Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Milli Mecmua

9.4/10
115 Kişi
389
Okunma
86
Beğeni
2.638
Görüntülenme

Milli Mecmua Yorumları ve İncelemeleri

Milli Mecmua yorumları ve incelemelerini, Milli Mecmua kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Milli Mecmua puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
250 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua/ Sayı 15. Temmuz- Ağustos 2020. Ötüken Neşriyat'ın 2 ayda bir yayınlamış olduğu, derginin 15. sayısının dosya konusu; Ömer Seyfettin ve Türk hikayeciliğidir. Ömer Seyfettin ve eserleri 20 makale ile incelenmiş; sonunda da Hasan Erimez ile bir mülakat gerçekleştirilmiştir. Makalelerin çoğu, genç yazarlar tarafından yazılmış olmasına rağmen, akademik ölçüler içerisinde akıcı bir üslupla kaleme alınmış; okuyucuyu sıkmadan Ömer Seyfettin ve eserleri hakkında bilgilendirmektedir. 36 yıllık ömrüne, 170 civarında hikaye sığdıran, çok genç yaşta kaybettiğimiz Ömer Seyfettin eserlerinde; edebi anlamda bir hikayecilikten çok Türk, Türk Milleti, Türkiye, Turan kavramları üzerinde bir ideolog hassasiyetiyle durmuştur. Vefa duygusu ile hazırlanmış olan dosya, Ömer Seyfettin hikayeciliğinin edebiyatımızdaki yeri ve niteliği hakkında bilgi verirken, yazar hakkında bugüne kadar bilinmeyen birçok hususa da ışık tutmaktadır. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 15
Milli Mecmua - Sayı 15Milli Mecmua · Milli Mecmua Dergisi · 20209 okunma
367 syf.
·
Puan vermedi
·
48 günde okudu
Dergi İki ayda bir çıkan Ötüken yayınlarının dergisi. İlk sayının Atsız için ayrılmasına şaşırmamak gerek. Çok verimli bir iş cikardiklarını düşünüyorum. Ruh adam kitabının üstüne çok egilmisler. Bozkurtlar biraz eksik kalmış ama olsun yine de ruh adam kitabı bu dergi okunduktan sonra muhakkak tekrar okunmalı diye düşünüyorum
Milli Mecmua - Sayı 1 (Ocak-Şubat 2018)
Milli Mecmua - Sayı 1 (Ocak-Şubat 2018)Milli Mecmua · Milli Mecmua Dergi · 201850 okunma
Reklam
180 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua/ Sayı 23. Kasım- Aralık 2021. Ötüken Neşriyat'ın yayın organı olan, Milli Mecmuanın Genel Yayın Yönetmenliğini Yasin Usta, editörlüğünü Ahmet Alperen Can yapmaktadır. Derginin 23. Sayısının dosya konusu: Türk Düşüncesi III: Modern Dönemdir. Dergide 11 makale 180 sayfa tutmaktadır. Önceki iki farklı sayıda Türk düşüncesini farklı yönleriyle inceleyen dergi, bu sayı ile konuyu tamamladığını düşünmektedir. Dergide: Ahmet Dağ, Tedirgin ve Kaygılı Bir Modernleşme: Türk Modernleşmesi, Doğuhan Yücel İlk Hukuk Felsefesi Tecrübemiz ve Aceleci Modernleşme, Ali Bilgenoğlu Garb-Füruşluğa Reddiye: Samizade Süreyya Bey ve Büyük Japonya, Neşet Toku Türkiye'de Spiritüalist Felsefe, İsmet Türkmen İlk Dönem Cumhuriyet Türkiye'sinin Kimlik İnşa Süreci ve Yaklaşımlar, Fahri özteke Türk Fikir Hayatının Gelişmesinde Mehmet Şerafettin Yaltkaya'nın Rolü ve Nesnel Yaklaşımları, Hüseyin Fazıl Hikmet Türk Devleti'nin Egemenlik Yetkisini Kullanımının Sınırı Üzerine: Töre Hakkında Düşünceler, Faysal Mayak Babanzade İsmail Hakkı Bey'in Haftalık Şura-yı Ümmet Gazetesindeki Yazıları, Şenol Durgun Erken Cumhuriyet Döneminde Modernleşme, Kimlik İnşası ve Üniversiteler, Levent Bayraktar Bergson Felsefesi ve Türk Düşüncesine Yansımaları: Dergah Mecmuası Örneği, Atila Doğan- Hüseyin Bal "Sosyal Darwinizm" ve Osmanlı Entelektüelleri makaleleri yer almaktadır. Okuyucusunu çok olması dileğiyle... #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 23 (Kasım-Aralık 2021)
