Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Samuel H. Sternberg

Samuel H. SternbergYaratılıştaki Çatlak yazarı
Yazar
8.8/10
30 Kişi
104
Okunma
1
Beğeni
432
Görüntülenme

Samuel H. Sternberg Gönderileri

Samuel H. Sternberg kitaplarını, Samuel H. Sternberg sözleri ve alıntılarını, Samuel H. Sternberg yazarlarını, Samuel H. Sternberg yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çünkü, tarihin gösterdiği gibi, bilimsel ilerlemeye hazır olmamak, bunun gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez?
Gen düzenlemenin olası sonuçlarının türümüz ve gezegenimiz için ne kadar olağanüstü olduğu düşünülünce, bilim ile halk arasındaki iletişim kanallarını açmak hiç bu kadar hayati önem taşımamıştı.
Reklam
Sağlıklı rekabetler, bilimsel sürecin doğal parçasıdır ve insanoğlunun en büyük keşiflerinin yakıtı rekabet olmuştur.
248 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 günde okudu
Ronalda olunmaz, doğulurdu. Hala öyle mi?
Hiçbirimiz rastgele özelliklerle dünyaya gelmiyoruz, anne babalarımızdan "gen" denen bilgiler alıyoruz ve bu bilgiler vücudumuzdaki olayların işleyişini belirliyor. Böylece boy, kilo, göz ve ten rengi, zeka seviyesi, hastalıklara yatkınlık gibi birçok özelliğimizin temelleri daha biz doğmadan atılıyor. Elbette hayattaki uğraşlarımız ve
Yaratılıştaki Çatlak
Yaratılıştaki ÇatlakSamuel H. Sternberg · Koç Üniversitesi Yayınları · 201898 okunma
İşi doğaya bırakmak mantıklı mı?
İnsanların kendi evrimlerinin denetimini ele alması fikrinin yarattığı genel huzursuzluğu bizzat paylaşsam da, doğanın, genetik alaşımımıza bir şekilde ince ayar yaptığını söyleyecek kadar ileri gitmem. Barizdir ki evrim, insan genomunu içinde bulunduğumuz çağ için optimize etmemiştir. Bu çağda modern gıdalar, bilgisayarlar ve yüksek hızlı ulaşım, yaşam tarzımızı bütünüyle dönüştürdü.
Tohum hattını düzenlemenin eşiğinde yer alan örneklerden biri PCSK9 genini içeriyor. Bu gen, kişinin düşük yoğunluklu lipoprotein ("kötü" kolesterol) seviyesini düzenleyen bir proteini üretir. Dolayısıyla kalp hastalığını yani tüm dünyada en sık görülen ölüm sebebini engelleme açısından umut vadeden eczacılık hedeflerinden biridir. CRISPR bu geni ince ayarlarla geliştirip yeni doğacak bireyleri yüksek kolesterol sebepli ölümlerden kurtaracak şekilde programlanabilir.
Reklam
Çok az teknoloji özünde iyi ya da kötüdür; önemli olan bunları nasıl kullandığımız.
Sayfa 215Kitabı okudu
Sizce kürtaj etik mi?
Nihayetinde doğum öncesi testler ceninin tahripkâr bir genetik kusurdan mustarip olduğuna işaret ederse, genelde geriye şu iki seçenek kalır: gebeliği devam ettirmek ya da sona erdirmek. Seçici kürtajın etrafında cereyan eden ihtilaf düşünüldüğünde, bu tür testlerin kullanılmasının şiddetli tartışmalar doğurması hiç şaşırtıcı değil.
Betül'ün her gece gördüğü mistik rüya
Bir rüyamda meslektaşlarımdan biri yanıma geliyor, gen düzenleme teknolojisinin nasıl işlediğini birine öğretmek ister miyim diye soruyor. O kişiyle tanışmak için meslektaşımın ardından bir odaya girip Adolf Hitler'i kanlı canlı önümde otururken görünce şaşkınlıktan küçük dilimi yutuyorum.
Oppenheimer şunu söylüyordu:
"Kanaatimce bu meselelerde teknik açıdan albenili bir şey görünce insan bodoslama hareket ediyor, işi hallediyor ve ancak teknik başarıyı elde ettikten sonra bu konuda ne yapılacağını tartışıyor. Atom bombası vakasında olup biten buydu. Kimse, bombanın yapılmasına karşı çıkmadı sanırım; bomba yaratıldıktan sonra bununla ne yapılacağı tartışıldı."
Reklam
İnsan sağlığını ve performansını belirleyen genetik etkenleri tamamıyla anladığımızda, anne babalardan farılı bir genetik alaşıma sahip embriyoları seçebilecek, hatta belki tasarlayabilecektik. Anne babalarından daha üstün olanları...
Sayfa 175Kitabı okudu
Bilimciler, acaba deneyleri haklı nedenlere mi dayanıyor ya da etkileri ne olabilir diye durup düşünmeksizin yeni araştırma alanlarına rastgele mi dalıyordu? CRISPR, özellikle insan genomu söz konusu olduğunda, kötüye kullanılabilir ya da suistimal edilebilir miydi?
Hemen her tıp ilacının, bir nevi hedeften şaşan bir etkinliği kesin bulunur. Hedeflenen yararlar, bu risklere ağır bastığı müddetçe, hekimler ve düzenleyici makamlar genelde gayet müsamahakârdır.
Belirli genetik bozukluklara şifa bulmanın dışında CRISPR'ın insan sağlığında devrim yaratmaya hazır olduğu bir mecra daha var. Bu biyoteknoloji, insanoğlunun bildiği en korkunç hastalıklardan biri olan kanserin araştırılmasında ve tedavisinde çığır açacak tesire sahip.
Sivrisineklere bak sen
Dünyadaki herhangi bir canlıya kıyasla insanlara en fazla ıstıraba sivrisinekler yol açar. Sivrisinek kaynaklı hastalıkların (sıtma, dang virüsü, Batı Nil virüsü, sarı humma virüsü, Chikungunya virüsü, Zika virüsü vesaire) yıllık ölüm bilançosu bir milyon insanı aşıyor.
129 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.