Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Serkan Duman

8.4/10
12 Kişi
33
Okunma
1
Beğeni
1.336
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
33 okur okudu.
6 okur okuyor.
24 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Her sabah güneşle mi kalkıyorsun yoksa ne ile ilişkili olduğu belli olmayan saatle mi? Dışarıya adım attığında doğa ile mi buluşuyorsun yoksa birileri tarafından cetvelle çizildiği anlaşılan sokakla mı? Gideceğin yere sen mi karar veriyorsun, aldığın maaş mı? Ne zaman tatil yapacağını aylar öncesinden nasıl bilebiliyorsun? Elindeki internet bağlantılı telefon, evindeki televizyon, kendi paranla gittiğin sinema sana ne giyeceğini, ne yiyeceğini, ne okuyacağını her gün bas bas bağırmıyor mu? Yaşadığın şehirde hangi noktada nasıl davranacağın net bir biçimde belli değil mi?
Konuları açık seçik hale getirme arzusu Hristiyanlık için aşılması zor bir konudur. Çünkü Ortada birden fazla kutsal kitap ve azizlerden oluşan bir otoriteler grubu bulunmaktadır. Hangi kitabın yazdığı doğru hangi azizin dedikleri önemli derken, ortaya çıkan durum karşılıklı okumayı zorunlu kılar. İslam ile karşılaştırıldığında önemli bir zıtlık göze çarpar zira İslam teolojisi Kuran'ın tek ve değiştirilmemiş olduğunu kesin bir biçimde kabul eder. Bu sebeple özellikle temel konularda farklı düşünceleri karşı karşıya koyma ihtiyacı hissetmez. Bu özellik İslam düşünürlerinin yazma ve konuşma biçimlerine sirayet etmiştir. Thomas Aquinas'ın akılcı tavrı yazdığı metinde de kendini gösterir. Sistematik bir biçimde düzenlediği yazıları tam bir kurallar silsilesidir. Bütün metin sürekli olarak genel bir planın kontrolü altında ilerler. Dipnot verme, referans gösterme, ileri sürülen fikirleri çürütmeye yönelik hamleler yapmanın tamamı Aquinas'ın eserleri ile özdeşleşir ve keskin kurallar halini alır. Hatta Panofsky bütün bu anlatımların özellikle Trinitaryan sembolizimcilikle yani Hristiyanlığın Kutsal Üçlemesi'ne atıfla yapıldığını söyler.
Reklam
Egoyu geri plana iterek güzelliğin olduğu gibi belirmesine olanak sağlamak, Doğu sanatçısının önemli bir hedefidir.
Sayfa 107Kitabı okudu
Batılı düşünce elindeki imkanlarla, dünyayı dizginlenecek bir at olarak görür. Dünya onun hizmetkarıdır.
Sayfa 19 - Kaknüs Yayınları, 2015
Ezan insan aracılığıyla ile ortaya çıkan bir ses olduğundan duymaya yöneliktir. Hal böyle olunca da sesin ulaşabildiği son nokta caminin sınırını belirler ve o sınırlarda yeni bir cami inşa etmek gerekir. Yine sesin duyurulması ve duyulması ile ilgili olarak, minarenin civardaki en yüksek nokta olması sesin ulaşımının kolaylığı açısından lazımdır. En nihayetinde insanlar sesle bilgilendirilmekte ve çağrılmaktadır. Aristo'nun bir konuşmasında, bir kentin toplantı yerinin bağıran bir insanın sesini duyurabileceğinden daha büyük olmaması gerektiği yolundaki sözü, aynı zamanda minarenin ulaştığı son nokta itibariyle bir kenti de betimlediğini gösterir. Bu kent İslam şehrinde mahalle olarak nitelendirilebilir.
Sayfa 139Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
Kitabı tam da bir uzak doğu seyahatinden önce yazarın sosyal medya paylaşımlarından birinde görüp edinip okumaya başladım.İyi ki de öyle yapmışım; zira hem kitabın sayfalarında ilerlerken aynı zamanda zihnimde bir Barcelona’ya La Sagrada Famila’ya seyahat ettim,bir Marakeş Fena meydanına,ordan bir Divriği Ulu Camii’ne geçtim bir Çin’e Tiannanmen Meydanı’na...Kitaptan öğrendiklerimle hem Batı anlayışının da Doğu tarafının da gidip görme imkanı bulduğum mimari şaheserlerini tekrardan hatırladım hem de hiç görmediklerimin de sanki koridorlarında dolaştım,sütunlarına yaslandım,bahçelerinde soluklandım...Üstüne bir de uzak doğu mimari ve şehir planlamacılığında yazarın anlattıklarıyla birebir karşılaşınca keyfim iyice yerine geldi; zaten kitapların insanı beslemesi tam da böyle değil mi! Böyle tatlı tatlı anlatıyor olmam şaşırtmasın; kitabın özellikle Batı mimari anlayışını anlatan ilk kısmı bu alanda dağarcığını dolduramamış biri olarak okumayı zorlaştırdı ama orda da yazarın ‘Biraz sabredin,ikinci bölümü burda yazanlar tamamlayacak;okumaya devam edin‘ telkinine güvendim. Nitekim haklı çıktı Velhasılıkelam, ezeli rakip ikiz kardeşler olan Doğu ve Batı‘ya bir de mimari açıdan bakmak, bence en önemlisi hayatın kendisiyle iç içe,sağlamalı tespitlerle dolu,doyurucu bir kitap okumak isterseniz ısrarla tavsiye edilir. Benim yaptığım gibi bir seyahat öncesi okumak da bu tavsiyeye dahildir.
Doğu, Batı Ayrımında Aslında Mimarlık, Şehircilik ve Sanat…
Doğu, Batı Ayrımında Aslında Mimarlık, Şehircilik ve Sanat…Serkan Duman · Kaknüs Yayınları · 201633 okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
117 günde okudu
Serkan Duman'ın kitabını elime alıp Selçuk Üniversitesi'nden mezun olduğunu görünce acaba neler kattı eğitimi (hemen hemen onun dönem hocaları benim de hocam olabileceğinden) ona diyerek alıp merakla başladım. Okudukça ya evet ya aslında bunu neden böle düşünmedim ya da bize bu neden bu şekliyle aktarılmadı diye düşündüğüm birçok yer oldu. İlerleyen safhalarda özellikle Doğu'ya geçtiğimizde yazarın alıntılarının ayetler , hadisler , İlim alimleri vb kaynaklar oluşu daha önceki okuduğum mimari kitaplarda bulmadığım görmediğim bir şeydi ki mesleğime Müslümanca bakarak birkaç şey öğrendiğime de ekstradan sevindim. Yüreğine ve emeklerine bir meslektaşı olarak teşekkür ediyorum..
Doğu, Batı Ayrımında Aslında Mimarlık, Şehircilik ve Sanat…
Doğu, Batı Ayrımında Aslında Mimarlık, Şehircilik ve Sanat…Serkan Duman · Kaknüs Yayınları · 201633 okunma