Milli Mecmua - Sayı 23 (Kasım-Aralık 2021)Milli Mecmua · Ötüken Neşriyat · 20215 okunma
211 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua / Sayı 11. Kasım- Aralık 2019. Devletler, insanlar gibidir; doğar, büyür ve ölür. Nasıl ki insanlar için en güçlü, en ihtişamlı, en olgun olduğu dönemler varsa devletler içinde, böyle bir dönem söz konusudur. Osmanlı Devleti'nin ihtişamın zirvesinde olduğu dönemi 16. yüzyıldır. Milli Mecmua nın 11. sayısının, dosya konusu; Osmanlı devleti üzerinden yoğunlaşılarak "Türk asrı" olarak kabul edilen 16. yüzyıldır. 20 makale ile; Osmanlı Devleti'nin mimariden astronomiye, mezar taşlarından kahvehanelere, şiirinden önemli şairlerine hatta adı geçen yüzyıl'daki Türkistan ve Hindistan'da kurulan Türk devletleri ile Safeviler devleti anlatılmaya çalışılmıştır. Türk asrına, layık çalışmalar örnekleme usulü ile, akademik yazım kuralları doğrultusunda bir dergi ortaya konmuştur. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 11
Milli Mecmua - Sayı 11Milli Mecmua · Ötüken Neşriyat · 202015 okunma
86 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua 5. Sayı Yasin Usta'nın genel yayın yönetmenliğini yapmış olduğu dergi Türk kültür hayatında derin iz bırakacak gibi görünüyor. 5. sayının dosya konusu Türkiye Rüyası. Dergi akademik makalelerden oluşmakta. Süleyman Çobanoğlu ile yapılan röportaj belkide derginin dosya konusu olmasını sağlayacak ismi vermişir. Lütfi Bergen'in "3 şairin Türkiye Ufku Yazısı" gerçekten ülkemizdeki siyasi hayatı anlamak ve algılama açısından önemli bir değerdir. Hasan Erimez'in "Buralı bir Türk; Kemal Tahir" adlı makalesi ise Kemal Tahir'in milliliği ve Türklüğü konusunda ipuçları vermektedir. Mehmet Akıncı'nın Türk muhafazakarlığını incelediği makalesinde ise daha çok kemalizmle oryantalizmin kıskacındaki bugünkü Türkiye ortaya konulmaya çalışmaktadır. Murat Yılmaz Atsız'ı; Oğuzhan Murat Öztürk de Dündar Taşer i okuyucuya yeni baştan anlatmaktadırlar. Abdülnasır Kılıçoğlu'nun yarınki Türkiye'yi incelediği makalesinde de bir medeniyet tasavvuru üzerinde durulmaktadır.
Milli Mecmua - Sayı 5 (Kasım-Aralık 2018)
Milli Mecmua - Sayı 5 (Kasım-Aralık 2018)Milli Mecmua · Ötüken Neşriyat · 201812 okunma
188 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua / Sayı 03. Mayıs- Haziran 2018 Ötüken Neşriyat tarafından yayımlanan derginin bu sayısında, dosya konusu: Türk coğrafyası'dır. Genel Yayın Yönetmenliğini Yasin Usta'nın yaptığı derginin, Editörü Ahmet Alperen Can'dır. Elimdeki sayı ikinci baskıdır. 28 makale 204 sayfada kendine yer bulmuştur. Türk coğrafyasını, bölge ve şehirler ve köyler üzerinden inceleyen uzmanların bakış açısı okunmaya değerdir. Şehirlerin tarihi, turistik özellikleri yanı sıra aktüel insan hikayeleri dikkat çekmektedir. Günümüz şehirleşmesine getirilen eleştiriler, çözüm önerileri ile bir anlamda ders vermektedir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 3
Milli Mecmua - Sayı 3Milli Mecmua · İstanbul Dağıtım · 201811 okunma
Reklam
211 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Her sayısında bir konusu göze çarpar bu sayıda da ilgimi şah İsmail konusu çekti. Yine akıcı bir dille, sıkmadan keyiflice okunan bir sayı olmuş ayrıca özet geçmek gerekirse : Çay iç, milli mecmua oku milletini sev...
