Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Metin Hotinli

Metin Hotinli50 Soruda Büyük Patlama Kuramı yazarı
Yazar
8.2/10
14 Kişi
55
Okunma
1
Beğeni
1.101
Görüntülenme

Metin Hotinli Sözleri ve Alıntıları

Metin Hotinli sözleri ve alıntılarını, Metin Hotinli kitap alıntılarını, Metin Hotinli en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sonsuzluğun, hayatın, gerçekliğin muazzam yapısının gizemlerini düşündükçe insan kendinden geçer. İnsan her gün bu gizemin birazını anlamaya çalışsa yeter.
Çekim yasasının doğal sonucu
Laplace ile Napoleon arasında geçmiş olan bir konuşma, o çağın bilim insanlarında egemen olmaya başlayan akılcı akımı çok güzel yansıtması bakımından ilgi çekicidir. Büyük bilim adamı ile karşılaştığı bir gün, Napoleon ona şöyle bir soru yöneltti: "Çalışmalarınızı gördüm, çok beğendim. Ancak bir şey dikkatimi çekti. Hiçbir yerinde Tanrıdan söz etmiyorsunuz." Laplace'ın ünlü yanıtı şu oldu: "O varsayıma gerek duymadım. " Laplace'ın bu yanıtı, bilim tarihinde bir milat oluşturdu. Aydınlanma çağına damgasını vurdu.
Reklam
Bir güçlük karşısında kalan bilim insanları, artık yardıma doğadışı veya doğaüstü güçler yerine, sadece matematiksel kavramları çağırmaya başlamıştı. Bu da "bilimsel devrim ve evrim" sürecinin doğal sonucu sayılır.
Klasik fizikte, çekim kütlesi (gravitational mass) ve atalet (veya eylemsizlik) kütlesi (inertial mass) olmak üzere,iki tür kütle tanımı vardır.Çekim kütlesinin etkisi yalnız çekim (gravitation) alanlarında ortaya çıkar,oysa atalet (eylemsizlik) kütlesi maddenin ayrılmaz özelliğidir.
Sorgula din gerçeğini gör
Bugün İslam din bilginleri,yedi kat göğün varlığını hala savunmak zorunda kalıyorlar. Kimisi pervasızca "Biz yedi kat göğün birinci katındayız" diyerek açıklamalarda bulunurken, kimisi de "O yedi kat gök sizin bildiğiniz gibi değil,ne gözle görülür, ne elle tutulur, onlar manevi katlardır" türünden sözlerle, konuyu saptırmaya çalışmaktadır. Çünkü biliyorlar ki, ileri sürülen dayatmalar dizisinden tek bir halkanın bile, "Tanrısal" olmayıp "insansal" kaynaklı olduğu anlaşılırsa, o zaman geri kalanından da kuşku duyulmaya başlanır. "Ayetlerde sözü edilen 'yedi kat göğün' gerçekten de simgesel olduğu varsayılamaz mı?" gibi bir soru akla gelebilir. Ancak "direksiz" , "sağlam bina edilmiş" ve "yere düşmemesi için" de "tutulmakta" olan göklerden söz eden ayetlerin varlığı, bu iyimser yorumu bir hayli zorlaştırmaktadır.
Kopernik devrimi sonucunda 7 katlı göğün tuzla buz oluşunun, İslam aleminde, Hristiyan aleminden çok daha fazla tepki uyandırması gerekmez mi idi? Oysa hiçbir yankı uyandırmadı. Çünkü Antik Yunan'dan devraldığı bilim meşalesini, ilk parlak yıllarının ardından, Batı'ya kaptıran İslam alemi, akılcı düşünce ve bilimle ilişkisini çoktan kesmiş ve bütün ilgisi öbür dünyaya odaklanmış insan türü topluma egemen olmaya başlamıştı. Bunun doğal sonucu olarak, bilimdeki gelişmelere ve Kopernik devrimine yabancı kaldı.Yedi kat gök ile ilgili Ayetler: Bakara (29), lsra(44),Müminun(86), Fussilet(12),Talak(12),Mülk(3),Nuh(15), Nebe(12).
Reklam
