Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muhyiddin Zınar

Muhyiddin ZınarSaid yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
15
Okunma
0
Beğeni
565
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

15 okur okudu.
2 okur okuyor.
8 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ehmedê Xanî'ni dile getirdiği Kürtlerdeki eğitimsizlik sancısı çağlar sonra en net yankısı Said-i Kürdi'de bulmuştur. Saidi Kürdi'de, Kürdistan'ın eğitimsizlik sorunu farklı açılardan irdelenmiş ve önemli konuların başına yerleştirilmiştir... Eğitimsizlik ona göre her şeyden önce Kürtlerin rakiplerine karşı madunlaştıran ve her türlü sömürüye açık hale getiren sonuçlar ürettiğinden düşmandır.
+ Dersim Katliamı ve Said-i Nursi
Ismet İnönü'nün raporunun yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı'nın da gizli bir "Dersim" rapor-kitabı hazırladığı ve 100 adet bastırarak ilgililerin kullanımına verdiğini kaydeden Mehmet Bayrak, bastırılan bu kitaba ilişkin de şunları ifade eder: "Dersim'e karşı yürütülecek askeri harekâtın esasları belirlendiği gibi, Dersim vurulduktan sonra, geriye kalan aşiretlerden hangilerinin batıda nerelere surüleceğine ilişkin, daha 1932'de hazırlandığı anlaşılan bir listeye de yer veriliyordu. Kitabın cebinde yer alan çeşitli askeri harekat planlarından biri de, bizzat Mustafa Kemal tarafından çizilmişti ki, bu plan, halen Trabzon'daki Atatürk Köşkü'nde sergilenmektedir."
Sayfa 355 - Nûbihar
Reklam
Saidi Nursi ulusalcıların "ulusu tanrısallaştırdığını" söyleyerek oluşturulmaya çalışan ulusalcı ilahiyatın İbrahimvari bir cesaretle red edilmesinin tevhidi bir görev olduğunu bildirir. Seküler Türk milliyetçileriyle birlikte şirkin meşhurlaştırılmasına kapı aralayan müftü, sofi, hoca gibi sınıfları da sert dille eleştirir.
Hamidiye alayları ve Said-i Kürdi
Münazarat'taki müstebid ağa eleştirilerinin neredeyse tamamı Hamidiye ağalarına yöneliktir. Kılıç, cebr ve korku yaymak yerine halka akıl, hak, muhabbetle hizmet eden ağaların ayakta kalabileceğini vurgulayarak mevcut Kürt yerel liderlerine uyarılarda bulunur. Said-i Kürdi'nin Mustafa Paşa karşısındaki tavrı Hamidiye ağalarının tahakküm ve cebrine somut yaklaşımını yansıtmaktadır. Henüz 16 yaşlarında bir genç iken aşiretler bölgesinin kudretli Hamidiye paşasını halka yaptığı zulümler nedeniyle tehdit ettiği bilinmektedir.
Sayfa 89 - Nûbihar
Kastamonu Sürgünü
Isparta ve Eskişehir tecrübelerinden sonra yaşanan Kastamonu süreci Said-i Nursi'nin ihtiyatı/gizliliği, çalışmalarında stratejik bir ilke olarak benimsemesine yol açmıştır. Açık davranma olanaksızlığı gizliliği (sırren) zorunlu hale getirirken mücadele etmeme olanaksızlığı açılımı (fütuhat) zaruri kılmıştır. Zımni ve aşikarın zorunlu biraradalığına çözümü, İmam-ı Ali'nin kavram dünyasından devşiren Bediüzzaman, konjonktürel olarak bir şeyi başka türlü söylemenin imkanı olan -sırrentenevveret- düsturunu keşfetmiştir.
Sayfa 336 - Nûbihar
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
456 syf.
10/10 puan verdi
Said’i penceresinden okumak…
Özel sebeplerden dolayı okuması ertelenmiş, geciktirilmiş okumalarımdan olan Said, Kürtlüğün Kayıp Risalesi adlı eserden Merhaba! Bu eserin kapağında da yazıldığı üzere Monografi konulu olduğu gerçekliğinde; çok yönlü bir monografik çalışma olduğu da okunduğunda gözler önüne serilmekte. Bu esere dair pek yorum ve ayrıntı bilgi veremeyeceğim çünkü eser, sıradan bir monografi veya biyografi türü eserlerden ötede bir çalışma ruhu ile yazılmış. Yazar, Said-i Nursi’yi hayatında yer edindirmiş ve onun penceresinden bakma gayreti ve sevdası ile Ona dair bilgileri hassasiyetle; kelimeleri-konuları kitapta sıralamıştır. Sizleri, kitaba dair yazılan arka kapağında “Meryemxan” imzalı son cümlelerindeki şu betimlemeleri okumaya bırakıyorum. “Kürtlüğün Kayıp Risalesi gözleri açmak için biyografın Said-i Nursi gerçekliğine uymayan jeopolitik belirlenimlerini suçüstü yakalayacak, ırkçılığa maruz kalan kendi milletiyle arasına örülen çürük duvarı yıkacak, sonra kendi cümlelerinin amaç ve tedbirle örülmüş o ince örtüsünü kaldıracak bir ifşa ve hatırlatma aracıdır.”
Said
SaidMuhyiddin Zınar · Nubihar Yayınları · 202215 okunma
456 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Said-i kürdiyi Kürt Gözlüğüyle Okumak “Halbuki her milletin kamet-i kıymeti başka bir elbise ister . Bir cins kumaş bile olsa ,tarzı ayrı ayrı olmak lazım gelir. “(S.19) yazarın bu kitapta said-i kürdiye giydirilen yakıştırılan kumaşların said-i kürdi adı altında onlarca yapılanmanın oluşumu ve ne yazık ki Kürdi’nin Kürt kimliğinin nasıl
Said
SaidMuhyiddin Zınar · Nubihar Yayınları · 202215 okunma