Milli Mecmua - Sayı 11
Milli Mecmua - Sayı 11Milli Mecmua · Ötüken Neşriyat · 202015 okunma
264 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua/ Sayı 24. Ocak- Şubat 2022. İki ayda bir yayınlanan derginin, Genel Yayın Yönetmenliğini Yasin Usta, editörlüğünü Ahmet Alperen Can yapmaktadır. Ötüken Neşriyat tarafından yayımlanmaktadır. Derginin 24. sayısının, dosya konusu; FAHR-İ ALEM'E HÜRMET' tir. Akademik niteliğe sahip 19 makaleden meydana gelen dergide, Türklerin Hz. Peygamber'e göstermiş olduğu sevgi teması üzerinden dosya içeriği irdelenmektedir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 24 (Ocak-Şubat 2022)
Milli Mecmua - Sayı 24 (Ocak-Şubat 2022)Milli Mecmua · Milli Mecmua Dergi · 20225 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua/ Sayı 20. Mayıs- Haziran 2021. Yasin Usta'nın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı, Ahmet Alperen Can'ın editörlüğünü yaptığı dergi, akademik makalelerin buluştuğu ve yayıncılık alanında Türkiye'de parmakla gösterilen dergilerden biri olmuştur. Derginin bu sayısının dosya konusu; 3 Mayıs, Irkçılık- Turancılık davasıdır. 17 makale ve konuyla ilgili Nihal Atsız'ın Necdet Sancar'ın, Sami Karayel'in, Osman Yüksel Serdengeçti'nin, Erol Güngör'ün, Galip Erdem'in, Seyit Ahmet Arvasi'nin gazeteler de yayınlanmış makaleleri, ayrıca 3 Mayıs'a giden süreç içerisinde önemli yeri olan Nihal Atsız'ın Başvekil Saraçoğlu Şükriye Açık Mektubu ve Irkçılık- Turancılık davasının sorgularından alıntılarda ekler bölümünde yer almıştır. Dergide eleştirilebilecek tek makale; Şenol Durgun'un "Türkiye'de Milliyetçiliğin Algılanış Sorunları" isimli makalesi nedir. Yazarın makaleye temel teşkil eden notlarında, Büşra Ersanlı ve diğer solcu yazarlardan bol miktarda faydalanmış olması, Nihal Atsız ve Türk milliyetçileri üzerine yazılacak bir makale de belki farklı bir göz-solcu bir anlayış- değerlendirilebilir ama dergide de bu makale hakkında böyle bir değerlendirme de bulunulmamıştır. Olaylara müdahil olmuş veya o insanları seven pek çok aydın varken, böyle bir makaleye ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 20
Milli Mecmua - Sayı 20Milli Mecmua · Ötüken Neşriyat · 202117 okunma
·
Puan vermedi
Bu dergide benim de bir makalem var fakat kısa zamanda çok şey yazmaya çalıştığım için biraz çalakalem bir intiba bırakabilir. Editörün yazıyı gözden geçireceğini düşünüyordum ama maalesef öyle olmamış. Içinde Atsız ile alakalı olarak çok farklı bilgilere erişebilir, dergiden ziyade bir kitap okuyor gibi hissedebilirsiniz ki normaldir. Mevzu mevzu ve farklı kişiler tarafından kaleme alınan yazılar olduğu için okuyucuyu sıkmayacak bir sayı olmuştu. Yazım yanlışları ve cümle düşüklüklerini göz ardı ederek okuyunuz, okutunuz.
