Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Theodore Millon

Theodore MillonModern Yaşamda Kişilik Bozuklukları yazarı
Yazar
9.1/10
29 Kişi
91
Okunma
9
Beğeni
1.442
Görüntülenme

Theodore Millon Sözleri ve Alıntıları

Theodore Millon sözleri ve alıntılarını, Theodore Millon kitap alıntılarını, Theodore Millon en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Genellikle bütünleşik haldeki bilinç, bellek, kimlik ve çevre algısı işlevlerinde yaşanan bozulma" (DSM-IV, 1994, s. 477) olarak tanımlanan dissosiyatif bozukluklar çerçevesinde deneyimler yaşayanlar arasında kaçıngan, sınırda ve kompülsif kişilikler yaygın olarak görülür (Simeon, Gross, Guralnik ve Stein, 1997). Çok çeşitli dissosiyasyonlar mümkündür. Dissosiyatif amnezide kişinin belleğinde, çoğunlukla da hatırlanamayan travmatik veya epeyce stresli bir deneyimden dolayı boşluklar oluşur. Dissosiyatif füg, dissosiyatif amneziye benzer ama bunda evden ani kaçışlar söz konusudur. Yani kişi yalnızca unutmayı değil, aynı zamanda kaçmayı ister. Eski adı çoklu kişilik bozukluğu olan dissosiyatif kimlik bozukluğundaysa tek bir kişinin içinde birbirinden ayrı görünen benlikler yer alır.
Sayfa 325Kitabı okudu
Evrimsel kuramda şizoid ve kaçıngan, kişilerarası alanda yelpazenin zıt kutuplarında bulunan mesafeli örüntüler olarak görülürler. Şizoidin pasif, kaçınganınsa aktif bir mesafeliliği vardır. Prototip halleri üzerinden düşünüldüğünde şizoid davranışsal açıdan durağandır; ilişkilerde ilgisiz, soğuk ve kayıtsızdır; bilişsel dünyası fakir ve hatta boştur; mizacı uyarılmaya kapalıdır. Oysa kaçıngan; huysuz ve tereddütlü davranışlar sergiler, ilişkilerde korkaktır, bilişsel açıdan zihni dağınıktır ve ıstıraplı, gergin bir mizacı vardır.
Sayfa 484 - Şizoid KişilikKitabı okudu
Reklam
Kaçıngan ve Paranoid Farkı.
Gerek paranoidler gerekse kaçınganlar gergin ve başkalarına karşı güvensizdirler, ayrıca diğer insanlarla ilişkileri yüzünden rezil olup küçük düşmekten korkarlar. Ne var ki kaçınganlar bu sosyal itibarsızlaşmadan kendi yetersizliklerini sorumlu tutarken paranoid, insanların ona zarar vermek için kasten uğraştığını düşünür. Kaçınganlar da paranoidler de başkalarına kendilerini açmakta tereddüt ederler. Yalnız kaçınganlarda bu tereddüdün altında yatan şey küçük düşme korkusudur, paranoidlerdeyse ihanete uğrayacakları ve paylaştıkları bilgilerin bir gün aleyhlerinde kullanılacağı inancı vardır.
Sayfa 272 - Kaçıngan KişilikKitabı okudu
Bağımlı ve histrionik kişilikler arasındaki kilit fark, başkalarını hayatlarının merkezine koyarken kullandıkları ilişkisel stratejilerdir. Bağımlılar sırtlarını pasifçe başkalarına dayayarak onlardan koruma, bakım, güvenlik, rehberlik alırlar. Çaresiz tutumlarıyla diğer insanları faal biçimde duruma müdahil olup dikkat ve onayı temin etmek için hayat koşullarını gerektiği şekilde değiştirirler. onların hayatını düzenlemeye, yönetmeye teşvik ederler. Histrionikler ise aktiftirler. Kenarda oturmaktansa inisiyatif alıp, özellikle o çok ihtiyaç duydukları onayı temin etmek için hayat koşullarını gerektiği şekilde değiştirirler.
Sayfa 361 - Bağımlı KişilikKitabı okudu
Antisosyallerde dürtüsellik, kısa vadeye veya anlık doyuma odaklanmış olmaktan kaynaklanır. Sınırda kişilikler de bazen kısa vadeli doyumlara odaklanırlar ama onları dürtüsel kılan, boşluk duygusunun yarattığı kaygı veya depersonalizasyondur. Histrioniklerde dürüstlik, dağınık bilişsel tarzın uzantısıdır. Dikkat oradan oraya atlarken, uğradığı her yerde duygusal açıdan farklı bir aşırı uca meyleder. Her üç kişilik de ara ara dramatik eyleme dökmeler sergilese de, antisosyalinkiler ile sınırdakiler tipik olarak daha şiddetlidir. Antisosyalde eyleme dökme, yoğun sözel tehditler veya şiddet biçiminedönüşü. Sınırda kişiliklerde ise eyleme dökme genellikle intihar girişimleri şeklindedir. Son olarak sınırda kişiliklerde kendilerine (fiziksel olarak) zarar verme eğilimi vardır; antisosyaller ve psikopatlarına başkalarına zarar verme ihtimali daha yüksektir.
Sayfa 228 - Antisosyal KişilikKitabı okudu
Reklam
Kişilik, Karakter ve Mizaç
Kişilik bizi biz yapan, başkalarından farklı kılan şeydir. ...karakter yetiştirme çağında edindiğimiz özelliklere işaret eder ve erdemli sosyal standartlara bir derece uyum gösterildiği imasını taşır. Öte yandan mizaç, sosyalleşmeye bağlı unsurlarla değil bazı davranışlara biyolojik yatkınlık taşımakla alakalıdır.
Sayfa 2 - kültür yayınlarıKitabı okuyor
Bilişsel sürecin doğal akışına müdahale etmeyi alışkanlık haline getiren kaçınganlar, olaylarla etkili ve rasyonel biçimde başa çıkma becerilerini daha da baltalarlar. Çevrelerindeki en belirgin unsurlara dikkat veremez hale gelir, düşüncelerini belli bir noktaya odaklayamaz, olaylara rasyonel tepkiler veremezler. Ayrıca düşünceleri de yeni baş etme yöntemleri öğrenmelerine engel olacak kadar dağılıp kümelenir. Sosyal iletişimler yüzeysel ve rabıtasız hale gelebilir, bu da kaçıngana verilen tepkileri iyice çarpıtır. Zihinlerini işgal eden rahatsız edici düşünceleri azaltayım derken, başta yaşadıkları zorlukları daha da kızıştıran ve nihayetinde hem kendilerinden hem de başkalarından hepten uzaklaşmalarına yol açan bir savunma mekanizmasının tuzağına düşerler.
Sayfa 265 - Kaçıngan KişilikKitabı okudu
Kaçıngan kişiler dış dünyayla baş etmeleri için daha uygun olduğuna inandıkları bir maske oluşturma eğilimindedirler. Olur da keşfedilirse ilişkilerini sabote edecek kadar berbat olduğunu düşündükleri yetersizliklerine karşı bu maskeyi kullanarak ilişkilerini güvence altına almaya çalışırlar.
Sayfa 261 - Çekingen KişilikKitabı okudu
266 öğeden 171 ile 180 arasındakiler gösteriliyor.