Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Metin Hasırcı

Metin Hasırcı2. Abdülhamid’in Derin Devleti yazarı
Yazar
Derleyen
6.8/10
14 Kişi
77
Okunma
2
Beğeni
2.628
Görüntülenme

Hakkında

1358/1940’da İstanbul’da Süleymaniye’de Dökmeciler Caddesinde doğdu. İkiz kardeşi bir hafta önce doğmuş ancak hayata gözlerini açamamıştı. Evlad-ı fatihan bir aile olan anne tarafından Sipahioğulları silsilesinin Hattatzadeler kolundan Hatem Hanımın, pederi ise, Saray Bosna Eşrafından Hasırcızadelerden Bekir Efendizade Mustafa Efendi’nin en küçük oğludur. İlkokulu Davutpaşa İlkokulu da denilen 25. İlkokulda okumuştur. Oradan Sultanahmed Sanat okuluna girmiş ve dökümcü olarak sanayi işçiliğine dahil olmuştur. Evli iki oğlu ve o iki oğullarından ikişer tane ceman dört erkek torunu vardır. Çok küçük yaştan beri sevdiği tarih okuma, dinleme ve nihayet yazma mertebesine varmasına taşımıştır Hasırcı’yı, Davutpaşa İlkokulu müdürü merhum Pertev Topuzoğlu, küçük Hasırcı’nın soruları karşısında “bir gün ümit ederim sen müverrih olursun” der. Metin Hasırcı, Ahmed Rasim Bey’in dört ciltlik Osmanlı tarihini şerh ederek Osmanlıcadan neşir hayatımıza kazandırmış, ilk baskısı Emir Yayınlarınca sekiz cilt halinde yayımlanmış, Emre Yayınları ise ebatı büyüterek 6 cild halinde neşretmiştir. Metin Hasırcı kendi telifi olan “Büyük Osmanlı Tarihi” adlı dört bin sayfalık sekiz cilt büyük boy çalışmasını Merve Yayınları’nca neşir hayatımıza kazandırmıştır. Milli görüş sahibi olan Metin Hasırcı, çalışmalarında milli görüşün mevzuu ile alakasını öne çıkarma üslubuna önem verir. Sekizinci baskısı yapılmış “Bitmeyen Mücadele Erbakan” adlı kitabı daha sonra “Milli Görüş Davasında Recai Kutan” adlı kitapları Yenidünya yayınlarınca neşredilmiştir. “Bir Başka Açıdan Çanakkale”, “Hilafet Tacının Dürri Yektası Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa” adlı çalışması da Yenidünya yayınlarınca neşredilmiştir. Birçok neşriyatta yazıları yayınlanan, Vakit Gazetesi’nde bir dönem köşe yazarlığı yapan Hasırcı, Ajans5’te köşe yazarlığını sürdürmekte ve TV programları yapmaktadır.
Unvan:
Türk Araştırmacı, Yazar, Tarihçi
Doğum:
İstanbul, 1940