Milli Mecmua - Sayı 1 (Ocak-Şubat 2018)
Milli Mecmua - Sayı 1 (Ocak-Şubat 2018)Milli Mecmua · Milli Mecmua Dergi · 201850 okunma
Reklam
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua/ Sayı 34 Eylül -Ekim 2024. Dosya Konusu: Türk Milliyetçiliği: Kavramlar ve Kuramlar II. Derginin bu sayısı, kapağında 1980 öncesi öğrenci hareketleri içerisinde Ülkücü gençlerin, bir yürüyüş sırasında taşıdıkları " En Güçlü Silah Fikir, En Güçlü Fikir Türk Milliyetçiliğidir " afişi ile selamlamaktadır. Yayın kurulu, Türk milliyetçiliği fikrinin yarınlara aktarılmasında, en önemli işlerin başında, kavramlaştırılmasını ve kuramlar çerçevesinde ifade edilmesini gördüğünden dolayı, iki yıl önce çıkartılan, birinci cildin devamı niteliğinde bu sayıya hazırlanmıştır. Bu sayıda 8 makale bulunmaktadır. Milli Mücadele Yıllarında Millet İnşa Dürecine Dair Bir Değerlendirme'yi İsmet Türkmen yaparken, Mehmet Karakaş Türkçülük'ten Türk Milliyetçiliğine -Türk Milliyetçiliğinin Farklı Halleri'ni incelemiştir. Mustafa Şahin Ahmet Arvasi'nin Milliyetçilik Anlayışı ve Neoperennializm tartışmaktadır. Mehmet Akıncı Türk Milliyetçilerinin Ekonomi Politik Bir Dünya Tasavvuru var mı? diye sormaktadır. Barış Kızılyar Türk Milliyetçiliğine Doldan Bir Bakış: Galiyevizm'i incelemektedir. Türk Milliyetçiliği ve Hukuk Vizyonunu Vasıf İnanç Duygulu, değerlendirmektedir. Abdessamet Taibi Ziya Gökalp ve Satı Bey mukayesesi ile yüzyıl öncesine dikkat çekmektedir. Son makale Durmuş Hocaoğlu'na ait, Saldırgan Küreselleşme Çağı ve Yeni Milliyetçi'liktir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 34 ( Eylül - Ekim 2023 )
Milli Mecmua - Sayı 34 ( Eylül - Ekim 2023 )Milli Mecmua · Ötüken Yayınları · 20232 okunma
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua / Sayı: 29. Kasım -Aralık 2022 Ötüken neşriyatın güzide dergilerinden birisi olan, Milli Mecmua'nın bu sayısının, dosya konusu; Türk Mitolojisidir. Özkul Çobanoğlu, Türk mitolojisini: Türkçe'nin oluştuğu andan itibaren onu konuşanların bireysel ve toplumsal varlık ve kimliklerini, dışlarındaki varlıklar veya dış dünya ile birlikte idrak ve ifade ettikleri söze, harekete, Töre, tören, ritüele ve nesneye dayalı olarak dışa vurdukları her türlü inanış, düşünüş ve bilinçli yaratışın, tapınışın ve bunları değiştirip dönüştürerek, kuşaktan kuşağa aktarışın tamamıdır diye tanımlamaktadır. Batı milletlerinin tarihlerinde mitolojiye çok büyük önem verilmiştir. Türk tarihinde mitoloji bu anlamıyla gereken yeri alamamıştır. Dergi bu sayısında, 12 makale ile; bir anlamda Türk mitolojisini tanımamız, anlamamız için gözlerimizin önüne seriyor. Ayrıca 15.10.2022 tarihinde vefat eden, milletimiz adına gelecek vadeden bir bilim adamı olan, Mehmet Fatih Doğrucan hocanın, bir makalesinin de bu sayıda yayınlanmış olması, derginin hocaya duyduğu vefası olarak değerlendirilmesi gerekir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Millî Mecmûa - Sayı 29 (Kasım-Aralık 2022)
Millî Mecmûa - Sayı 29 (Kasım-Aralık 2022)Milli Mecmua · Millî Mecmûa Dergisi · 20226 okunma
