Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rıfat Miser

Rıfat MiserÇevre Eğitimi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
298
Görüntülenme

Rıfat Miser Sözleri ve Alıntıları

Rıfat Miser sözleri ve alıntılarını, Rıfat Miser kitap alıntılarını, Rıfat Miser en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sera etkisi: Bir diğer hava kirliliği de havanın ısınmasıdır. Sera etkisi doğal bir oluşumdur ve yaşamsal önemi vardır. Böylece dünya sıcak ve yaşanabilir bir özellik kazanmaktadır. Sera etkisi olmasaydı ekvatordaki denizler bile geceleri buzla kaplanabilirdi. Karbondioksit ve metan gibi gazların yerden yayılan ısıyı hapsetmesi (sera etkisi), atmosferin alt düzeylerinde hava sıcaklığının artmasına yol açmaktadır. Bu gazların yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının atmosfere geri dönüşümünü kısaltlaması, dünya iklim değişikliklerini yol açmaktadır- açabilecektir. Küresel ısınma sonucunda, kuzey yarım kürede buzullar küçülmekte, kar örtüsü incelmektedir. Böyle giderse 21 yüzyılda insanlık ekomülteci kitleleriyle uğraşmak zorunda kalacaktır.
Maddenin yapı taşı atomlar; protein ve nötronlardan oluştuğu bir çekirdek ile bu çekirdek etrafında dönen bir veya birkaç elektrondan oluşur. Çekirdeğindeki nötron sayısı proton sayısından fazla olan kararsız maddelerin nötronları Alfa, Beta, Gama ışınları saçarak parçalanırlar. Işın saçarak parçalanan bu tür maddelere radyoaktif madde; heyelan ışınları da radyasyon denilmektedir.
Reklam
Insanın ekosistem içindeki işlevi nedir? Ekosistem içinde insana en yakışan işlev: Yanardağ patlamaları, göktaşı düşmeleri, büyük fırtına ve yangınlar gibi nedenlerle ortaya çıkan eksilten geri bildirim mekanizmalarının sistemi onarmaktan yetersiz kaldığı durumlarda veya sistemin sayılanların dışında herhangi bir nedenle bozulduğu durumlarda sistemi onarmak olabilir. Biyosferde yaşamın sürmesi için ekosistem hastalanmasın diye koruyucu hekimlik yapmak; hastalanınca sistemin sağaltmak zeka ve akıl düzeyi açısından ancak insanın başarabileceği bir işlevdir.
Sayfa 133Kitabı okudu
... Suya fazla oranda besleyici mineral verildiğinde ötrofikasyon oluşur. Bu besleyiciler çoğunlukla fosfor bileşikleri oldukları için fosfat kirlenmesi olarak da anılır. Besleyici minerallerin fazlalığı suda aşırı yosun üremesine yol açar. Aşırı çoğalan bitkiler öldüğünde dibe çöker ve bunların ayrışma işlemi için mikroorganizmalar tarafından aşırı kullanılan oksijen dip kısımlarda tükenir. Oksijen tükenmesi Öncelikle dip kısımlarda yaşamı olanaksız kılar; yanı sıra ayrışma sırasında ortaya çıkan hidrojen sülfik gazın yüzeye vurduğunda balıkların ölümüne yol açar.
Radyoaktif maddeler atom bombası gibi savaş araçları, nükleer enerji santralleri ve hekimlikteki röntgen uygulamaları gibi yollarla günlük yaşamda kullanılmaktadır... Bu durum radyoaktif kirli yol açmaktadır. Radyoaktif kirliliğin en önemli özelliği, kirleticilerin ömrünün çok uzun olmasıdır.
DNA'nın içerdiği her bilgi (gen) bir enzim tarafından kopya edilerek, hücre çekirdeğinden sitoplazmaya taşınır. Bu gen kopyasına mesajcı RNA denilmektedir. mRNA bir ucuna ribozoma bağlar. Ribozom, mRNA'nın DNA'dan öğrendiği bilgiyi alır. Ve ribozom DNA'nın istediği proteini üretir.
