Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pierre Ancet

Pierre AncetUcube Bedenlerin Fenomenolojisi yazarı
Yazar
9.0/10
4 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
437
Görüntülenme

Pierre Ancet Sözleri ve Alıntıları

Pierre Ancet sözleri ve alıntılarını, Pierre Ancet kitap alıntılarını, Pierre Ancet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Engellinin sakatlığını gördüğümüzde üstümü­ze çöken sıkıntıda bu yakınlığı görmeyi reddedişin bir izini mi görmek gerek?
Bedenin ifade boyutuna bakıldığında, yüzün ayrı bir bütün gibi işlediği görülür. Yüz bir beden­deki, kendi anlam ağıyla başka bir beden gibidir, bedenin geri kalanından ayrı tutulabilir. Her yüz, istençdışı da olsa bir ifade yan­sıtır. Kendisine rağmen, irsi yollardan bir ifade edinemeyecek ka­dar ucube bir yüz yoktur.
Reklam
Anakronik olarak bir ucubenin derealizasyonu (yalnızca dış görünüşüne duyulan ilgi, insan olup olmadığı sorusunun kesin reddi) gibi görünen şey, bölünmeleri bizimkilerle örtüşmeyen bir dünyanın "gerçekçi" bakış açısıdır.
Böyle bir rahatsızlığın nedeni nedir? Aslında ortada bir adaletsizlik, bir suçlu yok. Ne var ki, söz konusu olan duygu, agresyondur. Aykırı bir şekil görüntüsü, fiziki saldırı benzeri bir şiddetin taşıyıcısıymış gibi, ötekinin tüm masumiyetine rağmen agresyonu gündeme getirir.
Ucube bedenden bir gölge yayılır, çünkü beni kendi kendi￾me, engellinin aniden gerçeğe dönüştürdüğü fantezinin psişik mekânına gönderir.21 Bedenin çok sayıdaki imgesinin ötesinde -bunlar aynı zamanda bireysel duyguları, travma yaratan dene￾yim leri22 ifade etme yoludur- kimi algılar bu yaşantıları anıştı￾rır ve kendilik imgesinin mahrem alanına ait olan şeyleri ortaya çıkartırlar. Bu bakımdan ucube ve fiziksel sakatlık görüntüsün￾den, kendi kaygılarımızı uzaklaştırmak için kaçmaya yelteniriz. Söz konusu olan, başkasını, değersizleşmiş bir insanlık yansı￾ması olarak reddetme isteğinin ötesinde, onda gördüğüm kendi değersizleşmiş imgemi, ucubeliğin bana tuttuğu deforme eden aynada yüzleştiğim bu şekilsiz ikizi de reddetmektir.
Reklam
Ucubeyi görmeyi tekrar tekrar reddedişte kendi beden deneyiminin istikrarsızlığına karşı umutsuzca kendini koruma girişimi okunur. Ucubeliğin yarattığı travmayı yaşayan özne, derisine yapışmış, tahammül edilemez bir şeyden kendini kurtarmak istermiş gibidir. Bariz morfolojik farklılıklara rağmen, mesafe koymak için başvurulan derealizasyona rağmen başkasının bedenine yapışmak kaçınılmazmış gibi. İnsanın bu büyüleyici temaşadan kaçabilmesi ancak kendinden kopuşla mümkündür.
Gilles Deleuze'ün Francis Bacon resimleri hakkında dikkat çektiği noktayı tekrar etmek gerekirse, bu tür fotoğraflarda önemli olan duyumsama arayışı değil, sansasyonel olanın arayışıdır. Duyumsamayı aramak nesneyi, formu, renkleri aracılığıyla yeniden yaratmak için mekânı işleyerek, figürasyondan figürü bozmak yoluyla kaçmaya çalışarak temsilden, algılandığı şekliyle nesneden ayrılmak, uzaklaşmak demektir. Sansasyonel olanı aramak imge ve heyecan yoluyla şoke etmeyi hedeflemek demektir, ama görünüş biçimiyle değil, bizatihi görünen yani gönderge ölçüsünde. Bacon resimleri, gerçekten şekilsiz olan bedenin cezbetme potansiyelini kullanmak amacıyla değil de, temsilden çıkma amacıyla bedensel varyasyon aracılığıyla duyumsamanın peşindedir.
Georges Canguilhem için "yaşamın karşıtı olan değer ölüm değil ucubeliktir." Ucubelik, hayatın "dışarıdan zaruri sınırlaması" olan ölümün aksine, hayatı içeriden tehdit eder. "Ucubelik, [...] canlının, yaşayamayan tarafından reddidir."
Herbirimizin içinde saklanan canlı canlı derisi yüzülmüş (yara­tık), görülen ölüden daha endişe vericidir. Herkes, ucubemsi bir başarısızlığa hizmet edebilecek bir malzemeden yapılmıştır. Ka­bul edelim yahut etmeyelim, herkes bu belirsizliğin izini bütün hayatı boyunca iyi bilmediği içorganlarında, kendini kateden ve fiziki bütünlüğünün temelini kerte kerte oyan bu kaynaşmada taşır.
40 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.