenin bağımsızlığını kazanması gibi gelişmeler eşlik eder. Vietnam Cezayir gibi ülkelerde başlayan direniş dünya siyasetinin egemen güçlerini sorgulayan hareketlerin sembollerine dönüşür. Kuzeyin değişimi isteyen ama bu değişimi nasıl gerçekleştireceğini bilmeyen gençleri yönlerini güneyde olup bitenlere bakarak bulmaya çalışır. Avrupa sokaklarında yürüyen gençler ellerinde Güney yarımkürenin direniş liderlerinin resimlerini taşır. Patrice Lumumba, Ho Chi Minh, Nguyen Giap, Che Guevara, Fidel Castro, Leyla Halid, Yaser Arafat bütün dünyanın tanıdığı ikonlara dönüşür.
Sayfa 218 - Altmışlı Yıllarda " Dış " PolitikaKitabı okudu
336 öğeden 221 ile 230 arasındakiler gösteriliyor.