Reklam
Öğrencilerin ağaç dikimi ve bakımı kampanyalarına katılımı; okul bahçesinin uygun bir alanını coğrafi koşullara uygun çiçek, sebze, bitki vb. dikilerek park haline getirmesi; gönüllü öğrencilerden oluşan bir çevre kulübü kurma ve bunun aracılığıyla bir çevre panosu düzenleme, kirliliğe neden olan maddeleri toplama, çevreyi korumaya dönük olumlu davranışları yazma ve uygulama etkinlikleri yoluyla çevreyi temizlemeye yönelik basit yöntemler geliştirmesi ve çevreyi koruma etkinliklerine gönüllü katılımcı olması gerekir.
Sayfa 129Kitabı okudu
Oksijen kullanımı
Hayvanlar serbest oksijen olmadan yaşayamaz. İlkel atmosferde serbest oksijen yoktu. Serbest oksijen, bitkilerin ürünüdür; enerji yapım sürecindeki atık üründür. Hayvanlarsa, şekeri oksijenle yakarak kendi yapımları için gereken enerjiyi işe koşarlar. Oksijen yalnızca hayvanların enerji gereksinmelerinin karşılanmasında kullanılmaz. Milyarlarca yıldır bitkilerin ürettiği oksijen atmosferde birikerek ozon tabakasını oluşturmuştur. Ozon tabakası DNA ' yı bozabilen morötesi ışınlarını tutarak yeryüzünde yaşayan canlılara ulaşmasını engellemektedir.
İnsanın ekosistem içinde özel bir konumu vardır. Geliştirdiği teknoloji aracılığıyla yeraltı ve yerüstü varlıklarını kullanarak kendisine yapay bir çevre oluşturmaktadır.
Hücre içinde yaşamı oluşturan bütün işlemlerin yerine getirilebilmesi için enerji gerekir. Bu enerjinin kaynağı, güneştir. Bitkilere yeşil rengi veren klorofil, yüzeyine çarpan ışığı tutar; önce elektrik enerjisine, sonra kimyasal enerjiye (şekere) dönüştürür. Şeker bitkinin yapımı için yanabilir bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Bitkiler; ışık enerjisi+karbondioksit+su moleküllerini tüketip, bunlardan şeker ve oksijen üretir. Hayvanlar (ve insanlar), kendi vücutlarının yapımı için gereken enerjiyi, bitkileri (ve hayvanları) yiyerek elde ederler.
Reklam
Çevre bilim çalışmalarını ve çevreci hareketlerin dayandığı iki temel düşünceden söz edilebilir. Bunlar: 1)Günümüzde yaşam yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır, 2) Bu tehlike insan davranışlarının doğa üzerindeki birikimin etkisini bir üründür.
Çevre nedir?
Canlının yaşam alanı olan yer onun temel yaşamsal gereksinmelerini karşılanmasının kaynağı olduğu için çok önemlidir. Bir canlının temel yaşamsal gereksinmelerini karşılanmasının kaynağı olan bu yere 'çevre' denir.
Flora ve fauna nedir?
Bir ekosistemde doğal olarak bulunan bitki çeşitlerinin tümüne flora; doğal olarak bulunan hayvan çeşitlerinin tümüne de fauna denir.
Habitat Nedir?
Bir canlının çevresi ile o canlının bekası arasında derin ilişkiler gözlenir .Bu ilişkileri çarpıcı biçimde gösteren kavram ise habitat kavramıdır. Bir canlı türünün, biyosfer içinde yaşadığı uygun ortama o türün habitatı denir.Her canlı kendisi için uygun ögelerin bulunduğu bir çevrede yaşamını sürdürebilir.
Ekosfer, biyosfer nedir?
Her ekosistem diğer ekosistemler ile etkileşim halindedir. Etkileşimli bu ekosistemler toplamına da ekosfer denir. Ekosfer, dünya ekosistemidir. Dünyanın oluşturduğu bu bütüne , canlı küre anlamında biyosfer de denilmektedir.
41 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.