Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osman Aydın

Osman Aydın1925 Kürt Ulus Hareketi yazarı
Yazar
Çevirmen
0.0/10
0 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
413
Görüntülenme

Osman Aydın Gönderileri

Osman Aydın kitaplarını, Osman Aydın sözleri ve alıntılarını, Osman Aydın yazarlarını, Osman Aydın yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Asimilasyon denilince akla gelen ilk tanımlardan biri; Bir topluluğun içinde yaşayan başka bir topluluğun dil, din, kültür gibi kimlik unsurlarını değiştirip kendine benzetmesi şeklinde gerçekleşen süreç olarak tanımlanabilir. Fakat bu kitabı okuduktan sonra bu tanımın dışında da uygulanmış ve çok ciddi sonuçları olan bir sürecin de işlediğini göreceksiniz. Asimilasyonun farklı bir boyutuna gidilerek bizzat devlet eliyle yapılan dejenerasyonu da görmek mümkün olacaktır. Bir millete ait tarihi, dili, kültürü kısaca ona ait ne varsa nasıl hiçleştirildiğini yerinde anektodlarla bize aktarıyor. Kitap kısa ama yoğun bilginin olduğu bir eser. Kitabı okurken tarafsız okumaya çalışın Çünkü taraf tutarak gerek ıdeolojik olsun gerek inandığımız diğer unsurlar olsun buradaki başka sebeplerle kültürel çoğul ya eşit bir şekilde bir yapıya kavuşmuş toplumlarda birlikte yaşam için üretilecek teori, politika ya da diğer söylemler, insanın sosyo-kültürel yönlerini, inanç ve değer boyutlarını göz ardı ederek onu işçiye, göçmene, mülteciye, azınlığa ya da adına ne derseniz indirgememize neden olacaktır. Bu da genellikle o ırka/ millete her muameleyi politikayı uygulamayı kendinde hak görmemize neden olacaktır. Bu yüzden bu temel yanlışı görmek için birazcık empatiye ve tarafsız bir okumaya ihtiyacımız var. Şimdiden okuyacaklara keyifli okumalar dilerim.
Asimilasyon (Sessiz Ölüm)
Asimilasyon (Sessiz Ölüm)Osman Aydın · Deng Yayınları · 20212 okunma
şeyh saidin yayınladığı bildiri*
Türkler ve Osmanlılar, 400 yıldan beri din ve hilafet adı­na bizi, yavaş yavaş esarete, karanlığa, cehalete ve yok ol­ma yoluna ittiler. Onlar hayat denizinin ölülerini yiyorlar. Türkler, eskiden aramıza göçerek gelip yerleştiler. Hi­le ve desiselerle ülkemizi zaptedip harabeye çevirdiler. Kürdistan hiçbir dönemde bu denli harebe olmamıştı.
Sayfa 165 - *bu bildiri kürtçe ve türkçe olarak erzurum, van, bitlis, diyarbakır, elazığ ve malatyada dağıtılmıştır. **kürtçe ismi pepuk olan bu kuş, yuvasını başka bir kuşun yuvasına yapma özelliğine sahiptir.Kitabı okudu
Reklam
... yöre halkının Şeyh Said Efendi'nin dedesi Şeyh Ali Efendiye duyduğu büyük saygının sonucu Şeyh Said Efendiye direnmenin başladığı bölgede kitlesel bir yönelim vardı. Bunun yanı sıra Kurmanci lehçesini konuşan Kürt aşiretlerinin de, özellikle, Karlıova. Hınıs, Bulanık, Malazgirt, Varto, Kiğı yöresinde katılımı yüksekti
Sayfa 107Kitabı okudu
Hareket, bütün Kürdistanı kapsamadığı gibi. Kuzey Kürdistanın da bütününde yaygınlaşmamış olmakla beraber, o güne dek gerçekleşen Kürt ulusal hareketlerinin etkilediği alan itibariyle en yaygın olanıdır. Hareket, Diyarbakır-Elâzığ-Bingöl üçgeninde başlamış ve bu bölge, hareketin devamı boyunca ve sonrasında en fazla etkilenen kesim olmuştur. Bu alanda çoğunlukla Kürtçe’nin Dimili (Zaza) lehçesini konuşan Sünni Kürtler yaşamaktadır. Doğal olarak harekete bu bölgede yaşayan bu kesimin kitlesel katılımı yüksektir. Salt bu nedenle harekete, "Zaza hareketi” diyenler vardır. Bu doğru bir değerlendirme değildir.
Sayfa 106Kitabı okudu
şeyh sait isyanı sırasında,
Kurulan beş Cephe Komutanlığı şöyleydi: 1- Kuzey/Kuzeydoğu Cephesi: Melekanlı Şeyh Abdullah, 2- Harput/Elaziz Cephesi: Şeyh Şerif, 3- Ergani Cephesi: Şeyh Said Efendinin kardeşi Şeyh Abdurrahim Efendi, 4- Silvan Cephesi: Şeyh Şemsettin, 5- Diyarbakır Cephesi: Doğuda Hakkı Bey, Batıda Emere Faro. Hareketin üst komutasını elinde bulunduran Merkez Komuta Heyeti ise, Şeyh Said Efendi'nin yanında bulunuyordu
Sayfa 105Kitabı okudu
1925 Kürt Ulusal Hareketi, bir Nakşibendi şeyhinin önderliğinde sürdürülmüştür. Bu harekette kurulan beş askeri cephenin dördünün komutanlıklarını şeyhler üstlenmiştir. Mustafa Kemal'in, Hilafeti kaldırmış olması, toplumsal bir muhalefetin varlığı nedeniyle dinsel motiflerin hareket boyunca kullanılmış olmasını, doğal ve hatta zorunlu bir araç haline getirmektedir.
Reklam
daha düne kadar şeyh saitin islam mücahitliğini(?!) anlatanlar, onun allah için dinsizliğe başkaldırmasından(?!) gururla bahsedenler, onun yaptıklarının islam adına olduğunu savunanlar, onun ezilmiş, hırpalanmış(?!) mazlum kürt halkının temsilcisi olduğundan dem vuranlar.. ve dünlerinde bunları deyip savunup, bugün de şehitler özelinde üzülenler,
Lol.
Medreseler, Kürt dili ve kültü­rünün en yaygın ve en yoğun öğrenildiği kurumlardı. Kürt milliyetçiliğinin serpilip şekillenmesinde medrese­lerin büyük katkıları ve belirleyici rolleri olmuştur. Medreselerin bu niteliklerini çok iyi değerlendiren Kemalist yönetim, 3 Mart 1924'te medreselerin kapa­tılmasına karar verecektir. Medreselerin kapatılmala­rıyla birlikte Kürdistan, hızla bir cehaletin ve fikri yok­sullaşmanın içine itildi. Çünkü yerine aynı işlevleri üst­lenecek yeni kurumlar ikame edilmedi. Medreselerin kapanmış olmasını, 1925 Kürt Ulus Hareketi nin neden­lerinden biri olarak düşünüyorum.
60 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.