George Gamow, 1950'li yıllarda yayımladığı Evrenin Yaradılışı (Creation of the Universe) adlı kitabında, "Evrenin başlangıcında meydana gelmiş olan büyük basınç ve yoğunluk, daha önceki bir çöküntünün sonucunda olmuştur. Bugünkü genişleme, bu çöküntüde yoğunluk maksimum bir değere eriştikten sonra, evrenin elastik bir 'geri tepme' ile tekrar genişleme sürecine girmesinin sonucudur" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Sayfa 101Kitabı okudu
GPS
Uyduların bulunduğu yükseklikte zamanın akışı ile yeryüzündeki farklıdır. Yeryüzündeki saatler, Yerküre'nin çekim alanına daha yakın oldukları için, uydudakilere göre daha yavaş hareket ederler, yani zaman daha yavaş geçer.
" Bilim ile dinin karşı karşıya olmaları zorunludur, çünkü bir yandan din, yanlız bilimin çözebileceği sorunlarla karışmakta, bilim de dinin kendi tekelinde saydığı alana el atmaktadır."
Sayfa 27 - herbert spencerKitabı okudu
Vakum Enerjisi
Kuantum fiziğine göre vakum (boşluk) , klasik fizikte varsayıldığı gibi bir hiçlik değil, sürekli "kuantik dalgalanmalar" olan bir enerji kaynağıdır.
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
Kopernik Devrimi
Kopernik (1473-1543), 1543 yılında yayımlamış olduğu De Revolutionibus Orbium Coelestium adlı kitaıyla, Yerküre’yi evrenin merkezinden kaldırıp, Güneş çevresinde dolanan sıradan bir gezegen durumuna getirerek, bir devrim gerçekleştirmiştir.
Klasik fiziğin doruk noktası: Newton çağı
Eğer ben uzağı görebilmiş isem devlerin beni omuzlarında taşımış olmasındandır" (Bu devler; Kopernik, Kepler ve Galilei idi.) -newton
"Kopernik öğretisinin önemi, yeni bir bilimsel kuram olmaktan öte, insanların dünya görüşünde köklü bir değişim yaratmış ve adeta dinsel bir dogma haline gelmiş olan Aristoteles kozmolojisine ölümcül darbeyi indirmiş olmasındadır. Kopernik Platon’un etkisinden kendini kurtaramayarak, gezegen yörüngelerini dairesel varsaymış, hatta Ptolomeos’un episikllerini bile korumuştu. Bunları ileride Kepler (1571-1630) düzeltecektir."
Bilim ve Gelecek Kitaplığı - Aristoteles kozmolojisini sona erdiren Kopernik kuramı ne gibi bir yenilik getirdi? Devrim denilmesinin nedeni nedir?
"Uzaklık ile orantılı bir itme kuvveti etkisi gösteren “kozmolojik sabit”in göz önüne alınmadığı (sıfır olduğu) ve yalnız gravitasyon kuvvetlerinin etkisinde olan bir evren modelinde, genişlemenin durup evrenin tekrar kendi üzerine çökmesi (Big Crunch) için, ortalama yoğunluğun belirli bir değerin üzerinde olması gerekmektedir. Eğer ortalama yoğunluk bu “kritik” dediğimiz değere eşit veya küçük ise, genişleme sonsuza dek sürecektir. Evrendeki maddenin oluşturduğu çekim alanından bir galaksinin kurtulm ası için gereken “kaçış hızı”nm, Hubble yasasında belirlenen hızına eşit olması için gereken yoğunluk, olarak da tanımlayabiliriz."
Sayfa 78 - Bilim ve Gelecek Kitaplığı - XXXIII. - "Kritik yoğunluk" nedir?
"Yunanca düzenlemek, süslemek, yerli yerine koymak anlamına gelen “kosmeo” sözcüğünden türetilen “kosmos”, ilk kez Platon (MÖ 428/427-348/347) tarafından evren anlamında kullanılmıştır. Evrenbilim olarak da adlandırdığımız kozm olojinin ilgi alanı, evrenin büyük ölçekte tüm yapısı, oluşumu ve evrimidir."
Bilim ve Gelecek Kitaplığı - I. Soru - Kozmolojiyi nasıl tanımlarız?
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.