Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muhammed Süheyl Takkuş

Muhammed Süheyl TakkuşEmevî Devleti Tarihi yazarı
Yazar
6.5/10
2 Kişi
16
Okunma
0
Beğeni
511
Görüntülenme

Muhammed Süheyl Takkuş Gönderileri

Muhammed Süheyl Takkuş kitaplarını, Muhammed Süheyl Takkuş sözleri ve alıntılarını, Muhammed Süheyl Takkuş yazarlarını, Muhammed Süheyl Takkuş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Semerkant'ta bulunan kâğıt imalathanesi, buranın fethinin önemini de ortaya koymaktadır. Bu meslek, bir grup Çin'li esnaf tarafından şehre taşınmıştı. Daha sonra Müslümanlar bu sanayiyi önce Şam'a, ardından da Abbasiler döneminde Bağdat'a taşımışlardır. Nihayet bu meslek, Kahire, Kuzey Afrika, Sicilya ve Endülüs'e, oradan da M.12. yüzyılda Avrupa'ya ulaşmıştır.
Abdülmelik b. Mervan zamanında iç siyasetin karmaşası o kadar iyi yönetilmiş ve devlet öyle sağlam temellere oturtulmuştur ki devletin ikinci kurucusu sayılmıştır.
Reklam
Abdülmelik b. Mervan alimlerle çokça otururdu. Mescide gitme ve Kur'an okumadaki devamlılığı sebebiyle kendisine Hamamet'ül-Mescid (Cami Güvercini) lakabı verilmiştir.
Zat'üs-Savârî savaşı Akdeniz'de Emevilerin Bizans'a karşı deniz gücü açısından bir rakip olarak ortaya çıkışının başlangıcı sayılır.
Müslümanların İstanbul'un fethi için ilk ciddi girişimleri Emevi halifesi Muaviye döneminde olmuştur. Hatta oğlu Yezid komutasında yardıma gelen orduda bulunan, sahabelerden Ebu Eyyûb el-Ensârî de bu kuşatma esnasında şehit düşmüş ve Konstantinopolis surları önüne defnedilmiştir.
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kendi zamanında yaşanan bazı olumsuz gelişmelerden ötürü genellikle pek çok kimse tarafından sevilmeyen ve bu yanlış icraatlarıyla anılan Emeviler hakkında objektifliği savunarak daha mutedil bir tarafı seçmekte yazar. Yanlışları olsa da atılan iftiraları yersiz bulmakta. Her ne olursa olsun iyisiyle kötüsüyle artık İslam Tarihine mâl olmuş bir dönemdir Emeviler.
Emevî Devleti Tarihi
Emevî Devleti TarihiMuhammed Süheyl Takkuş · Hikmetevi Yayınları · 201913 okunma
Reklam
256 syf.
7/10 puan verdi
·
29 saatte okudu
Muhammed Süheyl Takkuş, ön sözde yazdığı şu ifade ile kitapta Emevîlere dair nasıl bir bakış açısı sunacağını bence peşinen belirtmiştir: “Emevî tarihi etrafında iftiraların bolca dolaştığını ve onlara karşı insaflı davranılmadığını ifade etmek, Emevî idarecilerinin örnek insanlar olduğunu söylemek anlamına gelmez. Çünkü her devletin, lehinde
Emevî Devleti Tarihi
Emevî Devleti TarihiMuhammed Süheyl Takkuş · Hikmetevi Yayınları · 201913 okunma
II. Mervân, Ümeyyeoğullarının kahramanları ve cesur insanları arasında sayılmaktadır. Atılgan ve doğru görüşlü birisi olmasına rağmen, olumsuz şartlar sebebiyle devletin yıkılışı onun zamanında gerçekleşmiştir. Bu sebeple devletin yıkılışının sorumluluğu ona ait değildir. Çünkü devletin zayıflamasına ve yıkılmasına sebep olan etkenler, uzun zamandan beri devam etmekte idi ve onun kaderi de kendisinin aleyhinde gelişen bu olaylarla mücadele etmek olmuştur.
Sayfa 196 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Keysâniyye, H. 66 yılında Kûfe’de ayaklanan ve Muhammed b. el-Hanefiyye (Mehdî) adına propaganda yapan Muhtâr b. Ebû Ubeyd es-Sekafî’nin muhafız komutanı olan Ebû Amr Keysân’a nispet edilmektedir. Bu sebeple bu fırkaya tâbi olanlara “Keysâniyye”, “Muhtâriyye” ve “Hâşimiyye” adları verilmiştir.
Sayfa 170 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Ömer b. Abdülaziz
Onun dönemi, Emevî tarihinin en iyi dönemi olarak görülür. Hatta bazı tarihçiler onu, Râşit Halifeler döneminin tamamlayıcısı olarak görmüştür.
Sayfa 166 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tarık, boğazı geçerek Sahratü’l-Esed yakınlarındaki Algeciras tarafına gelmiş ve buradaki Gotlardan oluşan garnizonla çarpıştıktan sonra dağa hâkim olmuştur. Bu dağ ise, bu vakitten sonra onun adını taşımaya başlamış ve “Cebel-i Tarık Boğazı” diye anılır olmuştur.
Sayfa 140 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Semerkant’ta bulunan kâğıt imalathanesi, buranın fethinin önemini de ortaya koymaktadır. Bu meslek, bir grup Çinli esnaf tarafından şehre taşınmıştı. Daha sonra Müslümanlar bu sanayiyi önce Şam’a, ardından da Abbasîler döneminde Bağdat’a taşımışlardır. Nihayet bu meslek, Kâhire, Kuzey Afrika, Sicilya ve Endülüs’e, oradan da M. 12. yüzyılda Avrupa’ya ulaşmıştır.
Sayfa 127 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Abdülmelik, 74/693 yılında altın parayı, 84/703 yılından itibaren de İslâmî dirhem ve dinarları bastırmak suretiyle müstakil İslâmî parayı bastıran ilk kişi olmuştur.
Sayfa 117 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Müslümanlar 73/692 yılında Küçük Asya’ya saldırdılar ve İrmeniye’de zafer kazandılar. Buna karşı Bizans’ın tepkisi ise 76/695 yılında Maraş’a saldırmakla sınırlı kalmıştır. Bu durum, Bizans İmparatorluğu’nun ne denli zayıfladığının bir göstergesidir.
Sayfa 110 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
Hareket şartlarının hazır hâle gelmesi ve uygun zeminin de bulunmasıyla birlikte Muhtâr, siyâsî yönden cahil olmakla nitelenen vali Abdullah b. Mutî’nin ordusunu hezimete uğrattıktan sonra Kûfe yönetimini ele geçirmiştir. Vali ise makamını terk ederek gözlerden kaybolmuştur. Daha sonra Muhtâr Kûfe’de minbere çıkarak programını insanlara açıklamıştır. Ardından da kendi adına yönetmesi için, Ermeniyâ, Azerbaycan, Musul ve Cibâl’e valiler göndermeye başlamıştır.
Sayfa 93 - Hikmetevi YayınlarıKitabı okudu
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.