Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Taner Tuncer

8.2/10
5 Kişi
32
Okunma
0
Beğeni
335
Görüntülenme

Taner Tuncer Gönderileri

Taner Tuncer kitaplarını, Taner Tuncer sözleri ve alıntılarını, Taner Tuncer yazarlarını, Taner Tuncer yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Genetik testler ve genetik mühendisliği ile ilgili kapasite arttıkça, ebeveyn özerkliği ve çocukların yararına yapılan yasaları zorlayan etik sorunların da artması kaçınılmazdır.
Kısacası sosyal-tarihsel akımların ve eğilimlerin gelecek nesillerde genetik sınıflandırmalar yaratması gibi bir tehlike sözkonusu olacaktır.
Reklam
Dahası, geliştirilmek üzere hedeflenen zeka veya hafıza gibi pekçok özellik genetik olarak çok faktörlüdür ve bu özellikler üzerinde çevrenin etkisi çok fazladır. Bu nedenle, istenilen sonucun elde edilmesi için tek bir genin değiştirilmesi yeterli olmayacaktır.
Aslında üreme hücrelerine müdahalelerinin bir hastalığı tedavi etmede çok daha etkili olacağı ortadadır. Her nesilde vücut hücresi tedavisinin tekrarlanmasındansa, üreme hücrelerine müdahaleyle hem hastanın kendisinin hem de çocuklarının hastalıktan kurtulması mümkündür.
Düşünün ki, bazı insanlar hatta bazı etnik kökenler birtakım hastalıklara daha dirençlidir. Bu da bu kişilerin genetik altyapısındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Eğer bu genler keşfedilirse, ileride gen tedavisi gibi yöntemlerle hastalığa neden olan gen bozuklukları ortadan kaldırılablir.
Farmakogenombilim
Şu andaki teknolojiyle doktorlar hastalarına doğru ilacı bulabilmek için deneme yanılma yöntemini kullanırlar, gelecekte ise bir hastanın genetik profilini inceleyen doktor, hasta için en uygun ilacı tedavinin başında önerebilecektir.
Reklam
Toprak solucanı C. elegans'in 18 424, meyve sineği D. melanogaster'in 13 601, bitki Arabidopsis thaliana'nın ve biz insanların da yaklaşık 25 000 gene sahip olduğu bulunduğunda bilim insanları anlamışlardır ki canlılardaki gelişmişlik sadece gen sayısıyla açıklanamayacak kadar karmaşıktır.
Insan genomunun 3 milyar bazdan oluştuğunu ve her bir dizilemenin en fazla 2000 bazlık DNA parçalarını dizileyerek yapıldığını ve bu işlemlerin emin olmak amacıyla birkaç kez tekrarlandığını göz önünde bulundurursak IGP'nin fikri ilk ortaya atıldığında bir bilim insanının 'insan genomunun dizilenmesi ancak suçlulara yaptırılabilicek ceza gibi bir iştir ' demesini daha iyi anlayabiliriz.
Sayfa 58 - ODTÜ YayıncılıkKitabı okudu