Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nevzat Tartı

Nevzat TartıMuhtasar Hadis İlimleri ve Usulü yazarı
Yazar
8.6/10
10 Kişi
48
Okunma
2
Beğeni
1.091
Görüntülenme

Nevzat Tartı Yorumları ve İncelemeleri

Nevzat Tartı yorumları ve incelemelerini, Nevzat Tartı kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Nevzat Tartı puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
232 syf.
·
Puan vermedi
Son dönemde şiddetli tartışmaları içeren "Kur'an'ın tarihselliği" meselesinin ana hatları ile temellendirmesinin yapılması güzel bir çalışmayı meydana getirmiş. Bu tartışma, Türkiye'ye Fazlurrahman'ın kitap tercümelerinin yapılması ile farklı tarihselcilik anlayışlarını getirmiştir. Kitabın son bölümü beş yıl boyunca ilahiyat eğitiminde bizleri destekleyen hocam Prof. Dr. Cemalettin Erdemci'nin bölümü ile bitirilmesi kitaba ayrı bir renk ve sağlam temellendirmeler katmış. Kur'an'ın tarihselliği, Kur'an'ın tarih zeminindeki tezahür şeklidir. Buna göre Kur'an, yerel, tarihsel bir zeminde konuşmaktadır ve mana da konuştuğu tarihsel bağlam içerisinde tezahür etmektedir. "Tarihselciliği savunanlar, yeni tarihsel ortama İslam'ın hükümlerini nasıl taşıyacaklarına dair Kur'an'ın evrensel mesajı ışığında nasıl bir Allah, peygamber ve ahiret tasavvuru oluşturacaklarını, İslam'ın helal ve haramları ve muamelata ilişkin hükümlerini nasıl uygulayacaklarına dair ne bir usul ne de bir yol ortaya koymuşlardır. Adeta 'kervan yolda dizilir misali hele bir deneyelim, sonra icabına bakarız der gibi bir anlayışla ortaya çıkmış görüntüsü vermektedirler."
Tarihsellik Nedir Ne Değildir?
Tarihsellik Nedir Ne Değildir?Ergün Yıldırım · Fecr Yayınları · 20198 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Müellif, İslam Dünyasında hadisçilerin egemen olan bakış açısı özelinde onların tarih tasavvurlarını anlatmış, hadisler üzerinden gelenek oluşturdukları için kıyamet alametlerine yönelik - genellikle zayıf olan -hadisler üzerinden geleceğe yönelik karamsar tablo çizdiklerinden bahsedilip, hadisçilere göre zaman Peygamber asrından beri sürekli kötüye gitmektedir.
Hadisçiler ve Tarih
Hadisçiler ve TarihNevzat Tartı · Fecr Yayınları · 20204 okunma
Reklam
193 syf.
7/10 puan verdi
Özet Hadis İlimleri
"Muhtasar Hadis İlimleri ve Usulü" başlığına sahip bu kitap, hadis ilimlerine dair oldukça özet ve faydalı bilgileri biraraya getirmeyi amaçlıyor. Yazar, başlıkla hedeflediğini büyük oranda yerine getirmiş diyebilirim. Önsözde yılların birikimi sonucu oluşan ders notlarının toplamı olduğu belirtilen kitap Hadis ilmine yeni başlayanlar için değil de Hadis ilimlerini tekrar etmek amaçlı okunup faydası olabilecek bir durumda. Yeni başlayanlar için oldukça yetersiz ve yüzeysel geleceğini söyleyebilirim. Kitap 7 bölümden müteşekkil: Hadis İlmi ve Hadis Kavramı, Hadisin Tespit ve Tenkidi, Hadisin Çeşitleri, Hadisin Oluşum ve Rivayet Süreci, Hadislerin Kitaplarda Tasnifi, Tasnif Sonrası Hadis Çalışmaları, Hadisin Anlaşılması ve Uygulanması. Bölüm başlıklarından da anlaşılacağı üzere söz konusu kitap, Hadis usulü, tarihi, edebiyatı ve anlaşılması üzerine dair Hadis ilminin neredeyse bütün konularını kapsama amacında. Bu yönüyle hem kapsam son derece geniş olmuş hem de konular derli toplu verilmeye çalışılmış. Ayrıca bazı konulara dair güncel yorumlar yapılması ve bölüm sonlarında ileri düzey okumaları için kitap tavsiyelerinin olması kitabı daha faydalanabilir kılmış. Sonuç olarak Hadis bilgilerinizi hatırlayacağınız ve bazı güncel yorumları görebileceğiniz küçük ama faydalı bir kitap ortaya çıkmış. Bu kitaptan yaptığım alıntıları bir arada görmek için tıklayınız: sametonurr.medium.com/muhtasar-hadis-...
