Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmonakun İbraimov

10.0/10
1 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
319
Görüntülenme

Osmonakun İbraimov Gönderileri

Osmonakun İbraimov kitaplarını, Osmonakun İbraimov sözleri ve alıntılarını, Osmonakun İbraimov yazarlarını, Osmonakun İbraimov yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hiçbir edebiyat dünya edebiyatı ile bağlantı kurmadan gelişemez ve herhangi bir edebiyat hakkındaki söz onun dünya kültürü içerisindeki bağlantılarını ele almadan tam olamaz. Gelişmek isteyen edebiyatlar, en üst kriterleri kendine baz almalıdır.
Sayfa 31 - Bengü
Aytmatov mankurt sözcüğünün Manas Destanı'ndan almıştır. O bunu defalarca oradan aldığını da ifade etmiştir. Romanın yayımlanmasından sonra da mankurtizm terimi ortaya çıkmıştır.
Sayfa 117 - Bengü
Reklam
Dine çok yakındı. Allah inancına sahipti. İslam hakiki dindir derdi. ....camiye veya mescitlere ibadet için gitmezdi fakat görmeye, gezmeye bazen giderdi. Türkiye'ye gittiğinde birçok camiyi gezmiş. Fakat namaz için camiye gittiğini bilmiyorum. Mesela ben de namaz kılmıyorum ama elhamdülillah Müslümanım. Aytmatov öyle Müslümandı. Osmonakun İbraimov
Sayfa 237 - Bengü
Cengiz Aytmatov'un en büyük katkısı Türk dünyasının bir sesi olarak dünya edebiyatına dahil olmasıdır. Türk dünyasının bir temsilcisi olarak dünya edebiyatına girdi. Orta Asya'daki Türk dünyasının bir sembolü oldu. Sovyetlerin içerisindeki nüfusu az olan hakların kaderini dünya edebiyatına yansıttı.
Sayfa 260 - Bengü
Kazaklar onu bir Kazak yazar olarak kabul ediyor. Kırgızlar için ifade ettiği anlam zaten belli. Cengiz Aytmatov iki ülkeyi kendine çok yakın duruyordu Kazakistan ve Türkiye...
Sayfa 246 - Bengü
İlk hikayelerini Saman Yolu, İlk Öğretmen, Yüz Yüze, Cemile ve Erken Gelen Turnalar gibi eserlerini Kırgızca yazmış, sonra bunlar Rusçaya tercüme edilmiştir. Elveda Gülsarı'dan sonra yani 1967 yılından itibaren Rusça yazmıştır.
Sayfa 238
Reklam
Aytmatov bir Müslüman idi. Kendini Müslümanım şeklinde ifade ederdi. Fakat bilhassa Afganistan ve İran'daki olaylardan sonra radikal dini yapılanmalardan endişe duymaya başladı. "Bunlar İslam dinini bozuyorlar" şeklindeki sözlerle endişelerini dile getirdi. O, laik anlayışa sahip bir insandı.
Sayfa 239 - Bengü
Aytmatov'un kahramanları
"Aytmatov'un en büyük özelliği ise; sıradan, en basit bir insanda bile büyük ve güçlü bir kişilik görebilmesi, onun içindeki tarihi derinlikleri, dramatik olayları, zaman kavramını, yapısını çok iyi algilayabilmesidir. Onun kahramanlarının çoğu antik titanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Onlar ateşli bir ruha ve hassas bir kalbe sahiptirler, onların çektiği acılar, insanlığın yüzyıllardır çektiği sorunlarla ilişkilidir. Tolganay, Duyşen, Tanabay, Yedigey, Cemile, Avdiy, Kallistratov..."
Sayfa 89 - Bengü Yayınları, Ankara 2018.
Savaş yıllarında Aytmatov'un "zor görevi"
" En korkuncu bu kara kağıtları aile yakınlarına dağıtmaktı. Kara kâğıt, kara haber celbi, tarafımdan teslim edilmek zorundaydı...Sessizce okuduğum kelimeleri Kırgızca'ya çeviriyordum... Ben kağıdı verirdim, 'sakla' derdim ve sonra annelerin ezik bir ağlama sesi, derin bir çığlık olarak aniden çıkıverirdi. Çırpınan, hıçkıran ve sonra uzun, bitmez, sonu gelmez kederli bir ağlama ile patlardı. Dünyaya getirilip büyütülen ve sonra da o hayata veda eden bir oğula karşılık olarak verilen bu kağıt parçası mıydı?!"
Sayfa 65 - Bengü Yayınları, Ankara 2018.
Aytmatov'un edebî manifestosu
"Cengiz Aytmatov için yazarlık, ilk adımdan itibaren başlayan bir hikayecilik yeteneği, duygulara dokunan ve insanoğlunun sorunlarına değinen bir çalışma alanıydı. 'Ben tüm hislerimi insanlara duyurmak, daha doğrusu onlarla düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Başka türlüsünü yapamam yoksa bu sorumluluğu yalnız başıma kaldıramam.' diyordu. "İlk Ögretmen" 'adlı öyküsünde. Aslında bu onun bir nevi kendi edebi manifestosuydu."
Sayfa 37 - Bengü Yayınları, Ankara 2018.
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.