Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Richard Sennett

Richard SennettKarakter Aşınması yazarı
Yazar
8.1/10
399 Kişi
1.668
Okunma
182
Beğeni
9,7bin
Görüntülenme

Richard Sennett Gönderileri

Richard Sennett kitaplarını, Richard Sennett sözleri ve alıntılarını, Richard Sennett yazarlarını, Richard Sennett yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Goethe
“Ne­reye gidiyor, kim bilir? Nereden geldiğini bile zar zor hatırlıyor!”
Sayfa 138 - Ayrıntı yayınlarıKitabı okudu
Esnek iktidar rejiminin üç öğesi, oyunu kurallarına göre oynamaya çalışan sıradan çalışanlarda karakter aşınmasına yol açıyor.
Sayfa 69 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Günümüzde kapitalistleri aynı anda birçok olasılığı değerlendirmeye iten nedenlerin temelinde belki de sırf ekonomik zorunluluk yatıyor. Ancak bu tür pratik gerçeklikler, belirli bir karakter gücü, yani düzensizlik içinde yaşayacak cesarete sahip, kayboluşun ortasında gelişebilen bir insanın gücünü gerektirir.
Sayfa 68 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Anglo-Amerikan rejimi daha düşük bir işsizlik oranına fakat giderek artan bir ücret eşitsizliğine neden olmuştur. Burada mevcut servet eşitsizliği korkunç bir boyuttadır. Ekonomist Simon Head'e göre ABD'deki çalışan nüfusun alt yüzde 80'lik diliminin (enflasyona göre ayarlanmış) ücretleri 1973 ve 1995 arasında yüzde 18 düşmüş, şirketlerdeki elit tabakanın geliri ise, vergi öncesinde yüzde 19, vergi muhasebecileri sihirli değneklerini değdirdikten sonra yüzde 66 artmıştır.
Sayfa 58 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Ren modeli, daha güçsüz olan yurttaşlar zorluk yaşamaya başladığında değişimi frenler, Anglo-Amerikan modeliyse güçsüzler bedel ödese dahi iş organizasyonu ve uygulamalarındaki değişimden vazgeçmez.
Sayfa 58 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Bu yeni üretim sürecinin en temel özelliği, dış dünyanın değişken taleplerinin kurumun iç yapısını belirlemesine izin vermesidir. İşte piyasaya yanıt vermek için gerekli olan bu unsurlar, kesin, geri dönülmez değişimlerin kabul edilmesini sağlar.
Sayfa 56 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Ancak modern kapitalizmi, her ne kadar örgütsüz ve verimsiz olsa da kesin ve geri döndürülemez bir değişim arayışına iten daha temel nedenler vardır. Bunlar tüketici talebindeki volatilite ya da dalgalanmayla ilişkilidir. Talepteki bu volatilite esnek rejimlerin ikinci özelliği olan, üretimde esnek uzmanlaşmaya yol açar.
Sayfa 55 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Bunun aksine, günümüzde bürokratik rutini hedef alan esnek değişim, kurumları kesin ve geri dönülmez biçimde dönüştürmeyi amaçlar; öyle ki bugün ile geçmiş arasındaki süreklilik bozulur.
Sayfa 52 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Modern esneklik biçimlerinde gizli olarak var olan iktidar sistemi üç öğeden oluşur: Kurumların kökten dönüşümü, üretimde esnek uzmanlaşma ve iktidarın merkezileşme olmadan yoğunlaşması.
Sayfa 51 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
"Ucuz adamlar pahalı makinelere ihtiyaç duyar" diyen ve bu yeniliklerin ilk savunucularından olan Sterling Bunnell, "yüksek vasıflı adamlar ise alet kutusundan başka pek bir şeye ihtiyaç duymaz" diyordu. İnsan emeğini basitleştirmek için karmaşık makineler kullanılması fikri, Smith'in korkularının gerçek olmasına giden yolu açtı. Örneğin, endüstri psikoloğu Frederick W. Taylor, büyük bir tesiste makine ve endüstriyel tasarımın müthiş derecede karmaşık hale gelebileceğini, ancak işçilerin bu bütünün dizaynını anlamasına gerek olmadığını düşünüyordu; hatta ona göre, bütünün dizaynını anlama çabasıyla ne kadar az "meşgul olurlarsa" kendi işlerine de o kadar verimli bir biçimde sarılırlardı.
Sayfa 43 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Rutin, belirli bir noktada zararlı hale gelmeye başlar. Çünkü insanoğlu kendi çabası üzerindeki kontrolünü yitirir; çalışma zamanı üzerindeki kontrolün yitmesi ise insanın zihnen öldüğü anlamına gelir. Smith, kendi çağındaki kapitalizmin bu yol ayrımına geldiğini düşünüyordu. Smith, yeni düzende "en çok emek sarf edenler en azla yetiniyor" dediğinde, aklında ücretlerden ziyade işin bu insani boyutu vardı. Ulusların Zenginliği'nin en karamsar pasajlarından birinde Smith şöyle yazar: İşbölümünün ilerlemesiyle birlikte, emeğiyle geçinen insanların çoğunun işi ... bir dizi çok basit işlemle, hatta bir veya iki işlemle sınırlı hale gelir ... Bütün hayatı birkaç basit işlemi gerçekleştirmekle geçen adam ... son derece aptal ve cahil hale gelir.
Sayfa 39 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Ulusların Zenginliği, tek bir büyük içgörü üzerine kuruludur: Smith'e göre, para, mal ve emeğin serbest dolaşımı, insanları giderek daha fazla uzmanlaşmaya zorlayacaktı. Serbest pazarların büyümesi, beraberinde toplumsal iş bölümünü getirecekti. Bir arı kovanını gözlemlemek Smith'in iş bölümü kavramını daha kolay anlamamızı sağlar: Kovan büyüdükçe her bir petek farklı bir iş için ayrılır. Formel bir biçimde ifade edersek, mübadelenin nicel boyutu -para arzının hacmi veya piyasadaki mal miktarı- büyüdükçe, üretim fonksiyonunda kaçınılmaz bir uzmanlaşma görülür.
Sayfa 37 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Voltaire'in Kandid'inde Martin, "Teori üretmeyi bırakıp çalışalım" der, "yaşamı katlanılır kılmanın tek yolu budur."
Sayfa 37 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Pico, “Kendimizden hiçbir şey üretememek .... ne büyük bir zavallılıktır” diyor. Dünyadaki görevimiz yaratmaktır ve bu yaratıların en büyüğü de kendi yaşam hikâyemizi şekillendir­mektir. Güçlü karakter sahibi olan bir insanın temel özelliklerinden biri, deneyimlerine şekil verme gücüdür.
Sayfa 107 - Ayrıntı yayınlarıKitabı okudu
Kitlelere insan gözüyle bakılmadığından, önemli olan kişinin kendini kitleden ne kadar ayrıştırabildiğidir. Amerikalıların bireycilik saplantısı bu bağlamdaki bir statü ihtiyacını gösterir: Ki­şi, kendisi olduğu için saygı görmek ister.
Sayfa 67 - Ayrıntı yayınlarıKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.