Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Norman Cohn

Norman CohnBinyılın Peşinde yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
360
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Tarihçi, Yazar
Doğum:
Londra, Birleşik Krallık, 12 Ocak 2015
Ölüm:
Cambridge, Birleşik Krallık, 31 Temmuz 2007

Okurlar

2 okur okudu.
1 okur okuyor.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"BİNYILCILIK" Teriminin Anlamları
. Hıristiyan binyılcılığı, Hıristiyan eskatolojisinin (kıyamet biliminin) bir türeviydi. Bazı Hıristiyanların Vahiy Kitabı'nın otoritesine, İsa'nın ikinci gelişiyle dünyada bir mesih krallığı kurulacağına ve bu krallığı kıyamete dek yöneteceğine olan inancını ifade ediyordu. Son yıllarda antropologlar, sosyologlar ve bir nebze tarıhçiler arasında ise "binyılcılık"ı daha serbest bir anlamda kullanmak adet oldu. Sözcük aslında bir çeşit kurtuluşçuluk için uygun bir etiket haline geldi. Bu kitapta da bu şekilde kullanılacak.
Sayfa 17 - Giriş - Kitabın Kapsamı
"Binyılcılık" sözcüğünün asıl anlamı dar ve nettir. Hıristiyanlığın "ahir zaman"ı, "son günler"i ya da "dünyanın nihai hali"ni ele alan bir öğreti şeklinde her zaman bir eskatolojisi (kıyamet tasavvurları bilimi) olmuştur.
Sayfa 17 - Giriş - Kitabın Kapsamı
Reklam
Binyılcı Kurtuluş Tarikatları
. Binyılcı tarikatlar ve hareketler "kurtuluşu" her dâim şöyle tahayyül etmiştir: a) kolektif, yani inananların toplu olarak faydalanacağı; b) dünyevî, yani dünya dışı bir cennette değil, bu dünya üzerinde gerçekleşecek; c) eli kulağında, yani yakında ve ani bir şekilde gelecek; d) topyekûn, yani dünya üzerindeki yaşamı tamamen değiştirecek, yeni dönem sadece şimdinin iyileştirilmiş hali değil, mükemmelin ta kendisi olacak; e) mucizevi, yani doğaüstü failler tarafından veya onların yardımıyla başarılacak. • Bu sınırlar çerçevesinde bile elbette sonsuz çeşitlilik söz konusu; Binyıl'ı ve ona giden yolu hayal etmenin sayısız olası yolu var. Binyılcı tarikatlar ve hareketler düşünce itibârıyla en şiddetli saldırganlıktan en yumuşak pasifizme, en uhrevî maneviyattan en maddi materyalizme kadar çeşitlilik gösterir. Aynı zamanda toplumsal terkipleri ve işlevleri itibârıyla da çok çeşitlidirler.
Sayfa 18 - Giriş - Kitabın Kapsamı
"Binyılın Peşinde" halen alanında, yani 11. ve 16. yüzyıllar arasında Batı Avrupa'da geliştiği haliyle devrimci binyılcılık geleneği ve mistik anarşizm konusunda yazılmış tek kitap.
Sayfa 11 - Önsöz
"Binyılın Peşinde" hiçbir zaman ortaçağda dini muhalefet ile "heresi"nin (zındıklık) genel tarihini vermek gibi bir amaç gütmediğinden, bu alanda yapılan son çalışmaların çoğu kitabın savına temas etmiyor. Dipnot: "Heresi", Hıristiyan kilisesinin ortodoks/sahih doktrininin karşısında duran düşünce veya doktrin. "Heretik", ortodoks olmayan bir görüşü benimseyen kişi olarak tanımlanır.
Sayfa 12 - Önsöz
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
282 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
COSMOS, CHAOS AND THE WORLD TO COME
Chaoskampf Teorisi bağlamında kainat düzeni, kaos ve kıyamet kavramlarının ortaya çıkışını inceleyen bir kitap. Mısır, Mezopotamya, Vedik Hindistan, İran, Kenan ve son olarak da Yahudi-Hristiyan medeniyetlerini ele alıyor.
Cosmos, Chaos, and the World to Come
Cosmos, Chaos, and the World to ComeNorman Cohn · Yale University Press · 20011 okunma
512 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Mistik Anarşistler ve Devrimci Binyılcılar
Benim için bu kitap büyük bir boşluğu doldurdu. Kitapta sosyalist düşüncenin ilk kıvılcımlarını, eşitlikçi dünyanın hayalinin nerelerden başladığını ve yanlış yönlendirilen halk kitlelerinin nasıl birer silaha dönüştüklerini ve acımasız şekilde feda edilecek piyon konumuna düşürüldüğünü anlatmaktadır. Bir toplumun yeterli çevresel koşullar oluştuğunda nasıl bir mistik anarşist olabileceğini göstermektedir. Yoğun ve terimlerle dolu bir kitap ancak sabırla okunduğunda inanılmaz öğretici ve aydınlatıcı bir eser. Bu kitap tekrar tekrar okunmayı hakeden bir kitap.
Binyılın Peşinde
Binyılın PeşindeNorman Cohn · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20202 okunma