Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Peter Najarian

Peter NajarianBelleğin Kızları yazarı
Yazar
7.5/10
6 Kişi
20
Okunma
0
Beğeni
692
Görüntülenme

Hakkında

Peter Najarian, Adanalı bir anne ve Diyarbakırlı bir babanın çocuğu olarak 1940'ta New York'ta doğdu. Üniversitede İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu; yaratıcı yazarlık yüksek lisansı yaptı. Çeşitli üniversitelerde edebiyat dersleri verdi. Öykü, şiir ve denemeleri dergi ve antolojilerde yayımlandı. 1971'de yayımlanan Son Ermeni'den sonra, 1978'de ikinci romanı Wash me on Home, Mama (Beni Evde Yıka Anne), 1986'da üçüncü romanı Daughters of Memory (Belleğin Kızları); 1999'da ise anı ve denemelerinden oluşan, son kitabı The Great American Loneliness (Büyük Amerikan Yalnızlığı) yayımlandı. Yazar halen, günlerini edebiyat ve resimle uğraşarak geçirdiği Kaliforniya'da yaşıyor. Ünlü yazar William Saroyan'ın "aklımdan çıkmıyor" sözleriyle övdüğü, akademisyen Lorne Shirinian'ın "Kuzey Amerika Ermeni edebiyatının en önemli metinlerinden biri" olarak kabul ettiği, eleştirmen Paul Fussel'in "Najarian'ın bir sonraki kitabını heyecanla bekliyorum. Bir sonrakini de; sonrakini de…" sözleriyle coşkuyla selamladığı Son Ermeni yetkin bir kalemin yazarlık serüveninin ilk durağı olma özelliği taşıyor. Najarian kitabın Türkçe baskısı için kaleme aldığı dokunaklı önsözde ise "Şimdiye dek hiç olmadığımız kadar yakınlaştığımız bir yüzyıla girdik ve ben küçük kitabımın bu sürecin bir parçası olmasından ötürü çok mutluyum," diye yazdı ve geçmişin acılarından ders çıkararak, bütünüyle farklı bir geleceği hep birlikte inşa etmenin hâlâ mümkün olduğunun altını çizdi.
Unvan:
Yazar
Doğum:
New York, ABD, 1940