Muhtasar Hadis İlimleri ve Usulü
Muhtasar Hadis İlimleri ve UsulüNevzat Tartı · Otto Yayınları · 201528 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Hadis ilimleri ve Usul kitabını öğrenim gördüğüm bölüm itibariyle alıp okuma şansı elde edebildim. İyiki alıp okumuşum. Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)'in bize bıraktığı hadisler hakkında ve bu hadislerin dönemlere ayrılarak nasıl aşamalardan geçip elimize kadar ulaştığını gördüm. Hadis rivayetindeki temel prensipler titizlikle konulmuş ve günümüze kadar birçok hadis kitapları büyük alimler tarafından kaleme alınarak gelmiştir. Ayrıca bir hadisin gercekten hadis olup olmadığını yani sahih-mevzu veya uydurma hadis olduğunu metin ve sened tenkidi ile öğrenmek bunun dışında rivayet eden ravinin hangi özelliklere sahip olması gerektiği.. Rivayet ettiği hadisin dönemine göre oluşturduğu zincir halkası o kadar muhteşem o kadar düzenli çalışma yapılmış ki okudukça mutlu oldum.. Okumanızı tavsiye ederim ama biraz farklı kelimeler olduğundan ilahiyat okumayan kardeşlerimi belki zorlayabilir. Keyifli okumalar.. :)
Muhtasar Hadis İlimleri ve Usulü
Muhtasar Hadis İlimleri ve UsulüNevzat Tartı · Otto Yayınları · 201528 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
İlahiyat Fakültesi'nde lisans düzeyinde okutulan Hadis usul ve tarihi konularının, çok fazla ayrıntıya girmeden genel çerçevede, anlaşılır dille anlatıldığı bir kitap. Konuların ardından ileri düzey okumalar başlığı altında listelenen kitap ve makaleler de anlatımı destekler nitelikte. Konuları genel hatlarıyla öğrenmek, bildiklerini tekrar etmek için okunması faydalı olacaktır.
Muhtasar Hadis İlimleri ve Usulü
Muhtasar Hadis İlimleri ve UsulüNevzat Tartı · Otto Yayınları · 201528 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
Esasen İslam geleneğinde tarihsellik olarak isimlendirilmemiş olsa da Kur’an’ın tarihselliği, Kur’an’ın tarih zeminindeki tezahür şeklidir. Buna göre Kur’an, yerel, tarihsel bir zeminde konuşmaktadır ve mana da konuştuğu tarihsel bağlam içerisinde tezahür etmektedir. Sözün tarih zemininde söylenerek tarihsel bağlam içerisinde tezahürü, muhataplar nezdinde vahyi salt bir söz olmanın ötesine taşıyarak, somut bir uygulamada temsil edilmesini ve söz konusu tarihsel pratiğin söze kalkan olarak onu korumasını sağlamıştır. Fakat diğer taraftan bu durum, vahyi tarih dışı ya da tarih üstü bir mahiyetten, tarihsel bir mahiyete taşımıştır. Zira vahiy, insanı hedef almaktadır; insan ise ancak tarih zemininde varoluşunu gerçekleştirmekte olan tarihsel bir mahiyettir. Bir beşer olarak insanın, ancak tarih ortamı olan dünyada varolabilen bir dünyalı ve ancak bu dünyada tarihin taşıyıcısı olan dil ortamında düşünebilen, görebilen, hatta burada bir taraftan tarihi belirlerken diğer taraftan belirlenen tarihsel bir varlık olması, vahyin de tarihsel bir zeminde tarihsel bir tezahür biçimiyle ortaya çıkmasını zorunlu kılmaktadır.
Tarihsellik Nedir Ne Değildir?
Tarihsellik Nedir Ne Değildir?Ergün Yıldırım · Fecr Yayınları · 20198 okunma