Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Philip Hoffman

Philip HoffmanAvrupa Neden Dünyayı Fethetti? yazarı
Yazar
6.3/10
16 Kişi
42
Okunma
0
Beğeni
591
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar,

Okurlar

42 okur okudu.
72 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Ancak erken modern dönemde, muazzam miktarda borç alan devletler, en azından Avrupa'da, aynı zamanda kişi başına vergi gelirleri de en yüksek olanlardı; çünkü aksi takdirde borç verenler borç vermekte tereddüt ederlerdi. Dolayısıyla ağır borçlanma ağır vergilerle bir aradaydı."
Sayfa 44
Bir zaman makinesinin sizi 900 yılına taşıdığını ve dünyada bir yere, uzunca bir süreliğine kalmanız için indirdiğini hayal edin. Nerede yaşamak isterdiniz? Siz olasılıkları değerlendirirken bizim şu tavsiyemizi göz önünde bulundurun: Ne yapın edin, Batı Avrupa’dan uzak durun. Bu kadar yoksulluk, şiddet ve politik kaos içeren bir yerde neden yaşayasınız ki?..(bir sayfa sonrası) Şimdi zaman makineniz sizi ileri bir tarihe, 1914’e götürsün. Bu tarihte, bir zamanlar acınacak halde olan Avrupalıların dünyaya egemen olduklarını görünce çok şaşıracaksınız. Nereye giderseniz gidin, onların nüfuzuna tanık olacaksınız…(bir sayfa sonrası) Peki nasıl oldu da sonunda dünyaya boyun eğdiren Avrupalılar oldu? Neden Çinliler, Japonlar, Ortadoğu’daki Osmanlılar değil de Avrupalılar?
Reklam
Doğu Asya’nın aksine, Avrupa’da kalıcı bir egemen güç ortaya çıkmadı ve Osmanlı padişahlarının aksine, Batı Avrupa’nın kralları köle askerlere bel bağlamadılar ve dolayısıyla çok kaynak elde etmek için yerel elitlerle müzakere etmek zorunda kaldılar.
Sayfa 170Kitabı okudu
Ayrıca Osmanlı Padişahlarının önünde başka bir engel daha vardı: Mutaassıp Muhafazakarlar Batı teknolojisinin alınmasına karşıydı.
Sayfa 105Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
5/10 puan verdi
''Göz kamaştırıcı'' Edward Rothstein, Wall Street Journal Kitabın arkasında yazan bir söz. Kitabın adı o kadar dikkat çekiciki mutlaka elinize alıp okumasanız dahi incelemek isteyeceksiniz. Ama gerçekten öylemi? Kitap coğrafi keşiflerle başlayan ve buna katkı sağlayacak etken olan barutun üzerinde durmakta. Devletler arası münasebetler /ki bu ağırlıklı olarak Avrupa devletleri, buna neden olduğunu söyleyecektir. Az da olsa kitapta harita mevcut. Yazarın üstüne basarak söylediği şeylerden en önemlisi Sık sık savaş olması ve yüksek meblağlar harcanmasıdır. Biliyoruzki Avrupa dünyada en fazla savaşların olduğu yerlerin başında geliyor. Bu durum Avrupalı devletlerin kendilerini geliştirmesine neden olmuştur. Sadece bu! Birçok farklı devlet ayrı ayrı ele alınır. Japonya dahi. Diyeceksinizki Osmanlı yokmu? var elbet var! toplasanız 1 - 2 sayfa ancak. Yeterli mi tabiki de hayır. Bu kitabı beğenmediğimi ve yetersiz bulduğumu söylemem gerek. Buna neden olarak ise sadece bir kaç etkenin Avrupa'nın dünyayı fethettiği görüşüdür. Bunu daraltamazsınız. Ayrıca Avrupa dünyadan izole olmuş gibi geliştiği gösterilmiş kendi kendilerine buna ulaştığı izlenimi verilmiştir. İslam dünyası, Türk dünyası üzerine neredeyse bilgi yok denilecek kadar azdır. kanaat notum: 4/10
Avrupa Neden Dünyayı Fethetti?
Avrupa Neden Dünyayı Fethetti?Philip Hoffman · Say Yayınları · 201842 okunma
Reklam
368 syf.
10/10 puan verdi
Askeri ve Siyasi Tarih
Avrupa'daki askeri ve siyasi gelişmeleri Osmanlı, Rusya, Çin, Japonya ve Hindistan'la karşılaştırarak detaylı bir analiz sunuyor. Avrupalıların tarihsel süreçte gerçekleştirdikleri büyük askeri atılımları gördüğünüzde onların 1914 yılında dünyanın %84'ünü nasıl ele geçirdiğini de anlıyorsunuz.
Avrupa Neden Dünyayı Fethetti?
Avrupa Neden Dünyayı Fethetti?Philip Hoffman · Say Yayınları · 201842 okunma
368 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Öncelikle kitabı okumayı düşünenlere yazarın bir ekonomi profesörü olduğunu ve komuyla alakalı argümanlarını bir matematiksel model üzerinden açıkladığını söylemek isterim. Hofffman'ın argümanına göre Avrupa'nın dünyayı fethetmesinin temel 4 nedeni/etkeni/koşulu var. 1. Savaşların sık olması 2. Savaşlarda yoğun harcama yapma 3. Barut teknolojisinin yoğun kullanımı 4. Askeri teknolojiyi edinmenin önünde engellerin olmaması Hoffman bu 4 madde üzerinde kurduğu argümanı Japonya, Çin, Osmanlı ve Rusya ile kıyaslamalı olarak açıklıyor. Başta belirttiğim gibi yazarın bir ekonomist oluşu argümanlarını bu çerçevede ve bakış açısında tutmasına neden olmuş. Örneğin Diamond'un 'coğrafya' argümanını Hoffman yeterli bulmadığını da açıklıyor. Okurken kültürel ve beşeri etkenlerin olaya hiç dahil olmaması sizi olaydan belki bir nebze olsun uzaklaştırabilir. Yine de konuya meraklı olanların okumasını tavsiye ederim. Özellikle yazar kitabın sonunda çok zengin bir kaynakça sunuyor ki kitabın beni en mutlu eden kısmıydı.
Avrupa Neden Dünyayı Fethetti?
Avrupa Neden Dünyayı Fethetti?Philip Hoffman · Say Yayınları · 201842 okunma