Okurlar

20 okur okudu.
23 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
(..) ama bu hayatta her şeye sahip olamazsın. Herkes hem her şeye hem de mutluluğa sahip olmak istiyor. Mutluluk nedir biliyor musun? Şu ekmek parçası ve kendi kendine tuvalete gidebilmektir.”
Bir insan ölünce gülümsemesi nereye gider ..?
Sayfa 50
Reklam
“Ama bu hayatta her şeye sahip olamazsın. Herkes hem her şeye hem de mutluluğa sahip olmak istiyor, Mutluluk nedir biliyor musun? Şu ekmek parçası ve kendi kendine tuvalete gidebilmektir.”
Sayfa 41
Gece gökyüzündeki on binlerce yıldız kendi toprağı üzerinde gördükleriyle aynı. Her yıldız bir hayat demek, aralarındaki boşluksa onun cehennemi..
Sayfa 127
Acıya öyle hassastı ki, kendini hissizleştirmek ister gibi soğuklaşmıştı, ama bir zamanlar kardeşim dediği kişi, onun maskesinin altındakini göremeyecek kadar kördü.
Sayfa 164
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
256 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
“ • Sen ve ben doğu kıyısında yaşarken burada bize köpek gibi davranıyorlardı.‘Köpekler ve Ermeniler giremez yazan tabelalar vardı’ * Şimdi bizim de tabelalarımız var ve üstünde ‘Siyahlar ve Meksikalılar giremez’ yazıyor. * Öyle mi? * Tabii ki,bizim farklı olduğumuzu mu sandın? * Bir gün Siyahların ve Meksikalılar’ın da tabelaları olacak, acaba onlar ne yazacak?” . Pete Najarian Adanalı bir anne ve Diyarbakırlı bir babanın çocuğu. Ancak acıları bu topraklara sığmıyor..Sürgün topraklarda yeni hayatlara başlamaya çalışıyorlar..Kimi Amerika’da kimi Çin’de.. Bazı kadınlar hiç görmediği adamlara satılıyor, bazı kız çocukları tecavüze uğruyor, bazıları ise hala ezgiler mırıldanıyor binlerce yerden kırıldıkları yerlerden.. . Hayatına dokunan kadınların dilini anlatmış yazar,kimi zaman büyük bir öfkeyle,kimi zaman kırgınlıklarla..Hatta gülümseterek de yapmış bunu. Düzenli bir kurgu olmasa da zincir misali anlatılar birbirini bütünlemiş,okuması zor görünse de akıyor yazdıkları.. Bir nehire duyulan özlem gibi~ Sayfa içlerinde yazarın çizgileri de gözümüzün önüne getiriyor karakterleri, mesela yüzündeki derin çizgilerden okuyoruz kimisinin derdini..
Belleğin Kızları
Belleğin KızlarıPeter Najarian · Aras Yayıncılık · 201811 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Belleğin Kızları, sanırım beni aşan bir metin oldu.Büyük bir kıyımdan kurtulan kadınlar, uzak bir ülkede, pek çok yaşanmışlıktan sonra, geçmiş ve bugünü gözler önüne seren sohbetleriyle içimi dağladı.Ancak Zeke'nin kendini arayışı yordu beni.Peter Najarian kişiselden, toplumsala evrilen anlatısında okuyucuyu zorlamış.Bu benim düşüncem elbette.️
Belleğin Kızları
Belleğin KızlarıPeter Najarian · Aras Yayıncılık · 201811 okunma
200 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Son Ermeni
Azınlık halkların acıları, sorunları yada hayatları her zaman ilgimi çekmiştir. O sebeple bu tarz kitapları bulunca hele birinci ağızdan yazılan kitaplar ise şans vermeye çalışıyorum. Bu kitapta o şekilde şans verdiğim bir kitap oldu. Ben kitapta daha çok geçmiş dönemde yaşanan herhangi bir olayın anlatımı şekilde ilerleyecek diye düşünmüştüm. Açıkçası benim beklentim kitaptan çok farklıydı çok fazla okuyan kişi olmadığı için de çok bilgim yoktu. Kitap ise yaşadığı yerlerden farklı sebeplerle göç etmek zorunda kalan Ermenilerin ikinci üçüncü kuşak çocuklarının yeni hayatlarına uyum sancılarını anlatan bir kitap. Kitabın ana karakteri bu uyumu sağlayamayan ve oradan oraya savrulan kendini yersiz yurtsuz hisseden bir karakter. Açıkçası varoluş sancıları çeken ve onun çektiği acıların kaynağını ararken geçmişe bugüne ve hayatında olan yada giren kişilerin hikayelerini de okuyoruz. Yani kitabı bir Ermeni gencinin hayatını sorgulaması şeklinde okumak isteyenlerin seveceği bir kitap onun dışında bir Ermeni tarihi hikayesi okumayı düşünenlerin okuyacağı bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca kitapta çok fazla cinsellik üzerinde durulmuş çoğu şey bir şekilde cinsellik ile bağlanmış bu durum bana gereksiz ve abartılı geldi. Kitabı okumak isteyenleri son bölümde çok güzel bir inceleme yazısı bekliyor bence o kısımda çok güzel olmuş. Kitapta oturmayan yerleri yada neyin neden öyle olduğunu anlamayı kolaylaştırıyor. O kısmı kitabı okuduktan sonra mutlaka okuyun. İyi okumalar.
Son Ermeni
Son ErmeniPeter Najarian · Aras Yayınları · 20069 okunma