Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Metin Heper

Metin HeperTürkiye'de Devlet Geleneği yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.2/10
24 Kişi
117
Okunma
9
Beğeni
2.345
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Metin Heper, Bilkent Üniversitesi’nde, Siyaset Bilimi Bölümü Başkanı, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve Akademik İşler Rektör Yardımcısı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu (TÜBİTAK) Bilim Kurulu Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi Kurucu ve Şeref Üyesi’dir. İsrail’de Kudüs İbrani, İngiltere’de Manchester ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Harvard Üniversitelerinde Misafir Araştırıcı ve yine ABD’de, Connecticut, Brandeis ve Princeton Üniversitelerinde Misafir Araştırıcı ve Misafir Öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Yurtiçinde ve özellikle yurtdışında çok sayıda makaleleri, kitap bölümleri, editörlüğünü ve katkı yaptığı kitapları yayınlanmış bulunan Prof. Heper, ayrıca bizzat kendisinin yazdığı The State Tradition in Turkey (İngiltere, 1985), Historical Dictionary of Turkey (Amerika Birleşik Devletleri, 1994, 2002, 2010), İsmet İnönü: The Making of a Turkish Statesman (Hollanda, 1998) ve State and Kurds in Turkey: The Question of Assimilation (İngiltere, 2007) başlıklı kitapların yazarıdır.
Tam adı:
Prof. Dr. Metin Heper
Unvan:
Araştırmacı
Doğum:
İstanbul, 1 Ocak 1940

Okurlar

9 okur beğendi.
117 okur okudu.
4 okur okuyor.
99 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
İnsanlar kime oy vereceğini bilmiyordu ama kime vermeyeceğini biliyordu.
Atatürk’ ün hayâli, temel meselelere dair çatışmaları kendi başına çözebilen bir toplumdu.
pdf
“Türk inkılâbı, durumundan memnun olmayan burjuvazinin ürünü değildi, toplumsal düzenden hayâl kırıklığına uğrayan köylülerin desteği ile meydana gelmedi ve feodal ayrıcalıkları ortadan kaldırmak gibi bir hedefi de yoktu: Bu inkılâp, Osmanlı ancien regime’ine karşı yapılmıştı.”
pdf
Resmi belgelerde tüccarlar için kullanılan ve erken dönemde küçültücü anlama gelmeyen bezirgan ve madrabaz gibi deyimler, sonradan "vurguncu" ve "düzenbaz" anlamlarını kazandılar.
Sayfa 200 - Osmaniye yay.Kitabı okudu
Seküler ve devlet yönelimli Osmanh ''Aydınlanma'' gelene ğinin dayandığı normlardan kısaca "adalet dairesi" diye bahse dilmiştir: "Hükümdar askerleri olmadan iktidar sahibi olamaz, askerler parasız olmaz, tebaanın refahı olmadan para olmaz ve aıdalet olmadan halkın refahı sağlanamaz!"Dolayısıyla, padişahın üzerinde titreyeceği ilke, adaleti gözeterek toplumsal düzen ve güvenliği sağlamak idi. Bürokratik merkez kıt kaynakların israf edilmemesine ve bu kaynakların adaletle dağıtılmasına çalışacaktı.29 Osmanlı klasik çağının en parlak döneminde (1299-1600), bu fikirler devletin felsefesini oluşturmuştur.
Sayfa 55 - Osmaniye yay.Kitabı okudu
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
245 syf.
·
Puan vermedi
TÜRKİYE’DE DEVLET GELENEĞİ -METİN HEPER Prof. Dr. Metin Heper, Bilkent Üniversitesi’nde, Siyaset Bilimi Bölümü Başkanı, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve Akademik İşler Rektör Yardımcısı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu (TÜBİTAK) Bilim Kurulu Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi Kurucu ve Şeref Üyesi’dir.
Türkiye'de Devlet Geleneği
Türkiye'de Devlet GeleneğiMetin Heper · Doğu Batı Yayınları · 200680 okunma
245 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
68 günde okudu
Osmanlı’dan cumhuriyete ve darbeler tarihine uzanan birbiri ile girift içerisinde olan bir siyasi kültür zeminin aktarımıdır. Kilit noktalar; tımar, kut, patrimonyalizm, ayanlar, boy beyleri, padişah ve mini padişahlar, sekülerizm, merkez-çevre, bürokrasi, 1923-1938 tek partili dönem ve sonrası, Atatürkçü ideolojinin ordu tarafından rejimden saptırılması, darbelerin zemini ve zihniyet problemi.
Türkiye'de Devlet Geleneği
Türkiye'de Devlet GeleneğiMetin Heper · Doğu Batı Yayınları · 200680 okunma
294 syf.
9/10 puan verdi
#metinheper #ismetinönü yazar bir kaynaktan araştırdıktan sonra gözlemleri ile birlikte yeni bir yorum denemesi yapmış. "Cemiyetlerin hayatında tılsımlı anahtarlar yoktur. Demokrasinin yerleşmesi sabır ister sebat ister. Fransız ihtilalinden sonra iki defa krallık geldi. Şimdiki 5. Cumhuriyettir. Bizde de yıllar geçtikçe şikayetler azalacak, demokrasiye müdahaleler seyrekleşecek, hafifleyecektir... Milletçe yükselmemiz ancak demokratik rejim içinde, insan hakları rejimi içinde kabil olacaktır." "Soruyorum, tanımadıkları, bilmedikleri yüzbinlerce insana dinsizlik isnat etmek İslam ahlakına sığar mı?"
İsmet İnönü
İsmet İnönüMetin Heper · İş Bankası Kültür Yayınları · 20085 okunma