Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Saadettin Yıldız

Saadettin Yıldız"Bayrak Şairi" Arif Nihat Asya'dan Seçmeler yazarı
Yazar
Çevirmen
7.3/10
7 Kişi
32
Okunma
3
Beğeni
700
Görüntülenme

Saadettin Yıldız Gönderileri

Saadettin Yıldız kitaplarını, Saadettin Yıldız sözleri ve alıntılarını, Saadettin Yıldız yazarlarını, Saadettin Yıldız yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
212 syf.
·
Puan vermedi
Arif Nihat ASYA'yı tanımak isteyenler için bu kitap faydalı olabilir. Arif Nihat ASYA'nın hayatının dönüm noktalarını, bilinmeyen yönlerini keşfedebilirsiniz bu çalışma ile birlikte. Örneğin her ne kadar şiiriyle ünlense de nesirlerininde -verilen örneklerle- en az şiirleri kadar damağınızda tat bıraktığını görürsünüz. Resimle de ilgili olduğunu öğrenirsiniz Asya'nın. Bu çalışma biyografi yazısından ziyade bibliyografi çalışması. Asya'nın eserlerinden bahsederken bu eserlerden verilen örneklerle tanıklığımız arttırılmış. Gerek eşinin dilinden gerek yazılarından gerekse hakkında yazılanlardan... Biyografi yazısı olma iddiasında olmayan bu çalışma, biyografisini yazmak isteyecekler için iyi bir yol gösterici olabilir.
Arif Nihat Asya
Arif Nihat AsyaSaadettin Yıldız · Kültür Bakanlığı Yayınları · 19914 okunma
"Şu dünyada ana görmemiş Asya'nın senin gibi güzel, iyi, sıcak bir kızı eşi bildiği kadar annesi bilmeğe de ihtiyacı var."
Sayfa 35 - -Arif Nihat Asya'nın ikinci eşi Servet Hanım'a yazdığı mektuptan alıntı.
Reklam
Arif Nihat Asya ve Yalnızlık
Arif Nihat Asya
Arif Nihat Asya
Kitabın yirmi beşinci sayfasında "Geniş bir dost çevresine sahip olmasına rağmen, Arif Nihat, hayatının son yıllarında yalnızlık çekmiş, bu sebeple de manevî sıkıntılara düşmüştür." diyor yazar Saadettin Yıldız. -Bu konuyla ilgili Arif Nihat Asyanın eşi Servet hanım sevdiğim bir yazar olan Emine Işınsu'ya şunları söylemiş: "O dostlarının vefasızlığından öldü, yalnızlıktan aranmamaktan. Şöyle gönlünce sohbet edememekten öldü. (...) Her gün seni sorardı; Işınsu neden uğramıyor? Metin Samancı'yı arardı. Herkesi canım, herkesi sordu. Neden gelmiyorlar? ..." Yine yazarın sözleriyle devam edelim, bu anlatılanların devamında yazar şunları eklemiş: "Emine Işınsu da Arif Nihat'ın yalnız bırakılışını -kendisini ve Arif Nihat'a yakın olması gereken çevreyi de hesaba çekerek- şöyle söylemiş: (Fotoğraf) -Burada Emine Işınsu'nun yutkunamayışına şahit oluyoruz. Bu iki kıymetli isimin dost olduğunu öğrenmek mutlu ediyor beni. Ve tabi zamanında Emine Işınsu'nun annesi Halide Nusret Zorlutuna Hanım ile dergide "Türk gençliğine, sanat yönünden rehberlik etmek ve halis sanatın verimli bir ocağı olmak." gayesiyle çalıştıklarını öğrenmek.
Dolup taşar camekânlarda her çeşit sigara; O eskidir, bu yeni... "En az zararlı olan, hangi cinstir?" dersen Derim: "İçilmeyeni" *
Sayfa 19 - *Arif Nihat ASYA
Ne şiirden, ne şöhrettendir: Mutluluk Arif'e, Servet'tendir.
Sayfa 10 - İkinci eşi Servet Hanım.
VASİYET - ARİF NİHAT ASYA
Derin kazın, geniş tutun; Sağlam olsun, muhkem olsun! Bırakın: yine üstümü Örtecek el, annem olsun! Koynuna girdiğim toprak Meleğim, melikem olsun! Ey cemreler, toprağımdan Bitirin bir çiğdem olsun! Açılınca hata, savap Kurtlar, kuşlar hakem olsun! Şu dünyada iyiliği İncitmedi fiskem olsun; Yalanımı bulamazlar Ki anlımda lekem olsun. Kitabımın yaprakları Yuvam, yudum, ülkem olsun! Ben de han’ım, ben de sultan.. Veliahdım, gölgem olsun!
Sayfa 184Kitabı okudu
Reklam
VASİYET - Örtecek el, ANNEM olsun!
Öksüz bir şair Ben başka “mahallenin” çocuğuyum. Arif Nihat Asya’yı pek okumadım; pek tanımadım. Çünkü önyargılıydım. Yavuz Bülent Bakiler’in yazdığı “Arif Nihat Asya’nın İhtişamı” kitabını 2 yıl önce okuyup, hayatını öğrenince çok şaşırdım. Neden bu derece katı-sert milliyetçi olduğunu kavradım; kaybetmek korkusu! Arif Nihat Asya yetimdi... VASİYET - Örtecek el, ANNEM olsun! Ünlü şair ARİF NİHAT ASYA, ‘Annemi rüya halinde hatırlıyorum’ diyerek, heyecanını paylaşıyor ve karşısına çıkan tekerlekli sandalyede felçli bir kadına sarılarak ağlıyor. Bu yüzden en çok anne şiirleri kaleme almıştır” Vasiyet Derin kazın, geniş tutun (mezarımı) ; Sağlam olsun, muhkem olsun! Bırakın: yine üstümü Örtecek el, ANNEM olsun! Koynuna girdiğim toprak Meleğim, melikem olsun! Ey cemreler, toprağımdan Bitirin bir çiğdem olsun! Açılınca hata, savap Kurtlar, kuşlar hakem olsun! Şu dünyada iyiliği SONER YALÇIN, ÜLKÜCÜ ŞAİR "ARİF NİHAT ASYA YI" ANLATTI YAZISINDAN
