Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nihad M. Çetin

Nihad M. ÇetinEski Arap Şiiri yazarı
Yazar
9.5/10
2 Kişi
16
Okunma
0
Beğeni
444
Görüntülenme

Nihad M. Çetin Gönderileri

Nihad M. Çetin kitaplarını, Nihad M. Çetin sözleri ve alıntılarını, Nihad M. Çetin yazarlarını, Nihad M. Çetin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
86 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Tam bir inceleme kitabı olmuş. Eski Arap şiirinin oluşunu, kökeni, gelişimi hakkında bilgi veriyor. Akademik tarzda bir kitap. Ancak eski şiirleri okumak isteyen için bir şiir kitabı değil.
Eski Arap Şiiri
Eski Arap ŞiiriNihad M. Çetin · Kapı Yayınları · 201916 okunma
İslamda şiirin yeri
İslamiyet ile bu sanat yeni bir safhaya girmiştir. Müşrikler Peygamberi "mecnun bir şair" olmakla itham etmişlerdi. Bunun üzerine müşrik devrin şiiri men edildi: "Şairleri gelince, onların peşinden sapıklar giderler. Onların her vadide gerçekten ifrata, mübalağaya düştüklerini ve yapamayacakları şeyleri söyleyen kimseler olduklarını görmedin mi?" Ancak daha sonra bu yasaktan, tehdit ile, "iman edip iyi ameller bulunan, Allah'ı çok zikredenler..." istisna edilmişlerdir.
Sayfa 15
Reklam
İslam devleti Arabistan'da tek devlet olarak kurulup gelişmeye başlayınca şiir ve mûsikî inkişâfına en müsait muhiti Medine'de buldu. Emevî ve Abbâsî devirlerinde ise yalnız Arabistan'da değil İslam devletinin yayıldığı çok geniş bir sahada müteaddit sanat ve edebiyat merkezleri teessüs etti.
Sayfa 15
Arap şiirinin sözde kaynağı
Kuseyyir, bir yolculuğunda yanına gelen ve onun kârin'i olduğunu söyleyen bir cinn ve vasıtasıyla şiir söylemeye başladığını anlatırdı. Böylece eski şair ilham kaynağını irtibat halinde bulunduğu bir cinn ile, bu dünyanın ötesinde sihirli bir aleme bağlıyor dolayısıyla kendisi de tabiatüstü bir kuvvetle mücehhez bulunuyordu.
Sayfa 11
Şiir ve Şair kelimelerinin kökü
Kur'an'da, "sezmek, farkına varmak manasında geçen ve bazen alime (bildi) ile münâvebeli olarak gelen şaara fiiline bağlamışlardır. (...) Goldziher, şair kelimesine "tabiatüstü sihri bir bilgiye sahip olan, sezişle bilen" manâsını verir.
Sayfa 3
Dillerinin gücünü bilen, sanatın yaşama ve yaşatma kudretini sezen Araplar, şiirden her vesile ile faydalanmaya çalışmışlardır.
Sayfa 2 - Kapı Yayınları
Reklam
Arap edebiyatına dair ufak bir bilgi
Arap edebiyatı hakkında güvenilerek başvurulabilecek tek Türkçe kaynak İslam Ansiklopedisi'nin ilgili maddeleriyle, birkaç mecmuada intişâr etmiş bâzı makalelerden ibarettir.
önsöz
86 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Nihad M. Çetin tarafından hazırlanan eser Arap şiiri hakkında kısa Bilgi sahibi olmak isteyenler biçilmiş bir kaptan.Eser Arap edebiyatının Klasik,Geçiş ve İslam sonrası dönemlerini işliyor.
Eski Arap Şiiri
Eski Arap ŞiiriNihad M. Çetin · Kapı Yayınları · 201916 okunma
İslam doğrudan doğruya Şiiri ve musikiyi men etmemiş,insanları kötü yola sevkeden bir mahiyet aldıkları zaman bunları zararlı bulmuştur.
Sayfa 16 - KapıKitabı okudu
Goldziher şair kelimesine tabiat üstü sihri bir bilgiye sahip olan, sezişle bile manasını verir.
Sayfa 3 - KapıKitabı okudu