Süleyman Kani İrtem

Osmanlı Sarayı ve Haremin İç Yüzü yazarı
Yazar
8.3/10
4 Kişi
19
Okunma
3
Beğeni
1.390
Görüntülenme

Süleyman Kani İrtem Gönderileri

Süleyman Kani İrtem kitaplarını, Süleyman Kani İrtem sözleri ve alıntılarını, Süleyman Kani İrtem yazarlarını, Süleyman Kani İrtem yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Saraydan 12. 000 adam beslenirdi ...
Padişahın yirmi müşir yaver-i ekremi, 6 müşir yaveri, diğer muhtelif rütbelerden 250'den fazla yaveri, dördü müşir olmak üzere doksan kadar da fahri yaveri vardı. Ricalden bir çokları resmi memuriyet maaşlarından başka, hazine-i hassadan da maaş ve tahsisat alırlardı. Hademe ve seyisler, tablakarlar, saray ricalinin maiyetindeki ağalar, uşaklar hep saraydan yer, geçinirlerdi. Sarayca beslenen nüfus 12.000 tahmin olunurdu. Hünkarın nefsine mahsus mutfaktan başka bir büyük mutfak vardı. Şehzade ve Sultan daireleriyle saray ricalinin yemekleri burada pişerdi. Bazı mabeyn erkanının ve devlet büyüklerinin konaklarına da yemek buradan giderdi. Abdülhamid'in biri alafranga, diğeri alaturka yemekler için iki ahçıbaşısı vardı. Bütün saray halkını doyurmak için yanlarında ikişer, üçer yardımcılarile kırk ahçı çalışırdı. Saray mutfağından sabah, akşam altı yüz tabla yemek çıkardı. Yemeklerin nefaseti, miktarı ait oldukları zevatın makam ve mevkilerine göre değişirdi.
Sayfa 142 - Temel YayınlarıKitabı okudu
Aylık mutfak masrafi 40.000 altın ...
Abdülaziz zamanında sarayın mutfak masrafı ayda kırk bin altını geçerdi. Sarayda en büyüğünden en küçüğüne kadar memurlara mükemmel ve mükellef sofralar tertip olunurdu; bunların yüzde sekseni ihtiyaçtan fazla idi. Bütün Beşiktaş halkı evlerinde mutfak bulundurmak ihtiyacından vareste idi; fazla yemekleri saray tablakarlarından satın alıp geçinirlerdi.
Sayfa 141 - Temel YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Onüç yaşındaki Misliyekta ...
Her Kadir Gecesi padişaha körpe bir kız takdimi yolundaki saray adeti muktezasınca Valide Pertevniyal Sultan oğlu için son derece güzel bir Çerkes kızı bulmuş, bunun talim ve terbiyesine de fevkalade dikkat eylemişti. Bu "Misliyekta"yı yetiştirmeğe sarayın en bilgili, tecrübeli kalfalarından biri memur edilmişti. Misliyekta, on üç yaşında AbdülAziz'e takdim olundu ve pek hoşa gitti. Ancak kızcağız babası yerinde padişahtan hoşlanmadı. Yaşça bu kadar genç kızların kendilerinden "ilk meyva vusati" koparanlara karşı nefret hisleri taşımaları çok görülmüş tabii hadiselerdendir. Misliyekta'da da Sultan Aziz'e karşı böyle bir his uyanmıştı.
Sayfa 123 - Temel YayınlarıKitabı okudu
Abdülaziz'in sarayları ve köşkleri ...
Abdülaziz binalara israf derecesinde para sarfetmiştir. Bu paranın on dört senede yedi milyon altını geçtiği tahmin ve hesap edilmiştir. Mefruşata sarfiyat bu yekunun haricindedir.
Sayfa 119 - Temel YayınlarıKitabı okudu
Saraylara Masraf...
Ramazan masrafları padişah hazinesini tamtakır bir hale getirirdi. Orduya muntazaman maaş verilemezken, Sultan Mecid saray ve köşk inşaatına da pek çok para sarfederdi.
Sayfa 63 - Temel YayınlarıKitabı okudu
Ayda 1O bin altın ...
Hareminin ve sarayının israflarından dolayı Abdülmecid hakkında çok sözler, dedikodular olurdu. Bahusus gözdelerinden birinin on ay sıraya bir milyon kuruş -10.000 altın!- sarfettiği rivayetinin halk arasında şüyuu bu dedikoduları şiddetlendirmişti. Bu gözde, geçtiği yerlerde karakollarda kendisine selama duran askerlere altınlar bahşetmek itiyadında idi! Ramazanlarda saray israfı had safhaya gelirdi. Hergün sarayda doyurulan şahısların sayısı on beş binden aşağı düşmezdi.
Sayfa 62 - Temel YayınlarıKitabı okudu
Reklam
25 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.