Tevfik Bıyıklıoğlu

Trakya'da Milli Mücadele 1 yazarı
Yazar
Çevirmen
7.0/10
1 Kişi
40
Okunma
3
Beğeni
1.752
Görüntülenme

Tevfik Bıyıklıoğlu Gönderileri

Tevfik Bıyıklıoğlu kitaplarını, Tevfik Bıyıklıoğlu sözleri ve alıntılarını, Tevfik Bıyıklıoğlu yazarlarını, Tevfik Bıyıklıoğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
30 Teşrini Sani 336
Trakya Türktür ve Trakya Türkleri ancak Türk bayrağı altında Mesut olabilirler. Trakya'nın her ne şekilde olursa olsun Türk vatanından ayrılabileceğini kabul etmenin bugün Türklüğe karşı bir irtikap edilmiş azim bir günah olacağını zannediyoruz.
Sayfa 97
Trakya, Kasım Efendi ve Millî Mücadele.
Yurtsever ve fedakâr Trakyalılar dâvanın kaybedilmedigini ve Atatürk'ün emrinde, Millî Mücadelenin muvaffakıyeti için, kendilerine verilecek yurt vazifesini yapmak gerektiğini düşünüyorlardı. Bu müşterek duygu, bütün yurtsever Trakyalılar arasında, yeniden bir bağllık yaratmış ve çeşitli kanaatte olanları bile birbirine yanaștırmıştı. Memlekette, gerektiği gibi dövüşememiş ve hizmet edememiş olmak üzüntüsü içinde idiler. Herkes, Atatürk'ün etrafinda, Anadolu'nun muvaffakiyeti için çalışmanın, her düşüncenin üstünde geldiğini anlamıştı. Șimdi, ne yapmalı, nasıl çalışmalı idi? Bu yolda, fikir alanıda, ilk hareket ve kımıldamanın, Bulgaristan'dakiler arasıda belirdiği anlaşılıyor. Dürüst ve temiz ahlâkı, yurtseverliği ile Kasım Efendi, bütün Trakyalılar üzerinde en çok tesir ve nüfuzu olan bir şahsiyetti. Çalışkan, yurtsever, anlayışlı ve iddiasız görünüşlü olmak gibi birçok meziyetleri şahsında toplayan Şakir Bey, Ankara ile temas ederek Bulgaristan'daki arkadaşlarını, yeniden, Atatürk'ün emrinde çalıştırabilecek bir durumda idi. Şakir Bey bașta olmak Üzere, bütün Trakyalılar, Kasım Efendi'yi, "Trakya cemiyetinin ve Trakyalıların mânevi reisi" tanımakta birleşmişlerdi.
Sayfa 380 - Kasım YolageldiliKitabı okudu
Reklam
28 kasım 1919 tarihli Mustafa Kemal'in urfa mutasarrıfına verdiği talimat
''...Gayemiz, vatanın kurtulmasıdır... Mütarekeye, Milletlerarası hukuka aykırı en ufak hareketi protesto etmekten çekinmeyiniz. Millî teşkilâtı kuvvetlendirmeye himmet ediniz. Fransızlar, Türklere zulüm yapmayacaklarına, Osmanlı memurlarının haklarına tecavüz etmeyeceklerine, Ermeni çetelerini işgal mıntıkalarında geri çekeceklerine dair söz vermiş olduklarından ahalimiz ve millî teşkilât tarafından silâhlı bir tecavüz yapılmamalıdır. Fakat, Fransızlar veya Ermeniler sebebiyet verirse her türlü mukabele meşru ve vatanidir. Bunları, ahaliye, ora merkez heyetine böylece anlatınız. Mustafa Kemal.''
Gönen, Biga bölgesinde, Anzavur isyanını bastırmakla görevlendirilen 61'inci Tümen Kumandanı Kâzım ve 56'ncı Tümen Kumandanı Bekir Sami beylere ''Millî birliği bozacak mülkî ve askerî memurlar hakkında'' heyeti temsiliye reisi Mustafa Kemal imzalı 11 Nisan 1920 tarihli beyanname ile azil, hapis ve idam gibi her türlü cezaları uygulamak yetkisi verildi.
Mücadelemizde ''Fikri düşünenle uygulayanın aynı büyük adamda birleşmiş'' olduğunu görmekteyiz.
Birinci Dünya Harbi'nde Türk vatanı, galipler arasında paylaşılmış, mütareke ile de en can alacak yerleri işgal olunmuş ve Türk milletinin istiklâl ve hürriyeti fiilen sona ermişti. En fenası, ''Birinci Dünya Harbi'ni kazanmış olanların diktasına karşı hiçbir şey yapılamayacağı fikrinin memlekette umumî bir hâl alması idi. Bu devletlerin merhametlerinden, Wilson prensiplerine sığınmaktan başka bir çare aranmıyordu. Mustafa Kemal, yabancıların merhametine inanmazdı. Wilson prensiplerine de bel bağlamazdı. Milletçe, mütareke şartlarının galipler tarafından kötüye kullanılmasına karşı devletçe ve milletçe dayanmak, mümkün olduğu kadar silâh teslim etmemek ve Anadolu'nun elverişli yerlerinde toplanmak, fırsat gözetmek fikrinde idi.''
Reklam
47 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.