Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Teoman Özalp

Teoman ÖzalpAtatürk’ten Anılar yazarı
Yazar
8.6/10
10 Kişi
24
Okunma
2
Beğeni
995
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Teoman Özalp 1925 yılında Ankara’da doğdu. Kurtuluş Savaşı’nın önde gelen isimlerinden, Atatürk’ün silah arkadaşı, eski TBMM Başkanı Kazım Özalp’in oğludur. Kazım Özalp, 11 yıl TBMM Başkanlığı yaptığından, Sayın Teoman Özalp çocukluğunda Atatürk’le sık sık bir araya gelmiştir. İlkokuldan, lise sonuna kadar Ankara’da okudu. 1948 yılında İTÜ Makine Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı Üniversitede asistan olarak devam etti. 1954 yılında doçent, 1962 yılında profesör oldu. Almanya’da gemi modelleri üzerinde pratik çalışmalar yaptı. Bir dönem İTÜ Makine Fakültesi’nde Dekanlık yaptı. Denizcilik Bankası’nda hükümeti temsilen 6 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı. 1971’de kurulan İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ‘nde 10 yıl kadar Dekanlık görevinde bulundu. 1964-1965’te GMO Başkanlığına seçildi ve 6 yıl bu görevde bulundu.1978 yılında kurulan Türk Loydu’nun 17 yıl yönetim kurulu başkanlığını yaptı. 12 Eylül 1980 ‘de kurulan Danışma Meclisinde 2 yıl üyelik yaptı. Doğu Akdeniz Ülkeleri Üniversiteleri Denizcilik Birliği kuruculuğunu yaptı ve yaklaşık 12 yıl bu birliğin başkanlığını yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi 2000 yılında Prof. Dr. Teoman Özalp’a Fahri Doktora verdi. Prof. Dr. Teoman Özalp’ın çok sayıda yayınlanmış kitabı, tez çalışmaları ve raporları mevcuttur.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Ankara, Türkiye, 1925
Ölüm:
18 Ocak 2017

Okurlar

2 okur beğendi.
24 okur okudu.
40 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
[Atatürk] Eğitim seferberliğine başladığı günlerde, "Eğitimdir ki bir ulusa ya özgür, bağımsız, şanlı bir büyük topluluk halinde yaşatır veya bir ulusu esirliğe ve sefalete terk eder" diyordu.
Sayfa 69 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
1930 yılı sonbaharında bir gece Dolmabahçe Sarayı'nda yemek yiyor ve konuşuyorduk. Maarif Vekili Esad Bey de sofradaydı. Yapılan işleri anlatırken, "Kız öğrencilerin kısa etek, kısa çorap ve kısa kollu gömlek giymelerini uygun bulmadığını daha kapalı giyinmelerini bir tamimle duyuracağını"söylüyordu. Sofrada bulunan Reşit Galip Bey" Yanlış düşünüyor sunuz beyefendi, bu bir geriliktir, kadınlar artık eski durumda yaşayamazlar, inkilapların en mühimi kadınlara verilen haklardır, başka türlü batılılaşmakta olduğumuzu iddia edemeyiz" diye Esad Bey'e karşı çok sert bir konuşma yaptı.
Reklam
Birahanelerde yaptığımız toplantılarda memleketin ilerdeki durumunu devamlı tartışır olmuştuk. M.Kemal ilerde devlet görevleri aldığımız takdirde hangi görevlerin hangimize uygun olacağı hakkında fikirlerini söylerdi. Fethi Bey'e Sadrazamlık, bana Harbiye Nazırlığını uygun görürdü."Peki, sen hangi göreve geleceksin" duye sorunca, "Bu görevleri size dağıtacak makama" diye cevaplandırırdı.
"İsmet Paşa'nın güvensizliğine de üzülmüştüm. Ancak ben vazifemi yapmıştım, bundan sonrası beni ilgilendirmezdi. Dolmabahçe Sarayı'nı telefonla arayarak durumu Başbakan Celal Bayar'a bildirdim. Onun da üzüldüğü anlaşılıyordu. Bir süre sonra Atatürk, İnönü ile görüşmeden hayata veda etti."
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Enver Paşa orduda geniş bir tasviye yaptı; eski paşaları bir günde emekliye ayırttı. Ordu gerçekten gençleşmişti. Mustafa Kemal, bu icraattan memnundu. Enver Paşa'ya Sofya'dan bir mektup yazarak "Ordunun gençleşmesinin memleket için büyük bir hizmet" olduğunu belirtiyordu.
Sayfa 9 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
133 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Atatürk'ün asker arkadaşı, eski meclis başkanı ve milli savunma bakanı olan Kazım Özalp'in oğlu yazarın, babası ile beraber Atatürk ile olan anılarını anlattığı güzel bir araştırma eseri. Babasının, Atatürk ile aynı askeri okullara gitmesi, arkadaşlıklarının başlaması, Balkanlar'da İttihatçı harekete katılmaları, sonrasında orduda yaşananlar anlatılmaya başlanıyor. Sonrasında Milli mücadele dönemi, inkılapların hazırlanması, meclisteki muhalefet, Atatürk'ün sofra konuları, çok partili sisteme geçiş denemeleri, hukuka ve mahkeme kararlarına verdiği önem, son dönemlerinde yakınları ile girdiği bazı tartışmalar anlatılıyor. Yazar bundan sonra kendisinin çocukluğunda Atatürk ile görüşmeleri, İran şahına şiir okumasındaki tereddüt, sünnet düğününde olanlar, İsmet paşa ile maç izlerken yaşananlar gibi kendi anılarını da anlatıyor. Keyifle bir solukta okunan bir kitap.
Atatürk’ten Anılar
Atatürk’ten AnılarKazım Özalp · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 199221 okunma
343 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Atatürk’ün arkadaşı olan, Milli Savunma Bakanlığı ve TBMM reisliği yapmış bulunan Kazım Özalp’in oğlu gemi inşaat mühendisi ve İTÜ’de dekanlık yapmış olan ve adını da 6 yaşındayken Mustafa Kemal’in değiştirdiği Teoman Özalp’in 80 yıllık yaşam öyküsü.
Tanıklık Ediyorum
Tanıklık EdiyorumTeoman Özalp · Epsilon Yayınevi · 20063 okunma
147 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
TBMM Başkanlığı, Savunma Bakanlığı gibi üst dereceli mevkilerde bulunmuş olan Kazım Özalp Bey, kitabında adı olduğu üzere Atatürk ile ilgili hatırında kalan anıları ve olayları anlatıyor. Oldukça sade bir dili olan eser gerek Atatürk'ü görmek gerekse dönemin siyasetini anlamak için oldukça önemli bir yere sahip
Atatürk’ten Anılar
Atatürk’ten AnılarKazım Özalp · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 199221 okunma