Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pervin Ergun

Pervin ErgunTürk Kültüründe Ağaç Kültü yazarı
Yazar
9.9/10
6 Kişi
12
Okunma
3
Beğeni
1.524
Görüntülenme

Pervin Ergun Gönderileri

Pervin Ergun kitaplarını, Pervin Ergun sözleri ve alıntılarını, Pervin Ergun yazarlarını, Pervin Ergun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mitoloji gizemler, sırlar ilmidir.
Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, 2004 · Ankara · PDFKitabı okuyacak
Reklam
İyelerin bulundukları yerdeki eşyaları sahiplendiklerine inanılmaktadır. İnanışa göre iyeler, bulundukları mekânda zenginlikler saklamakta ve bu zenginlikleri sahiplenmektedir. Özellikle ata ruhlarının sahiplendiği yerlerin hazineleriyle ilgili pek çok anlatı mevcuttur.
Sayfa 12 - Kömen Yayınları — İyeli yerlerle ilgili alan araştırması yaparken en çok karşılaştığımız soru "define mi arıyorsunuz" olmuştur.Kitabı yarım bıraktı
Geleneksel kültür normlarına göre Sibirya Türklerinde kutsallarla, bu cümleden iyelerle de normal insan dilinde konuşulmaz. Çünkü onlar, insanların yaşadığı bilinen dünya -mitolojik belleğe göre orta dünya- varlıkları değillerdir. Bu yüzden dilleri farklıdır. İyelerle gizli bir dille konuşmak gerekir, bu dil genellikle; kuş dili, çocuk dili veya ıslık şeklindedir.
Sayfa 12 - Kömen YayınlarıKitabı yarım bıraktı
"Dağ ne kadar yüce olsa yol üstünden aşar," der atalarımız.
Sayfa 8 - Kömen YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Dini deneyimlerin dağarcığı sonuçta sınırlıdır ve dinlere kişiliklerini veren şey, farklı temsiller arasında yapılan seçim ile onların gruplandırılma şeklidir. Eliada, "dinsel olayların temel birliğinden ve de aynı zamanda ifade şekillerinin tükenmeyen yenilikleri"nden söz ederken işte bunu anlatmak istemiştir "(Roux 1994: 44-45).
Sayfa 8 - Kömen YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
Tengrizm,
Pek çok araştırmacı bu inanç sistemi üzerine kafa yormuş; çalışma yapmıştır. Alanın önde gelen araştırmacılarından J. P. Roux, otuz yıl emek verdiği, Türklerin ve Moğolların Eski Dini adlı kitabının "bir denemeden ileri gidemeyeceğini" belirtmesi neyle karşı karşıya olduğumuzun göstergesidir.
Sayfa 7 - Kömen YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Ağaç korkar mı?
179-Ağacı Korkutma Birkaç yıl üst üste meyve vermeyen veya çiçeğini döken bir ağaç olursa, sahibi o ağacı korkutur. “Ben bu ağacı keseceğim, iki yıldan beri meyve vermiyor” diyen ağacın sahibi, eline nacağı ve tahrayı aldığı gibi “keseceğim” diyerek ağacın dibine varır. Orada bulunan bir komşusu veya oğlu “Aman kesme, önümüzdeki yıl iyi meyve verir, vermezse kesersin” der ve keseceği aleti elinden almak ister. Baba “keseceğim” der ve az kalınca bir dalı keser ya da gövdeye bir iki darbe vurur. Bu darbe gövdeyi az buçuk yaralayacak kadar olur. “Hadi öfkeni aldın, bu yıl vermezse kesersin" diyerek aleti elinden alırlar. Ağaç bir dalından veya gövdesinden yara alır o kadar. O yıl yaralanan ağaçta meyve çok olur, bu işe ağacı korkutmak denir. (Ü. Ş. Dirlik-1997, 52)
178-Kerestelik Ağaç Kesimi Eskiler kerestelik ağaç keseceklerinde; kereste çürümesin, kurt yemesin uzun müddet dayansın diye ayın karanlığını seçerlerdi. Asma ve ağaç budamayı da ayın karanlığına denk getirirler. Zamanında yapılmazsa meyve oranı düşer, ağaç su kaybeder" derler. (Ü. Ş. Dirlik-1997, 52)
Reklam
177-İncir ve Ceviz Ağaçları İncir ve ceviz ağaçlarının altında devamlı yatılmaz. Eğer yatılırsa inme ineceğine (felç), ölünceye kadar sakat kalacağına inanılır. Yaşlılar sık yapraklı ve koyu gölgeli olan bu iki ağacın gölgesinde uyutmazlar. (Ü. Ş. Dirlik-1997, 51)
1124 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Evet çok kalın bir kitap ama merak edenler için çok değerli bilgiler içeriyor ve puntosu büyük olduğundan sayfanın nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Araştırma kitabı olmasına rağmen gayet akıcı. Yazar Türk kültüründe ağaç kültü konusuna geçmeden önce başka toplumlarda özellikle Kızılderililerde ağaca nasıl bir kutsallık atfedildiğine de değinmiş. Hangi kültürün hangi ağaçları kutsal saydığını örneklerle açıklamış. Eskiden yapılan ritüeller ve günümüze kalanlar hakkında da detaylı bilgiler vermiş.Bunun için sözlü tarih araştırmalarından da faydalanmış. Ben gayet beğendim, konuya meraklı kişilere de okumalarını tavsiye ederim.
Türk Kültüründe Ağaç Kültü
Türk Kültüründe Ağaç KültüPervin Ergun · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 20026 okunma