296 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua / Sayı 19. Mart- Nisan 2021. Ötüken Neşriyat'ın dergilerinden olan, Milli Mecmua, Yasin Usta'nın Genel Yayın Yönetmenliği'nde çıkmaktadır. Dergi bu sayısında daha çok, Selçuklu tarihi ile ilgili eserleri ile tanıdığımız, ama Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi ile Türk akademi ve siyaset dünyasına çığır açan Prof. Dr. Osman Turan ve Ortaçağ Tarihini dosya konusu olarak belirlemiş. Dosya konusu iki adet olunca, dergide ikiye bölünmüştür. Birinci bölümde, Osman Turan'a dair 17 makale de Osman Turan'ı tanıyanların ağzıyla yapılan röportajlar, onun tarihçi, siyaset ve mefkureci kişiliği üzerinde duran yazıların yanı sıra Osman Turan'ın bibliyografyası'nın çıkartılması da dergiye ayrı bir güzellik katmıştır. İkinci bölümde ise, çoğunlukla son günlerde ülke gündeminde olan Selçuklu'lara dair makalelerin yer aldığı 10 makale mevcuttur. Osman Turan'ın, bir ortaçağ tarihçisi olması dolayısıyla bir dergide iki konunun birleştirmiş olması Osman Turan'a vefa borcu olarak da görülmelidir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 19
Milli Mecmua - Sayı 19Milli Mecmua · Ötüken Neşriyat · 20219 okunma
388 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Vaktiyle bir Atsız varmış...
Muazzam bir Atsız ansiklopedisi, evladiyelik bir eser olmuş. Atsız’ı tanımak mı istiyorsunuz? Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Uyarı: Sloganik Atsızcılar, gerçek Atsız’ı öğrendiklerinde bazı hususlarda hayal Kırıklığı yaşayabilirler. Yada cahillik mutluluktur deyip devam etmeli. (Aslında en iyisi o ya, neyse!.)
Milli Mecmua - Sayı 1 (Ocak-Şubat 2018)
Milli Mecmua - Sayı 1 (Ocak-Şubat 2018)Milli Mecmua · Milli Mecmua Dergi · 201850 okunma
184 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mecmua / Sayı 26. Mayıs - Haziran 2022. İki ayda bir yayınlanan dergide, dosya konusu olarak belirlenen konularda, şahıs, kurum vs. ilgili olarak, akademik olarak yazılmış olan makaleleri bir araya getirilerek okuyucuya sunulmaktadır. Genelde konuyla ilgili olarak tüm yönler incelenmeye gayret edilmekte, okuyucunun konu hakkında, kaynağından bilgi sahibi olması sağlanmaktadır. 26. sayının dosya konusu: ülkemizde fikirleri pek anlaşılmayan, bazen bulunduğu siyasi atmosfer dolayısıyla eleştirilen, kendi bulunduğu siyasi cenahta da eleştirileri üzerine çeken Kemal Tahir'dir. Dosya konusu ile ilgili olarak 12 makale derlenmiş; içerikleriyle de Kemal Tahir düşüncesi eserlerinden yola çıkarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Kemal Tahir'e ait bir kronolojik biyografinin hazırlanmamış olması dosyanın eksik yanıdır. 1910-1973 yılları arasında yaşamış olan Kemal Tahir, I. Dünya savaşı, Milli Mücadele, Tek parti dönemi, hükümet darbelerini görmüş, fikirleri nedeniyle 12 yıl cezaevinde kalmış bir yazardır. Galatasaray lisesi'nden mezun olmuş, Hukuk fakültesinde okumuştur. Hukukçu, sosyolog, tarihçi gözüyle gazetecilik yapan Kemal Tahir eserlerinde Anadolu insanının hikayelerini anlatmıştır. İnandığı fikir olarak gördüğü sosyalizmin, Türk insanına neden uyumadığını da hem sohbetlerinde, hem de yazılarında yazmış olması dolayısıyla, aynı düşüncede olduğu insanlar tarafından da dışlanmış bir fikir insanıdır. Yazdığı eserlerin tamamında, devlet gerçeğini ve adaleti arayan bir yazar olmuştur. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Milli Mecmua - Sayı 26 (Mayıs-Haziran 2022)
Milli Mecmua - Sayı 26 (Mayıs-Haziran 2022)Milli Mecmua · Ötüken Neşriyat · 20226 okunma
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.