İnsanlık
Dünyamızı sorma , hem yeter hem yetmez Alçakları var , tartmaya dirhem yetmez İnsanlık buysa çok gelir bir Cennet Lakin , Yüce Tanrım , on Cehennem yetmez !
Sayfa 129 - "Bayrak Şairi" Arif Nihat Asya'dan Seçmeler "Bayrak Şairi" Arif Nihat Asya'dan Seçmeler Saadettin YıldızKitabı okudu
ŞİİRİN AMACI- sayfa Devamı
Oysa sanatçı, ipekböceğinin kendi kozası içinde ipeğini örmesi gibi, kendi duygu dünyasının sesini dinlemeli ve bu sesi duyurmaya çalışmalıdır. "Gündelik sanatla uğraşacak adam değildim... Lakin sana. tın da cemiyete ve halka borcu olduğunu düşündüm. Yazdım, konuştum... Belki ileri gittiğim de oldu. Fakat... dil yalancılığı da, kalem yalancılığı da yapmadım!"60 Şairin, "Dil yalancılığı da, kalem yalancılığı da yapma- dım." sözü, günlük sanatla uğraşırken de estetik endişeyi ve sanatçı haysiyetini bir kenara bırakmak istemeyişinin işare- tidir. "Sanatçı, muhatabının kılıbığı olmamaya dikkat ettiği ka- dar, ona sırtını çevirmemeye de dikkat etmelidir. Sanatçı, konusunu muhatabının konusu haline getirmek gücünde olmalıdır. "61 Ârif Nihat'ın şiir anlayışını kendi ağzından özetlemek üzere, bu kitabın "Şiirlerinden Seçmeler/ Sanat ve Sanatçılar" başlıklı alt bölümünde yer alan "Söylemek” adlı şiire bakılabilir. ---------------------------------------------------------------- 60 Berat, Kubbeler, N.5, 1976, s.294 61 Defne D., Şubat-1969 S.62
ŞİİRİN AMACI
Arif Nihat, sanatın gayesi konusunda çok katı bir tutum içine girmemiştir. Güzelliği ihmal etmemek kaydıyla çeşitli değerleri öne çıkardığı şiirleri az değildir. Fakat ana tutumu, estetik değer ile sosyal faydayı barıştırıp kaynaştırmak olarak belirlenebilir. "Bana göre önemli olan, şiirde bizim duygumuzu, bizim ru humuzu, bizim kültürümüzü, bizim medeniyetimizi ortaya koymaktır. Muhtevâda milli olmaktır."56 "Kendisini bir aktör gibi, sık sık başkaları namına konuş maya salahiyetli, hatta mecbur kabul etmezsek şair, cemiyetin adamı olmaktan çıkar. "57 Her kim ki bu halk için yazar, halkın olur; Aydınlatabildiyse, eğer aydın olur... Muhtâc değildir eli, altın kaleme: Kullandığı her kalem onun, altın olur.58 Sosyal fayda gözetmenin önemini dile getiren bu örneklere karşılık, şair, şiirin estetik fonksiyonunu daha net ifade- lerle savunmaktadır: "Birçok eserlerde tez sanat zevkinden önce geliyor. Yani sanatı eşek yapıyorlar, tezi onun sırtına bindiriyorlar. Sanat bir semer hayvanı değildir. ...kozası içinde reklamsız çalışan bazı sanatkârlardan ya- rina gerçek sanat örneği romanlar, hikâyeler, hatta piyesler kalacaktır. "59 Şairin, Töre dergisinden aldığımız pasajda, tez'in sanatı boğmasına -hicvi seven mizâcına uygun bir ifade tarzıyla- karşı çıktığını görüyoruz. -------------------------------------------------------------- 56 Töre D., Şubat-1977, S 69 57 Açık Mektup, Kanatlarını Arayanlar, N.3, 1976, s.224 Altın, Yerden Gökten, $.7, 1976, s.295 59 Töre D., Ekim-1972, S.17
Reklam
Nefs ile Şavaşmaktır AŞK ..! Yar'in Eline El Sürmek için Can Atarken, Ellerini Bir Birine Kenetleyip, (AR) Etmektir AŞK..
Ateş, dumanın eteğine yapışmış, yalvarıyordu: -bırakma beni, bırakma beni…
Sayfa 361Kitabı okudu
Üçtür seni karşılamaya çıkıyor, boş dönüyoruz… Nerede kaldın. Sen de mi sözünde durmaz oldun?
Sayfa 327Kitabı okudu
Kış mevsimi bir geldi mi gitmez, çocuğum Sonsuz gece başlayınca, bitmez, çocuğum.. Kurşunlu bulutlar yığılır üstümüze. Günler yüzünün seyrine yetmez, çocuğum.
Sayfa 230Kitabı okudu
101 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.