Okurlar

2 okur beğendi.
77 okur okudu.
2 okur okuyor.
62 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şimdiye kadar dünyada yapılan kötülüklerin tamamı ellerinde bir alet olan kanun ile yapılmıştır.
Sayfa 120 - parola yayınlarıKitabı okudu
Reklam
... Nitekim; 2. Abdülhamid: "Kırk yıl dünya savaşını bekledim. Plânım bu savaşa katılmamak idi. Avrupa devletleri biribirilerini iyice hırpalayacaklar, bundan dolayı mecalsiz düştüklerinde müdehale edip, liderliğimizde bir dünya sulhü teminini kuruyordum. Fakat; gaflet, dalelet ve hiyanet içindekilerle tortop olmuş İttihatçılar, siyonist plânlara âlet olup beni tahtdan indirdiler ve emelime nâil olamadım..."
Sayfa 12 - Yeni Dünya Yayınları, Nisan 2007, İstanbulKitabı okudu
Tarih; milletlerin hâfızasıdır.
Sayfa 111 - Yeni Dünya Yayınları, Nisan 2007, İstanbulKitabı okudu
Yurdun yiğitleri, yorgun, ateşten ve kandan başını kaldıramayan devletin başını dik tutmak ve kendi başlarını Feda etmek için cephelere yollanıyordu. Onlar ateşe koşan pervaneler gibiydi. Büyük bir yangına avuç avuç su taşıyan, kendi içindeki yangınlara aldırmayan Yaman erler ve kahraman subaylardı..
Sayfa 41
Seyit Çavuş
... 275 kiloluk obüsü kaldıran 70 kiloluk Seyit Onbaşı, daha sonra yanına gelen Mevkii Müstahkem Kumandanı Arapkirli Mehmed Cevat (Çobanlı) Paşanın şu obüsü kaldır resmini çeksinler demesi üzerine harekete geçen Seyit Onbaşı üç hamle yaptıysa da, ancak kıpırdata bildi.. Bunun üzerine Cevat Paşa: "Mermiyi kaldıran sen değilmiydin? "Niye kaldıramadın" sorusuna, sahibi zekâ bir kimse olan Seyid Onbaşı: "Paşam sen o gemiyi oraya getir, ben de bu mermiyi kaldırayım" demek suretiyle cevab verdi. Cevat Paşa verdiği bir emirle merminin tahtadan bir maketi yapılıp, siyaha boyandı ve başta 1917'de Harb Mecmuasının kapak sayfasında yer alan Seyid Onbaşını kalçasına dayadığı obüsle çekilmiş olan resmi tahtadan yapılan makettir. Şimdi bir gün evvel bahse konu 275 kiloluk obüsü kaldıran Seyit Onbaşı, top takımının nişancısı da olmadığı hâlde, nasıl obüsü kaldırıp namluya sürdü ve isabet eyledi.
Sayfa 158 - Yeni Dünya Yayınları, Nisan 2007, İstanbulKitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
1/10 puan verdi
İttihat ve Terakki cemiyetini tam anlamamış. Sadece kötülemek için kötülemiş bir kitap. Eksik argümanlar dolu, tatmin edici olmayan bir eser. İttihat ve Terakki böyle bir kitaba sığmaz.
Abdülhamid’in Şifre Katibi
Abdülhamid’in Şifre KatibiMetin Hasırcı · Parola Yayınları · 201610 okunma
352 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Osmanlı'nın son döneminde uzun yıllar padişahlık yapmış olan 2. Abdülhamid dönemine ait önemli ipuçları veren bir tarihi eser. Öncelikle çık samimi davrandığı Müşir Deli Fuad Paşa'nın çeşitli jurnaller sebebiyle gözden düşmesi ve sürgün edilmesi anlatılırken sonrasında ilk Meşrutiyetin kuruluşu ve adım adım 93 harbine gidiş anlatılıyor. Mithat Paşa'nın kendini adım adım sürgüne göndermesi, 5. Murat'ın annesi Şevkefza kadının tekrar Valide Sultan olabilmek için yaptıkları, Ali Suavi ve Maksudiye Hanı olayları detaylı bir şekilde anlatılıyor. Sonrasında Said Paşa ile olan ilişkileri, Fehim Paşa, Ahmet Celaleddin Paşa gibi hafiye teşkilatının önemli isimleri, Hacı Mahmud Efendi gibi kendisinin nezdinde büyük itibar sahibi isimler de anlatılıyor. Bu bilgiler verilirken hem lehte hem de aleyhteki kaynaklar kullanılıyor. Keyifle bir solukta okunan bir kitap.
Abdülhamid'in Derin Devleti
Abdülhamid'in Derin DevletiMetin Hasırcı · Parola Yayınları · 201650 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Kitap İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilgili. Bu cemiyetin ikinci Abdülhamid Han'ın zamanından Osmanlı'nın son zamanlarını kapsayan faaliyetleri,çıkar uğruna vatanını, vatandaşlarını nasıl sattığını ve daha birçok bilgiyi içeriyor .Tarih okumayı sevenlere öneriyorum.
Abdülhamid’in Şifre Katibi
Abdülhamid’in Şifre Katibi
Abdülhamid’in Şifre Katibi
Abdülhamid’in Şifre KatibiMetin Hasırcı · Parola Yayınları · 201610 okunma