Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Norman Cohn

Norman CohnBinyılın Peşinde yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
388
Görüntülenme

Norman Cohn Sözleri ve Alıntıları

Norman Cohn sözleri ve alıntılarını, Norman Cohn kitap alıntılarını, Norman Cohn en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Binyılcı Kurtuluş Tarikatları
. Binyılcı tarikatlar ve hareketler "kurtuluşu" her dâim şöyle tahayyül etmiştir: a) kolektif, yani inananların toplu olarak faydalanacağı; b) dünyevî, yani dünya dışı bir cennette değil, bu dünya üzerinde gerçekleşecek; c) eli kulağında, yani yakında ve ani bir şekilde gelecek; d) topyekûn, yani dünya üzerindeki yaşamı tamamen değiştirecek, yeni dönem sadece şimdinin iyileştirilmiş hali değil, mükemmelin ta kendisi olacak; e) mucizevi, yani doğaüstü failler tarafından veya onların yardımıyla başarılacak. • Bu sınırlar çerçevesinde bile elbette sonsuz çeşitlilik söz konusu; Binyıl'ı ve ona giden yolu hayal etmenin sayısız olası yolu var. Binyılcı tarikatlar ve hareketler düşünce itibârıyla en şiddetli saldırganlıktan en yumuşak pasifizme, en uhrevî maneviyattan en maddi materyalizme kadar çeşitlilik gösterir. Aynı zamanda toplumsal terkipleri ve işlevleri itibârıyla da çok çeşitlidirler.
Sayfa 18 - Giriş - Kitabın Kapsamı
"Binyılın Peşinde" hiçbir zaman ortaçağda dini muhalefet ile "heresi"nin (zındıklık) genel tarihini vermek gibi bir amaç gütmediğinden, bu alanda yapılan son çalışmaların çoğu kitabın savına temas etmiyor. Dipnot: "Heresi", Hıristiyan kilisesinin ortodoks/sahih doktrininin karşısında duran düşünce veya doktrin. "Heretik", ortodoks olmayan bir görüşü benimseyen kişi olarak tanımlanır.
Sayfa 12 - Önsöz
Reklam
"BİNYILCILIK" Teriminin Anlamları
. Hıristiyan binyılcılığı, Hıristiyan eskatolojisinin (kıyamet biliminin) bir türeviydi. Bazı Hıristiyanların Vahiy Kitabı'nın otoritesine, İsa'nın ikinci gelişiyle dünyada bir mesih krallığı kurulacağına ve bu krallığı kıyamete dek yöneteceğine olan inancını ifade ediyordu. Son yıllarda antropologlar, sosyologlar ve bir nebze tarıhçiler arasında ise "binyılcılık"ı daha serbest bir anlamda kullanmak adet oldu. Sözcük aslında bir çeşit kurtuluşçuluk için uygun bir etiket haline geldi. Bu kitapta da bu şekilde kullanılacak.
Sayfa 17 - Giriş - Kitabın Kapsamı
"Binyılcılık" sözcüğünün asıl anlamı dar ve nettir. Hıristiyanlığın "ahir zaman"ı, "son günler"i ya da "dünyanın nihai hali"ni ele alan bir öğreti şeklinde her zaman bir eskatolojisi (kıyamet tasavvurları bilimi) olmuştur.
Sayfa 17 - Giriş - Kitabın Kapsamı
"Binyılın Peşinde" halen alanında, yani 11. ve 16. yüzyıllar arasında Batı Avrupa'da geliştiği haliyle devrimci binyılcılık geleneği ve mistik anarşizm konusunda yazılmış tek kitap.
Sayfa 11 - Önsöz
Enlil, furious, decided on the total annihilation of mankind and bound all the gods by oath to co-operate in drowning all human beings in a flood. But again Ea intervened: without formally breaking his oath he contrived to warn a human servant of his, a sage called Atrahasis. This Mesopotamian Noah built a huge boat and loaded it with his family and with all kinds of animals. So this small group survived the seven days and nights of the flood. Meanwhile the gods, deprived of their customary offerings, became desperately hungry. When, at the end of the flood, Atrahasis prepared a sacrifice, they gathered round it like flies.
Reklam
Eskatoloji
. Eskatoloji: İnsanın nihâi durumu, kıyamet ve ölüm sonrası hayat tasavvurları konusunda çeşitli dinî geleneklerin yaklaşımlarını konu edinen bilim dalı.
Sayfa 17 - Giriş - Kitabın Kapsamı (dipnot)
About the first step in the making of the world there was also widespread agreement. At a certain moment — it was known as ‘the first time’ or ‘the first occasion’ — a tiny island rose out of the water: the primordial hillock. This notion surely reflects the experience, repeated each year, of the inundation and reflux of the Nile — the spectacle of a land almost submerged and then emerging from the waters renewed, covered with fresh soil, and soon green, full of living creatures, fertile, ready for cultivation: an annual genesis.
His decision to choose twelve disciples seems to have originated in his expectation of ruling over all the twelve tribes. His promise to ‘the twelve’ certainly suggests as much: ‘I vest in you the kingship which my Father vested in me; you shall eat and drink at my table in my kingdom and sit on thrones as judges of the twelve tribes of Israel.‘
When I stand in the midst of the battle, I am the heart of the battle,   the arm of the warriors … My father [An] gave me the heavens, gave me the earth, I am Inanna! Kingship he gave me, queenship he gave me, waging of battle he gave me,   the attack he gave me, the floodstorm he gave me, the hurricane he gave me!
48 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.